— Tajland —

Zemlja smiješka

Tajland ili Taj, rjeđe Tajska, službeno Kraljevina Tajland (staro ime ove države je bilo Sijam) država je u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaljev, dio Južnog kineskog mora. Graniči na zapadu s Mjanmarom, na sjeveru i istoku s Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom. Planine zauzimaju sjeverni i zapadni dio zemlje (najviši vrh je Inthanon, 2.565 m). Na sjeveroistoku se nalazi brežuljkasta uzvisina Khorat koju rijeka Mekong dijeli od Laosa. Središnji dio zemlje zauzima široka dolina rijeke Chao Phraya. Dolina je jezgra tajlandske države; ovdje živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i sjeverni dio Malajskog poluotoka.

Prvo domaće kraljevstvo bilo je Sukhothai koje se početkom 13. stoljeća osamostalilo od Khmerskog Carstva. Teravada Budizam proglašen je tada državnom religijom. Od sredine 14. stoljeća do 1767. dominiralo je kraljevstvo Ayutthaya, a nakon poraza od burmanskih snaga tajlandsku državu je 1769. ponovo ujedinio kralj Taksin. Njegov general Chakri preuzeo je prijestolje 1782. godine i osnovao dinastiju iz koje potječe i današnji kralj. U doba kolonijalnih osvajanja europskih sila u 19. stoljeću, Tajland je uspio očuvati neovisnost, iako se obično smatrao dijelom britanske interesne sfere. Nakon državnog udara 1932. godine postao je ustavna monarhija, a na vlasti su se uglavnom smjenjivale vojne vlade. U doba Drugog svjetskog rata surađivao je s Japanom, ali nakon rata nije okupiran zbog podrške SAD-a koji je trebao pouzdanog antikomunističkog saveznika u jugoistočnoj Aziji. Politički stabilna civilna vlada formirana je 1992. godine.

Većinu stanovništva čine etnički Thai (Tajci) čiji je jezik član tajske jezične skupine (srodan laoskome) i koji su uglavnom budisti. Osim njih, u zemlji živi i velik broj Laošana koncentriranih u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Brojna kineska zajednica ima velik utjecaj u gospodarskom životu zemlje. Na sjeveru žive planinski narodi, među kojima se ističu Hmong i Karen.

U posljednja dva desetljeća tajlandsko gospodarstvo je zabilježilo jednu od najvećih stopa rasta na svijetu, s prekidom u doba azijske financijske krize od 1997. do 1998. godine. Izvoz industrijskih proizvoda, osobito elektronike, odjeće i obuće, vozila, namještaja, hrane, plastike i igračaka čini oko 60% BDP-a. Sve je važniji i turizam. BDP je u 2004. godini bio 8.100 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u (paritetom kupovne moći).

Tajland; od 11. do 5. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 11. do 5. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Tajland u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 7 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Tajlandu kombinira s putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Vijetnam, Kambodžu, Maleziju i/ili Singapur). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Bangkoku i gradu Ayutthayi. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i znamenitostima, a sve prema dogovoru s putnicima. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no obzirom da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Posjeta gradu Bangkoku kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih povijesnih znamenitosti i atrakcija: Wat Traimit (Temple Of Golden Buddha), Wat Arun (Temple of Dawn), Wat Suthat, Wat Saket (Temple Of The Golden Mount), Wat Benchamabophit; Wat Benjamabhopit (The Marble Temple), Wat Prayurawongsawas Waraviharn, Wat Kalayanamitrworamahaviharn, Wat Bavorn Niwet, Loha Prasat, Wat Mahathat, Wat Thewarat Kunchon Worawihar, Wat Pho (Temple Of Reclining Buddha), Wat Intharawihan, Wat Somanas Viharn, Wat Chanasongkhram Ratchaworamahawiharn, Wat Bowonniwetwihan, Wat Prayoon, Wat Phra Kaew (Temple of Emerald Buddha), The Grand Palace, Yaowarat, Damnoen Saduak Floating Market i Muang Boran (The Ancient City). U sklopu obilaska Damnoen Saduaka, naši su putnici u mogućnosti jahati i hraniti slonove.

