— Vijetnam —

Neovisnost, sloboda, sreća

Vijetnam (Việt Nam), službenog naziva Socijalistička Republika Vijetnam, država je u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Graniči na sjeveru s Kinom, na zapadu s Laosom i na jugozapadu s Kambodžom. Zemlja je izdužena u smjeru sjever - jug (1.650 km), s uskim središnjim dijelom (na najužem mjestu samo 50 km). Uz obalu se nalazi ravnica koja se na sjeveru proširuje u deltu Crvene rijeke u kojoj se nalazi Hà Nội, a na jugu u veliku deltu Mekonga u kojoj je smješten najveći vijetnamski grad Hồ Chí Minh (Saigon). Na zapadu zemlje, uz granicu s Laosom, dominiraju planinski lanci među kojima se ističu dugi Anamitski kordiljeri (1.100 km). Najviši vrh je Fan Si (3.143 m).

Pisana povijest Vijetnama počinje oko 200. pr. Kr. kad je postao dijelom države Nam Viet koja je obuhvaćala i današnje južne kineske provincije Guangxi i Guangdong (Kanton), a vodio ju je odmetnuti kineski general s podrškom lokalnog ne-kineskog stanovništva. Godine 111. pr. Kr. Kina je uspjela vratiti odmetnute teritorije i područje sjevernog Vijetnama sljedećih je tisuću godina, do 939., bilo dio Kineskog Carstva. Kineski upravitelji pokušali su sinicizirati Vijetnam, ali to je samo potaknulo lokalne elite na homogenizaciju i doprinijelo stvaranju posebnog vijetnamskog identiteta. Povijest Vijetnamaca prije svega je povijest borbe protiv kineske prevlasti, popraćena s druge strane postupnim širenjem prema jugu i potiskivanjem tamošnjih hinduiziranih naroda Čampa, rođaka današnjih Kmera iz Kambodže.

U zemlji su najbrojniji Vijetnamci koji su budisti i govore vijetnamskim jezikom. Najveća manjinska zajednica su Kinezi koji su nakon ujedinjenja u velikom broju napustili zemlju. U planinama i na krajnjem jugu zemlje žive mnogobrojne manje etničke skupine. Nakon ujedinjenja, zemlja je obnavljana po načelima sovjetskog komunizma do 1986. kada su pokrenute gospodarske reforme po kineskom uzoru. Tijekom devedesetih poboljšani su odnosi sa SAD-om, a u zemlju su ušli mnogobrojni strani investitori. Gospodarstvo postiže visoke stope rasta, ali uz nisku početnu vrijednost. BDP je i dalje prilično nizak i u 2004. iznosio je 2.700 USD po stanovniku, mjereno PPP-om (paritetom kupovne moći).

Vijetnam; 3.-6. i 9.-11. mjesec

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 03. do 6. i od 9. do 11. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Vijetnam u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 7 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Vijetnamu kombinira s putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Kambodžu, Tajland, Maleziju i/ili Singapur). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Hà Nộiju, provinciji Lào Cai (Sa Pa) te zaljevu Hạ Longu. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i znamenitostima, a sve prema dogovoru s putnicima. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no obzirom da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Posjeta gradu Hà Nộiju kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih povijesnih znamenitosti i atrakcija: Đền Ngọc Sơn, Tượng Đài Vua Lê Thái Tổ, Chùa Hòe Nhai, Chùa Trấn Quốc, Văn Miếu, Hoàng Thành Thăng Long, Đền Bạch Mã, Chùa Một Cột, Chùa Cầu Đông i Đền Quán Thánh. Uz spomenute, posjetit ćemo i sljedeće znamenitosti: Đình Đông Thành, Chùa Thiên Phúc, Chùa Lý Triều Quốc Sư, Chùa Bà Ngô, Đền Bạch Mã i Chùa Quán Sứ te ostale iznimno zanimljive atrakcije: Vườn Hoa Bách Thảo (botanički vrt), Cầu Nhật Tân (most Nhật Tân) preko Sông Hồng (Crvene rijeke), Nhà hát Lớn Hà Nội (Zgradu opere), zgradu Federalne Vlade, zgradu Vlade, spomenik Lý Thái Tổm, Spomenik vijetnamskim mučenicima, zgradu Središnjeg odbora za organizaciju, Predsjedničku plaču, Mauzolej Hồ Chí Minh i središnji trg ispred mauzoleja, muzej Hồ Chí Minh, Bảo tàng Lịch sử Quân sự Việt Nam (Vijetnamski povijesni muzej), Cung Văn hóa Hữu nghi Việt Nam (Vijetnamsku palaču kulture), crkvu Sv. Josepha, Cột cờ Hà Nội (Toranj zastave), Spomenik na rat u blizini Vijetnamskog parlamenta, Tháp Rùa (Kornjačin toranj) i Bảo tàng Chiến thắng B52 (Muzej pobjede).

