— Ujedinjeni Arapski Emirati —

Između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na obalama Perzijskog i Omanskog zaljeva. Nalaze se na istoku Аrapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji. Graniče na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom te na istoku s Omanom. Sastoje se od sedam emirata: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Qaiwain. Svi su smješteni na jugoistočnoj obali Zaljeva osim Fujairaha koji izlazi na more na obali Omanskog zaljeva, na istočnoj obali poluotoka Musandam.

Pješčana pustinja zauzima većinu zemlje, s planinama na sjeveroistoku (najviši vrh Yibir u gorju Hajar, 1.527 m). Duž obale se nalaze slane ravnice (sabkah). Klima Ujedinjenih Arapskih Emirata je vruća i suha tijekom cijele godine no malo je vlažnija uz obalu. Jaki sezonski vjetrovi donose povremene pješčane oluje koje mogu prouzročiti znatnu štetu. Osim palmi datulja u oazama sjeveroistočnih emirata raslinje je uglavnom rijetko. Vegetacija se uglavnom nalazi u i okolo najvećih gradova gdje uspijeva rasti jedino uz navodnjavanje. Od divljih životinja najčešći su pustinjski glodavci.

Stanovnici područja današnjih Ujedinjenih Arapskih Emirata krajem 18. i početkom 19. stoljeća napadali su britanske brodove u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu zbog čega im je kraj postao poznat kao Piratska obala. Britanski imperij odgovorio je 1819. godine i nizom ugovora stavio države jugoistoka Arapskog poluotoka pod svoju kontrolu, preuzimajući obranu i vanjsku politiku, a ostavljajući unutarnje uređenje uglavnom nedirnutim. Nakon britanskog povlačenja 1971. godine Katar i Bahrein odlučili su se za potpunu neovisnost, a ostalih sedam emirata za ujedinjenje. Prvo desetljeće neovisnosti proteklo je u znaku borbe dvaju najvećih emirata, Abu Dhabija i Dubaija oko stupnja centralizacije. Godine 1979. postignut je dogovor o podjeli najviših funkcija u zemlji prema kojem mjesto predsjednika zauzima emir Abu Dhabija, a premijera emir Dubaija. Nakon zaoštravanja političkih prilika u regiji početkom 1980., Emirati su se približili zemljama Zapada, osobito SAD-u.

Samo oko 25% stanovnika su državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom koji dolaze iz južne Azije i susjednih arapskih država. Državljani su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, iako ima i Šijita.

Ujedinjeni Arapski Emirati su ustavna federacija sedam emirata, ustanovljena 2. prosinca 1971. godine. Islam je službena religija, šerijatsko pravo je izvor prava, a arapski jezik je službeni jezik. Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan izabran je za predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata 3. studenog 2004., nakon smrti svoga oca šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana koji je tu dužnost obnašao od ustanovljenja federacije pa do smrti 2. studenog 2004. Svaki od sedam emirata ima svoju lokalnu vladu, čija složenost ovisi o veličini i broju stanovnika pojedinog emirata. Odnos između savezne i lokalne vlade uređen je Ustavom, a mijenja se s vremenom, ovisno o administrativnim zahtjevima. Iako svaki emirat zadržava autonomiju nad svojim državnim područjem, određenim postotkom svojih prihoda doprinosi središnjem proračunu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od 1960. godina temelj gospodarstva Ujedinjenih Arapskih Emirata čini proizvodnja nafte. Danas se Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju trećim proizvođačem nafte na Bliskom Istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dhabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U posljednja dva desetljeća porastao je značaj ne-naftnog sektora, osobito trgovine, financija, industrije i turizma.

Zdravstvo i školovanje do fakultetskog obrazovanja su potpuno besplatni. Ipak, ovakav je razvoj razmjerno malen, pa u nedostatku vlastitog znanstvenog i stručnog osoblja mnogi strani profesori i doktori brzo dolaze do posla, a najčešće dolaze iz SAD-a, područja EU te ostalih razvijenih zemalja svijeta.

Emirati; od 1. do 12. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL tijekom cijele godine nudi personalizirana putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 7 dana boravka. Standardni aranžman obuhvaća posjetu gradovima Abu Dhabi i Dubai. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i atrakcijama, a sve prema dogovoru s putnicima. O svim atrakcijama koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i atrakcijama.