Bangkok je glavni grad i najvažnija luka Tajlanda, 30 km udaljen od Sijamskog zaljeva Južnokineskog mora. Bangkok je nekoć bio manje trgovačko središte na ušću rijeke Chao Phraya za vrijeme kraljevstva Ayutthaya. Nakon pada Ayutthaye, godine 1768. postaje glavnim gradom kraljevstva, no sadašnja kraljevina Rattanakosin počinje tek 1782. kada se glavni grad preselio na drugu stranu rijeke nakon što su ga opustošili Burmanci. Taj se glavni grad kraljevstva Rattanakosin danas češće naziva "Phra Nakhon", odnoseći se na stare granice jezgre metropole, dok se pod imenom Bangkok misli na urbanu nadogradnju još od 18. stoljeća koja danas čini milijunski grad sa svojom javnom upravom i gradonačelnikom. U razdoblju od više od dva stoljeća, Bangkok se razvio u političko, društveno i gospodarsko središte Tajlanda, pa i Indokine te cijele jugoistočne Azije. Njegov ga je utjecaj u umjetnosti, politici, modi, obrazovanju i razonodi kao i položaj poslovnog, financijskog i kulturnog središta doveo na status "globalnog grada". Bangkok je 22. po redu najveći grad na svijetu, s otprilike 8.160.522 prijavljenih stanovnika. Ipak, kao i kod većine područnih centara, zbog golemog broja neregistriranih trajnih doseljenika sa sjevera Tajlanda i iz mnogih drugih azijskih zemalja te onih koji dnevno obitavaju u Bangkoku radi posla, populacija grada se procjenjuje se na otprilike 15 milijuna. Zbog toga stanje stanovništva zemlje više nije homogeno (Tai) već je preraslo u rastuću mješavinu zapadnjaka, Indijaca i Kineza, zbog čega grad ima status svjetskog grada. Grad je zapravo dio gusto naseljenog trokuta središnjeg i istočnog Tajlanda koji se proteže od Nakhon Ratchasime do industrijalizirane istočne obale - najveće takve kopnene regije jugoistočne Azije.

Smješten na kraju Yaowarat Roada u Kineskoj četvrti, u blizini željezničke stanice Hualampong, Wat Traimit je lokacija na kojoj se nalazi najveći svjetski zlatni Buda koji sjedi. Ovaj kip visok je gotovo pet metara te teži oko pet i pol tona čistog zlata. U prošlosti su obrtnici izrađivali Bude od zlata te ih sakrivali od vojnih napada pokrovom od žbuke. Buda u Wat Traimitu je otkriven sasvim slučajno, kada je prilikom premještanja pao te je razbijeno kućište od gipsa otkrilo lijepog zlatnog Budu napravljenog u stilu Sukhothai. Osim zlatnog Bude, u Watu se i dan-danas nalaze komadi žbuke koji su ga štitili.

Wat Arun, lokalno poznat i kao Wat Chaeng, smješten je na zapadnoj obali rijeke Chao Phraya. Radi se o jednom od najljepših hramova u Bangkoku, no ne zbog svojeg priobalnog položaja, već zbog činjenice da je dizajn ovog hrama u potpunosti različit od svih drugih hramova koji se mogu posjetiti u Bangkoku. Wat Arun (ili Hram Zore) djelomično je sastavljen od šareno ukrašenih tornjeva i veličanstveno stoji nad vodom. S obzirom na ljepotu i posebnost arhitekture te finu izrade, nije čudno da Wat Arun mnogi smatraju jednim od najljepših hramova u Tajlandu. Toranj na obali rijeke Chao Phraya je jedna od svjetski poznatih znamenitosti Bangkoka. Radi se o impozantnom tornju višem od 70 metara koji je ukrašen sitnim komadićima obojenog stakla i kineskog porculana postavljenima u delikatno zamršene obrasce. Hram Wat Arun je zamislio kralj Taksin 1768. godine. Smatra se da je nakon što je izborio put iz grada Ayutthaya, koji je u to vrijeme preuzela burmanska vojska, stigao u ovaj hram u zoru. Kasnijom obnovom hram je i preimenovan u Wat Chaeng ili Hram zore. Nekada je ovaj hram bio dom Smaragdnog Bude, prije nego što se glavni grad i dvor preselio na drugu stranu rijeke. Centralni toranj (prang) dodatno je izgrađen i povišen za vrijeme vladavine Rame III. (između 1824. i 1851. godine), a sada je jedno od najposjećenijih mjesta na Tajlandu. Rama III. je također naredio ukrašavanje vrhova tornja s komadićima porculana kako bi cijeli toranj bljeskao na sunčevoj svjetlosti.