Hà Nội je glavni grad države Vijetnam. Leži na Crvenoj rijeci (Sông Hồng) koja se ulijeva u Tonkinški zaljev i od mora je udaljen 130 kilometara. Na prostoru grada postoji više jezera od kojih je najveće Hồ Tây (Zapadno jezero). Klima je suptropska monsunska s vrućim i vlažnim ljetima i toplim i suhim zimama. Grad je kroz stoljeća bio centar vijetnamske kulture te ima mnogo kulturno-povijesnih spomenika, a najznačajnija je stara gradska četvrt s brojnim povijesnim građevinama. Hà Nội je drugi gospodarski centar Vijetnama, nakon grada Hồ Chí Minha. Iako je Hà Nội glavni grad i politički centar Vijetnama, Hồ Chí Minh (bivši Saigon) je centar gospodarski razvijenijeg južnog Vijetnama. U novije vrijeme cijeli se Vijetnam ubrzano gospodarski razvija, a Hà Nội kao glavni grad ima značajnu ulogu u razvoju. Za razvoj grada bitna je blizina Kine s kojom Vijetnam tijesno surađuje. Grad je centar plodnog poljoprivrednog pojasa. Postoje ljuštionice riže, čeličane, predionice pamuka; industrija svile, kože, papira; drvna, prehrambena i kemijska industrija; izrada filigrana. U novije vrijeme brzo se razvija industrija raznovrsnih proizvoda široke potrošnje, po kojima azijske države zbog jeftine radne snage postaju konkurentne u svijetu. Danas se u gradu vrlo brzo razvija i sektor trgovine.

Hram "Jade Mountain" (vijetnamski Đền Ngọc Sơn) nalazi se na jezeru Hoàn Kiếm u centru Hanoija. Budući da je izgrađen na otočiću Jade i posvećen konfucijanskom i taoističkom filozofu i nacionalnom heroju, Trần Hưng Đạou, mali hram je proširen 1865. Prilazeći hramu, posjetitelje dočekuje "Welcoming Morning Sunlight Bridge" (Cầu Thê Húc) koji vodi do otoka. Zgrade hrama uključuju Pen Tower (Thap But), tintarnica (Dai Nghien), "Moon Contemplation Pavilion" (Dac Nguyet) i "Pavilion against Waves" (Đình Trấn Ba), svaki sa svojim simboličkim značenjem. Hram je popularno mjesto za posjetitelje jezera Hoàn Kiếm i Hanoija, općenito. Jezero Hoàn Kiếm (vijetnamski Hồ Hoàn Kiếm, što znači "jezero vraćenog mača"), poznato i kao Hồ Gươm (jezero mača), jezero je u povijesnom središtu Hanoija. Jezero je jedna od glavnih turističkih lokacija u gradu, a služi kao centralno mjesto javnog života.