Posjeta gradu Abu Dhabiju kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih atrakcija: Marina Mall, Heritage Village, Emirates Palace, Presidential Palace, Etihad Towers, The Corniche, Sheikh Zayed Grand Mosque, Ferrari World & Yas Mall (uključujući Yas WaterWorld i Yas Marina Circuit (F1 velika nagrada Abu Dhabija)) i Masdar City te dodatno Abu Dhabi Mall, Sheikh Zayed Center, Etihad Antiques Museum i WTC Souk.

Abu Dhabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, drugi po veličini grad u državi te sjedište istoimenog emirata Abu Dhabija. Abu Dhabi smješten je na otoku u Perzijskom zaljevu i broji gotovo milijun stanovnika. Brzi razvoj i nagla urbanizacija, zajedno s visokim prosjekom prirasta stanovništva, preobrazili su grad u kozmopolitsku metropolu. Danas je grad političko središte zemlje (sjedište državnih institucija), središte industrijske aktivnosti, ali i kulturalno i trgovačko središte.

Više od 400 svjetskih marki nudi svoju robu u Marina Mallu - ugodnom i modernom trgovačkom centru. Posebnost Marina Malla je panoramski toranj iz kojeg možete uživati u pogledu na Abu Dhabi. Heritage Village je obnovljena oaza koja pruža zanimljiv uvid u prošlost Emirata. Tradicionalni aspekti pustinjskog načina života, uključujući i logorsku vatru sa svježom kavom, šatore od kozje dlake te falaj sustav navodnjavanja, atraktivno su prikazani u ovom muzeju na otvorenom. U Heritage Villageu pronaći ćete i radionice u kojima obrtnici pokazuju tradicionalne vještine, kao što su obrada metala i keramike te tkanje. Obrtnici će drage volje s vama podijeliti svoje znanje, a ponekad vam čak dati priliku i da vi iskušate tradicionalne načine obrade. Emirates Palace je luksuzan hotel u Abu Dhabiju izgrađen s ciljem pokazivanja raskoši arapske kulture. Hotel je smješten uz 1,3 kilometra privatne plaže, dok čak 85 hektara travnjaka i vrtova okružuju glavnu zgradu. Posebnost hotela je kava s listićima zlata i devinim mlijekom nakon koje ćete povratiti svoju energiju te se osjećati kao pravi arapski šeik. Predsjednička palača je ekstravagantna palača puna kupola, manjih palača, vila i drugih sadržaja, smještena uz Emirates Palace hotel. Prema nekim stručnjacima, ova palača je najskuplja predsjednička palača na svijetu. Etihad Towers su zanimljivi tornjevi - poslovno-stambeni kompleks koji se sastoji od ukupno pet nebodera te su upečatljivi orijentir panorame Abu Dhabija. Na 75. katu jednog od tornjeva nalazi se vidikovac s kojeg se pruža pogled na Perzijski zaljev i Abu Dhabi. Corniche je obalna šetnica u Abu Dhabiju, specifična po velikom broju biciklističkih i pješačkih staza, parkova i fontana. Osim šetnje uz more te uživanja u laganom povjetarcu, na Cornicheu se možete i okupati na jednoj od mnogobrojnih javnih plaža ili uživati u gastronomskoj ponudi brojnih restorana i kafića.

Sheikh Zayed Grand Mosque ili džamija šeika Zajeda, nalazi seu Abu Dhabiju, najveća je džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osma po veličini u svijetu. Džamija je službeno otvorena 2007. godine u vrijeme islamskog mjeseca Ramadana. Ime je dobila po šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, osnivaču i prvom predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u njoj pokopan. Džamija može primiti 40.000 vjernika, dok njezina glavna dvorana može primiti njih do 9.000. Dvije susjedne dvorane za molitvu, od kojih svaka može primiti do 1.500 vjernika, isključivo su namijenjene ženama. Džamija ima četiri minareta, u četiri kuta džamije, koji se uzdižu do visine od oko 115 m. Njezinih 57 kupola ukrašeno je mramorom, a dvorište je popločano cvjetnim mramornim uzorcima i ima površinu od oko 17.000 m².