Wat Suthat, poznat po velikoj crvenoj ljuljačci koja stoji na ulazu, jedan je od najstarijih i najimpresivnijih hramova u Bangkoku. Hram se sastoji od elegantne kapele s otvorenim krovom, veličanstvenih zidnih slika ručno izrezbarenih vrata od tikovine. Gradnju hrama je započeo kralj Rama I. (1782. do 1809.), kako bi zaštitio brončani kip Bude iz 13. stoljeća koji je prevezen brodom iz Sukhotaija. Hram je konačno dovršen tijekom vladavine Kralj Rame III. (1824. do 1851.). Zatvoreno dvorište oko glavne kapelice ima 156 slika Bude postavljenih duž vanjskih zidova te četiri ulazna vrata koja su detaljno ručno izrezbarena bogatim motivima. Zidne freske u glavnoj kapeli detaljno prikazuju 24 inkarnacije Bude, a napravljene su korištenjem zapadnjačkih slikarskih tehnika što je još jedna posebnost ovog hrama. Vanjski zidovi su obloženi kineskim kamenim skulpturama i šesterokutnim pagodama za koje se vjeruje da su isporučene kao balast za vrijeme trgovine s Kinezima.

Wat Saket, popularno nazvan i zlatna gora (Golden Mount) ili Phu Khao Thong, nisko je brdo na kojem se nalazi zlatni chedi. Unutar 58 metara visoko chedija nalazi se relikvija Bude koju štovatelji posjećuju tijekom cijele godine. U hramu se tijekom studenog održava i godišnji hramski sajam koji traje tjedan dana za vrijeme Loy Krathonga. Oko hrama se nalaze guste šume i tipične budističke strukture kao što su glavna kapela, dvorana za primanja i knjižnica. Povijest hrama može se pratiti još od perioda Ayutthaya (1350. do 1767. prije Krista). Hram je doživio veliku obnovu za vrijeme vladavine kralja Rame I. (1782. do 1809. godine). Da biste se uspeli do vrha potrebno je prijeći oko 300 koraka vijugave, popločane staze koja okružuje chedi poput zmije.

Smješten u Dusitu, Wat Benchamabophit Dusitvanaram ili Mramorni hram, jedan je od najmodernijih i najmarkantnijih hramova Bangkoka. Izgradnja hrama je započela 1899. godine, ubrzo nakon završetka palače Dusit, kada je kralj Chululongkorn (kralj Rama V.) zatražio od svog polubrata, princa Narrisa, da mu dizajnira hram. Rezultat je predivna dvorana presvučena bijelim talijanskim Carrara mramorom i s krovom u tri sloja te ovaj hram slovi kao izvrstan primjer moderne tajlandske arhitekture. Ova struktura u obliku slova T sadrži predivnu repliku Bude u stilu Sukothai, čiji se original nalazi u Wat Mahatati. U bazi ispod bude nalazi se pepeo kralja Chulalongkorna. U dvorištu su smještene 52 slike Bude, od kojih je svaka različita u stilu i pozi, a ističu se Buda u šetnji te Buda u Mara stavu. U kompleksu se nalazi i veliko Bodhi stablo koje je kupljeno za kralja Ramu V. i dostavljeno iz Bod Gaya, mjesta Budinog prosvjetljenja. Kompleks sadržava i vodeni paviljon, prostor za redovnike i stanovništvo te nekoliko mostova napravljenih u različitim stilovima.