Tượng Đài Vua Lê Thái Tổ ili spomenik kralju Lêu Tháiju Tổu arhitektonsko je djelo iz 1896. godine sagrađeno u spomen vijetnamskom heroju - vođi otpora protiv kineske okupacije i predvodiocu oslobođenja - caru Lêu Tổu (kasnije kralju Lêu Tháiju Tổu). Spomenik je usko povezan s legendom o vraćanju čarobnog mača u jezero Hồ Hoàn Kiếm u centralnom dijelu Hanoija i istoimenoj gradskoj četvrti. Legenda kaže kako se tijekom 1418. godine car Lê Tổ borio protiv Kineza. Kako mu rat nije suviše išao "na ruku", jednoga je dana ušao u jezero te ugledao divovsku kornjaču koja je, izlazeći iz vode, u ustima držala čarobni mač. Lê Tổ je uzeo mač i s njime pobijedio. Nakon pobjede, Lêu Tổiju se tijekom slavljeničke parade na obali jezera Hồ Hoàn Kiếm ponovno ukazala kornjača koja je zatražila mač natrag. Prije nego je išta učinio, mač je odletio iz njegovih ruku do kornjačinih usta, da bi naposljetku nestala u vodi. Na ovu temu postoji jedna zanimljiva činjenica. Naime, 1968. godine u tom je jezeru pronađena uginula divovska kornjača. Znanstvenici su procijenili da je stara najmanje 200 godina. Težila je oko 200 kg i bila je duga 1,5 metar, a javnosti je izložena u hramu u okviru kompleksa Đền Ngọc Sơn.

Chùa Trấn Quốc najstarija je budistička pagoda u Hanoiju. Pagoda je smještena u blizini jugoistočne obale Zapadnog jezera (Hồ Tây). Pagoda je izvorno sagrađena u 6. stoljeću za vrijeme vladavine cara Lýja Nama Đếa (od 544. do 548. godine) te je stara više od 1.450 godina. Kada je sagrađena, dobila je naziv Khai Quốc te je bila smještena na obalama Crvene rijeke (Sông Hồng). Radi prodiranja vode, pagodi je prijetilo razaranje, stoga je 1615. godine premještena na Zapadno jezero (Hồ Tây) gdje se i danas nalazi. Identično kao i kod Đền Ngọc Sơna, s kopna joj se pristupa mostićem. Posljednja velika obnova hrama dogodila se 1815. godine. Simbolizira ga crvena boja koja u Vijetnamu označava sreću i blagostanje. Hram je bio i ostao središnjim mjestom javnog učenja o budizmu u Hanoiju. Na hramu se nalaze mnogobrojni simboli budizma, a posebno se ističu cvjetovi lotosa (rjeđe zvanog lotus). Oni simboliziraju čistoću uma, tijela i govora. Zanimljivo je kako se u tom hramu štuju i ženske Bude, tzv. "Majke". "Zelena majka" čuvarica je planina i šuma, "Bijela majka" - vode, a "Crvena majka" - neba. To su ujedno i neki od najstarijih bogova (boginja), stariji i od Bude, kojima se Vijetnamci klanjaju. Kao i u svim drugim budističkim hramovima, budisti bogovima ostavljaju hranu ili male količine novca kako bi imali sreće u životu. Paljenjem tamjana (najčešće mirisnih štapića), šalju se želje bogovima i povratno prima sreća. Ovi se štapići pale u neparnom broju jer se takvi brojevi i u kineskoj i u vijetnamskoj kulturi smatraju sretnima.

Hram literature (Văn Miếu) je Konfucijev hram smješten u Hanoiju. U njemu je smještena "Carska akademija" (Quốc Tử Giám), prvi državni univerzitet Vijetnama. Hram je sagrađen 1070. pod vladavinom cara Lýja Nhâna Tônga. Predstavlja jedan od nekoliko vijetnamskih hramova posvećenih kineskom učenjaku Konfuciju. Nalazi se južno od Citadele Thăng Long. Sadrži brojne paviljone, dvorane, statue i stele posvećene učenjacima. U njemu su se za vrijeme stare vijetnamske države održavale ceremonije, nastava, kao i državni ispiti. Hram je prikazan na današnjoj novčanici od 100.000 vijetnamskih donga. Prije tradicionalne proslave vijetnamske Nove godine (Tết) oko hrama su se okupljali kaligrafi kako bi na pismu Hán tự pisali želje za nadolazeću godinu.