Masdar City je niskougljično naselje mješovite namjene koje pomiče granice pametnog dizajna i tehnologija te ga pretvara u jedan od najodrživijih gradova na svijetu. Grad je pionirski pothvat kojim se želi pokazati kako postojeći i budući gradovi mogu postati dio ubrzanog urbanog razvoja uz znatno smanjenje potrošnje energije, vode i otpada. Masdar je posebna ekonomska zona u kojoj se predstavljaju, istražuju, razvijaju, testiraju i implementiraju sadašnji i budući obnovljivi izvori energije i čiste tehnologije. Ovaj jedinstveni grad raste oko Masdar Institute of Science and Technology - istraživačkog sveučilišta posvećenog najsuvremenijim rješenjima u području energetike i održivosti. Institut je jezgra Masdar Cityja te se iz njega proteže duh inovacije i poduzetništva diljem grada. Tvrtke mogu poticati bliske veze i partnerstva sa sveučilištem kako bi potaknuli gospodarski rast i ubrzali proboj tehnologija na tržištu.

Posjeta gradu Dubaiju kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih atrakcija: Dubai Mall, Dubai Fountain, Burj Khalifa, Burjuman, Souk Madinat, Heritage Village, Old Souk, Gold Souk, Spice Souk, Burj Al Arab, Palm Islands i Atlantis the Palm (Palm Jumeirah), Dubai Marina (Marina Promenade) i Bayside te dodatno Mall of the Emirates.

Dubai je glavni grad emirata Dubaija. Broji nešto više od 2 milijuna stanovnika i poznata je turistička destinacija. U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći dio tog dijela svijeta, živio je od ribolova i lova na školjkaše. Situacija se drastično promijenila pronalaskom nafte. Znajući da rezerve nafte neće trajati vječno, emir Dubaija Rashid bin Saeed Al Maktoum imao je ideju kako Dubai učiniti bogatim i poslije nestanka naftnih rezervi. Počeo je s detaljnim planovima za razvoj najvećeg svjetskog turističkog mjesta. Ogroman novac dobivan od nafte potrošen je na naglu izgradnju ovog grada. U početku su građevine bile nešto skromnije, da bi se 1990-ih godina počeli graditi objekti koji bi se mogli nazvati svjetskim čudima.

U Dubaiju se nalazi niz tradicionalnih soukova (tržnica), od kojih svakako treba istaknuti Dubai Spice Souk, Dubai Gold Souk i Dubai Old Souk. Dubai Spice Souk smješten je u četvrti Deira, a u njegovim uskim uličicama nalazi se niz trgovaca koji nude sve vrste začina i trava koje možete zamisliti. Dubai Gold Souk nalazi se odmah uz Spice Souk, a u njegovom labirintu trgovina možete pronaći raznoliku ponudu zlatnog i srebrnog nakita, dijamanata te drugog dragog i poludragog kamenja i metala. Old Souk, poznat kao Textile Souk ili Bur Dubai Souk smješten je s južne strane Dubai Creeka te se do njega može doći atraktivnom i kratkom vožnjom tradicionalnim brodom. U ovom souku pronaći ćete raznoliku ponudu tekstila, odjeće, obuće i suvenira. Neovisno koji souk odabrali, sjetite se da je cjenkanje ovdje stil života te se svakako okušajte u njemu.