Hoàng Thành Thăng Long ili carska citadela Thăng Long, kasnije poznata kao Hanojska citadela je citadela u gradu Hanoiju. Bila je prijestolnicom vijetnamskih dinastija (Đại Việt) Lý (1010-1225), Trần (1225-1400), Lê (1428-1789) i Nguyễn. Izgrađena je za dinastije Lý oko 1010. godine na ostacima kineske utvrde iz 7. stoljeća i ostala je vijetnamskom kraljevskom rezidencijom sve do 1810. godine kada je prijestolnicom postao grad Huế. Thăng Long je od tada bio sjevernom citadelom vijetnamskih careva i 1805. godine je obnovljena u stilu francuskih utvrda arhitekta Vaubana. Kraljevske palače i druge građevine carskog grada Thăng Longa su krajem 19. stoljeća (1896-1897) uništile francuske kolonijalne snage. Preostale su tek poneke zgrade poput monumentalnog ulaza Đoan Môn, stubišta hrama Kinh Thiên, princezine palače Hậu Lâu i tzv. "Tornja zastave Hanoija" (toranj visine 33,4 metara iz 1812. godine). Oni su 2010. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao ostatak jedinstvene kulture jugoistočne Azije u kojoj su se miješali utjecaji kineske kulture sa sjevera i kulture Čampa s juga. Na mjestu ostataka palače 2008. godine je izgrađena zgrada vijetnamskog parlamenta (Ba Đình). Tijekom izgradnje pronađeno je mnogo arheoloških ostataka koji su danas u Vijetnamskom muzeju povijesti u Hanoiju i zaključeno je kako je tek dio carskog grada Thăng Longa iskopan.

"One Pillar Pagoda" (vijetnamski Chùa Một Cột) povijesni je budistički hram u Hanoiju. Uz "Perfume Temple" smatra se jednim od dva najlegendarnija hrama u državi. Hram je izgradio car Lý Thái Tông, koji je vladao od 1028. do 1054. godine. Prema sudskim zapisima, Lý Thái Tông je bio bez djece i sanjao da je upoznao Bodhisattva Avalokiteshvarea koji mu je, dok je sjedio na lotusovom cvijetu, predao sina. Lý Thái Tông se potom oženio za djevojku sa sela, a ona mu je rodila sina. Car je 1049. u znak zahvalnosti zamolio redovnika po imenu Thiền Tuệ da izgradi hram i to podizanjem stupa u sredini ribnjaka lotusa, sličnog onom kojeg je vidio u snu. Hram je izgrađen od drveta na jednom kamenom stupu promjera 1.25 metara te je dizajniran da nalikuje lotusovom cvijetu, budističkom simbolu čistoće. 1954. godine, snage francuske unije uništile su pagodu prije povlačenja iz Vijetnama nakon Prvog indokineskog rata. Hram je u međuvremenu obnovljen, a kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih u Thủ Đứcu u Saigonu je izgrađena i replika hrama.

Hram Quán Thánh (vijetnamski Đền Quán Thánh), nekad poznat i kao hram Trấn Vũ, taoistički je hram u Hanoiju. Hram je izgrađen u 11. stoljeću te je bio posvećen Xuan Wu (vijetnamski Trấn Vũ), jednom od glavnih božanstava u taoizmu. Kao jedan od četiri sveta hrama glavnog grada, hram Quan Thánh nalazi se u blizini Zapadnog jezera (Hồ Tây) u istoimenoj četvrti Quán Thánh te je jedna od vodećih turističkih atrakcija u Hanoiju. Ime hrama znači mjesto (ili trgovina/restoran) bogova. Naziv duge ulice koja vodi do hrama također nosi naziv Quán Thánh. Legenda kaže da je hram Quán Thánh sagrađen za vrijeme vladavine cara Lý Thái Tổ (koji je vladao od 1010. do 1028. godine). Posvećen je Trấn Vũ, božanstvu sjevera u taoizmu, čiji su simboli snage zmija i kornjača. To je jedan od četiri sveta hrama koji su izgrađeni u četiri smjera kako bi zaštitili glavni grad od zlonamjernih duhova. Quán Thánh štiti sa sjevera, dok preostala tri hrama štite iz drugih smjerova: Bạch Mã s istoka, Kim Liêm s juga i Thần Linh Lang sa zapada. U Hanoiju se nalazi i Trấn Vũ hram u četvrti Gia Lâm. Iako manji od hrama Quán Thánh, ovaj hram je također posvećen božanstvu Trấn Vũ te sadrži kip božanstva težak 9 tona. Tijekom svoje duge povijesti, hram Quán Thánh obnovljen je nekoliko puta. Posljednji je put to bilo 1893. godine kada su obnovljena glavna vrata i svetište.

Grad Sa Pa smješten je u provinciji Lào Cai u sjeverozapadnom Vijetnamu blizu granice s Kinom, 380 km sjeverozapadno od Hanoija. Predjelom dominira planinski lanac Hoàng Liên Son, istočni produžetak Himalaja. Ovaj lanac uključuje najvišu planinu Vijetnama, Fan Si Pan, visoku 3.143 metra. Uz nju, druge planine kao što su Aurora & J (iza koje se pojavljuje jutarnje sunce) nadopunjuju ovaj vrlo strmi teren. Grad Sa Pa smješten je na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Klima je umjerena i kišovita ljeti (od svibnja do kolovoza), a maglovita i hladna s povremenim snijegom zimi.

Sa Pa je miran planinski grad i dom velikom broju raznolikih manjinskih naroda. Stanovništvo ovog gradića od 36 tisuća stanovnika sastoji se uglavnom od manjinskih skupina. Osim Kinh (Vijetnamskog) naroda koji čini 15 posto stanovništva, u gradu živi još drugih pet etničkih skupina; Hmong (52 posto), Dao (25 posto), Tay (5 posto), Giay (2 posto), i vrlo mali broj naroda Xa Pho. Većina manjinskih naroda obrađuje svoju zemlju na stepenastim terasama, budući da je većina zemlje brdovita. Glavne namirnice su riža i kukuruz. Jedinstvena klima predjela Sa Pa ima veliki utjecaj na etničke manjina koje žive na tom području. Uz suptropska ljeta, umjerene zime i 160 dana magle godišnje, utjecaj na poljoprivredne prinose i zdravstvene probleme stanovništva je značajan.

Geografski položaj područja čini ga zaista jedinstvenim mjestom za mnoge zanimljive biljke i životinje, a mnoge vrlo rijetke, čak i endemske vrste su zabilježene u regiji. Krajolik regije Sa Pa u velikoj mjeri odražava odnos između manjinskih naroda i prirode. To se posebno vidi u stepenastim rižinim poljima smještenima na padinama planina Hoàng Liên. Impresivan krajolik na kojem se nalaze rižina polja rezultat je padalina koje su tisućama godina oblikovale stijene. Posljednji veliki vrh himalajskog lanca, Fan Si Pan nudi pravi izazov čak i najpripremljenijim penjačima, no nevjerojatan pogled s vrha te rijedak uvid u neke od posljednjih preostalih primarnih prašuma Vijetnama nagrada je za uloženi trud. Za geografski položaj Sa Pe bitno je spomenuti da se nalazi na konvergenciji 14 različitih svjetskih bioma što je dovelo do stvaranja jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta.

Planine Hoàng Liên stanište su velikom broju raznolikih biljaka, ptica, sisavaca, vodozemaca, gmazova i insekata, od kojih se mnogi mogu susresti jedino u sjeverozapadnom Vijetnamu. Iz tog je razloga 2006. uspostavljen Nacionalni park Hoàng Liên koji obuhvaća veći dio planinskog lanca južno od grada Sa Pa. Vrsta i kvaliteta šuma mijenjaju se s porastom visine. Na 2.000 metara nadmorske visine počinje "izvirati" prirodna šuma netaknuta ljudskom rukom. Iznad 2.500 metara u surovoj "patuljastoj šumi" počinju prevladavati stabla patuljaste crnogorice i rododendrona. Šuma je dobila naziv patuljasta zbog nedostatka tla i hranjivih tvari zbog čega u potpunosti zrela stabla ne uspijevaju narasti više od nekoliko metara u visinu. Dalje prema vrhu nalaze se još otpornije biljke, a na više od 3.000 metara rastu isključivo stabla patuljastog bambusa.