Burj Khalifa neboder je u Dubaiju i najviša je građevina na svijetu. Visok je 828 metara s antenom. Trebao se zvati Burj Dubai, ali je u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan Burj Khalifa. Burj Khalifa je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u novom centru grada, "Downtown Dubaiju". Idejni je autor ovog projekta američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska tvrtka je Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga. Kako se radi o divovskom građevinskom pothvatu, mnogo je izvođača radova, među kojima su najznačajniji korejski Samsung, belgijski Besix, emiratski Arabtec i američki Turner. Investitor, Emaar Properties, u većinskom je vlasništvu Mohameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija. Gradnja je započela 21. rujna 2004. godine, a neboder je otvoren 4. siječnja 2010. Izgradnja Burj Khalife koštala je oko 1,5 milijarde američkih dolara. Burj Khalifa je najviša građevina koja je postavila veliki broj rekorda u različitim segmentima: najviša zgrada u svijetu (828 m); najviša samostojeća struktura (828 m); zgrada s najviše katova (163 kata); najviši u svijetu instalirani lift; najbrži lift u svijetu (64 km/h); svjetski najviši bazen (76. kat); svjetski najviši noćni klub (144. kat); svjetski najviši restoran (122. kat - 442 m); najviši okomito pumpani beton (606 m) i najviša ugradnja aluminijske i staklene fasade (512 m). Namjena Burja Khalife je široka. U zgradi je smješteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena i mnogo drugih prostora. Trgovački centar Dubai Mall, fontane Dubai Fountain, Burjuman i Souk Madinat nalaze se u neposrednoj blizini Burj Khalife.

Burj Al Arab jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svijetu. Nalazi se na umjetnom otoku u Dubaiju. Visok je 321 metara s antenom, čime je drugi po visini hotel u svijetu, iza Rose Towera, koji se također nalazi u Dubaiju. Vlasnik Burj Al Araba je hotelski lanac Jumeirah Group, u vlasništvu šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma. Hotel je projektirao britanski arhitekt Tom Wright, a izvođač radova je bila južnoafrička tvrtka Murray & Roberts. Hotel u obliku jedra je, od otvorenja 1999. godine, postao simbol Dubaija i jedna od najprepoznatljivijih svjetskih građevina. Gradnja Burj al Araba počela je 1994. godine. Građen je da izgleda kao jedro tradicionalnog arapskog broda. Dva "krila" raširena u obliku slova "V" imaju ulogu jarbola, dok prostor između njih služi kao golemi atrij.

Palm Islands su tri umjetna otoka, Palm Jumeirah, Deira Island i Palm Jebel Ali, smještena uz obalu Dubaija. Palm Jumeirah je dovršen u studenom 2014. godine, dok su druge dvije palme još u izgradnji. Na svakom otoku je planiran veliki broj stambenih objekata, trgovačkih i zabavnih centara, a jednom kada sve palme budu dovršene Dubai će raspolagati s dodatnih 520 kilometara novih javnih plaža. Projekt Palm Islands započet je u lipnju 2001. godine, dok su prvi stanari na Palm Jumeirah počeli useljavati krajem 2006. godine. The Palm Jumeirah sastoji od debla, krune sa 16 listova te otoka u obliku 11 kilometara dugog polumjeseca koji ima svojstvo lukobrana. Hotel Atlantis je hotelski kompleks izgrađen na umjetnom otoku Palma Jumeirah u Dubaiju. Hotelski kompleks sastoji se od dva povezana tornja, koji sadrže 1.539 soba, vodeni park površine 160.000 m², konferencijski centar i 1.900 m² poslovnog prostora, a svoje prve goste je počeo primati u rujnu 2008. Prema neslužbenim podacima troškovi izgradnje hotela iznosili su 1,5 milijarde američkih dolara. Svečano otvaranje hotela bilo je 20. studenoga 2008, a na svečanost kojoj su prisustvovale mnoge poznate osobe iz društvenog života potrošeno je oko 28 milijuna američkih dolara.

Dubai Marina je gradska četvrt u Dubaiju, a radi se o umjetnom gradu kanala koji je izgrađen uz 3 kilometara obale Perzijskog zaljeva. U nizu stambenih nebodera i vila živi više od 120.000 ljudi, a posebnost Dubai Marine je obalna šetnica s brojnim restoranima, barovima i klubovima.

Kako bismo svoje putnike dodatno iznenadili, naša standardna ponuda posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obuhvaća i safari u pustinji. Safari u pustinji jedna je od posebnih turističkih atrakcija Ujedinjenih Arapskih Emirata tijekom kojeg ćete doživjeti brojna jedinstvena iskustva kao što su divlja vožnja džipom kroz pustinjske dine, jahanje deva, tetoviranje hennom te ples atraktivnih trbušnih plesačica za vrijeme arapske večere u autentičnom pustinjskom kampu. No, ni to nije sve jer mi smo uvijek puni iznenađenja!

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?