Geologiju Nacionalnog parka Hoàng Liên obuhvaćaju metamorfizirani sedimenti s djelomičnim granitnim elementima. Metamorfizirani sedimenti protežu se od sjeverozapada do jugoistoka dolinom Muong Hoa. Na sjeveroistočnoj strani doline smješten je stjenoviti mramorni greben i metamorfizirane karbonatne stijene koje jasno pokazuju krški stil trošenja tla. Iz ovih formacija trenutno se vadi kamen za izgradnju cesta. Dolinu pak karakterizira škriljevac i u manjoj mjeri gnajs. Granitni dijelovi protežu se od rijeke Muong Hoa do vrha grebena Fansipan i dalje. Zbog velike vlage i oborina prevladava kemijsko trošenje stijena, što se očituje i u glinenoj prirodi tla.

Čarolija Hạ Longa, glavnoga grada vijetnamske provincije Quảng Ninh, smještenoga u Tonkinškom zaljevu, leži u zaljevu Hạ Long (vijetnamski "Vịnh Hạ Long"). Hạ Long u prijevodu s vijetnamskog znači "zaljev silazećeg zmaja". Zaljev se sastoji od vapnenačkog krša i 1.969 otoka različitih oblika i veličina na području od 1.553 km². Središnje područje veličine 334 km² ima najveću gustoću otočića (tzv. "vapnenačkih stupaca"), njih 775. Evolucija ovog krajolika i stvaranje njegovih geomorfoloških tvorevina trajalo je punih 20 milijuna godina uslijed djelovanja tropske vlažne klime. Geomorfološke tvorevine uključuju skupine kupastih vrhova (fengcong) i izolirane "tornjeve" (fenglin) koji su oblikovani djelovanjem mora. Manji otoci su fenglin tornjevi koji imaju oštre litice visoke od 50 do 100 m i još uvijek se mijenjaju otkidanjem kamenja i vapnenačkih ploča. Pored toga, ovdje se nalaze i najrazvijenije "usječene litice" na cijeloj stjenovitoj obali tj. erozijom nastali podrezi u visini morske površine koji daju jedinstven izgled cijelom krajoliku. Osobita su i brojna jezera na većim vapnenačkim otocima te brojne špilje od kojih se razlikuju tri vrste: podzemne, ispod površine mora, krški otvori na površini mora i pomorski usjeci nastali djelovanjem valova na visini mora. Ovaj jedinstveni krajolik ima i značajnu bioraznolikost tropskih zimzelenih te oceanskih i priobalnih biosustava koji uključuju 14 endemskih biljnih i 60 endemskih životinjskih vrsta.

Arheološka istraživanja su potvrdila ljudsko prisustvo još od neolitika te su se u ovom području izmjenjivale razne kulture: Soi Nhụ (18.000-7.000 pr. Kr.), Cái Bèo (7000-5000 pr. Kr.) i Hạ Long (5000-3500 pr. Kr.). Zaljev je odigrao i važnu ulogu u povijesti Vijetnama, o čemu svjedoče brojni nalazi iz mjesta: humak Bài Thơ, špilja Đầu Gỗ i Bãi Cháy. Najveći vijetnamski mislilac, Nguyen Trai, prije 500 godina je opisao zaljev Hạ Long kao "čudo od kamena na nebesima" (Lộ nhập Vân Đồn). Godine 1962. zaljev Hạ Long je zaštićen kao nacionalna baština, a 1994. godine je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao slikovito mjesto, "nedirnuto ljudskom rukom, iznimne ljepote i velike biološke važnosti". Tonkinški zaljev nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Južnokineskog mora, između vijetnamske i kineske obale te kineskog otoka Hainana. Dug je 500 km, širok do 250 km, a dubina mu je do 100 m. U zaljev utječe rijeka Hong Sông (Crvena rijeka), u čijoj se delti nalazi najveća luka Haiphong. U noći 1./2.8.1964. neidentificirani torpedni čamci napali su američki razarač Madox, što je Amerikancima poslužilo kao povod za otvorene napade na teritorij tadašnjeg Sjevernog Vijetnama.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?