Iako Bangkoku ne nedostaje veličanstvenih hramova, a svaki je elegantniji i impresivniji od sljedećeg, neki se ipak ističu svojim jedinstvenim arhitektonskim identitetom. Unatoč tome što je dosta blizu Khaosan Road i smješten pored poznatog Wat Saketa, Loha Prasat nije hram o kojem se često govori. Ovaj hram je poznat i kao metalni dvorac, a nalazi se na zemljištu Wat Ratchanaddarama te je 2005. godine predan zahtjev UNESCO-u da i ovaj hram postane dio svjetske baštine, čime se dodano naglašava njegova važnost. Hram je izgrađen 1846. godine na zahtjev kralja Nangklaoa (Rama III.), a nadahnut je dvjema sličnim hramovima koji se nalaze u Indiji i na Šri Lanci. Radi se o 36 metara visokoj konstrukciji koja sadržava 37 metalnih zvonika, od kojih svaki predstavlja 37 vrlina prema prosvjetljenju. Hram je podignut na vrlo neobičan način s nekoliko kombiniranih koncentričnih kvadratnih razina izgrađenih na geometrijski poredanim stupovima. Relikvija Bude nalazi se na najvišoj razini. Loha Prasat je indijski naziv koji datira iz vremena Bude, a odnosi se na višekatnu četvrtastu konstrukciju s metalnim tornjevima. U svijetu su izgrađene samo tri takve konstrukcije, a ona u Bangkoku je jedina koja i dan danas stoji i prkosi vremenu.

Sjedište najvećeg monaškog reda u Tajlandu i centar Vipassana meditacije, Wat Mahathat je važno središte za proučavanje budizma i meditacije. Iako se većina programa provodi na tajlandskom, postoje određeni programi i na engleskom, a hram je postao vrlo popularno mjesto za učenje Vipassana meditacije. Hram je prvobitno izgrađena za smještaj relikvija Bude i jedan od najstarijih hramova u Bangkoku. U ovom hramu mogu vam predvidjeti budućnost, a pored hrama se svake nedjelje održava najveća tržnica amajlija na kojoj možete kupiti vjerske amajlije, talismane i tradicionalnu medicinu koja će vam donijeti sreću ili obranu od zla. Različite amajlije se koriste za određene svrhe; bogatstvo, zdravlje, neuzvraćenu ljubav ili obranu od neprijatelja.

Wat Pho (Hram naslonjenog Bude), poznat i kao Wat Phra Chetuphon, nalazi se iza Hrama Smaragdnog Bude te ga se svakako treba obići prilikom posjete Bangkoku. Radi se o jednom od najvećih kompleksa hramova u Bangkoku koji je poznat po ogromnom kipu naslonjenog Bude dugog čak 46 metara te u potpunosti prekrivenog zlatnim listićima.

Kip Bude koji stoji, visok 32 metra, glavna je značajka hrama Wat Intharawihan. Izgradnja hrama i kipa započela je 1867. godine za vrijeme vladavine kralja Rame IV. Hram i kip su ukrašeni staklenim mozaicima i 24-karatnim zlatom, a trebalo je više od 60 godina da se dovrši izgradnja cijelog kompleksa. U malom muzeju nalaze se stare slike Bude i razne druge slike.

Dokaz da sveto može opstati usred svjetovnog je Wat Chanagonkram. Njegov položaj u turističkoj enklavi Banglamphu, u neposrednoj blizini ceste Khao San, opovrgava činjenicu da antičku baštinu i mir ovog malog hrama remeti okolna vreva. Počeci hrama sežu u razdoblje Ayutthaya. Hram je obnovljen 1787. godine za vrijeme vladavine kralja Rame I. Hram je izgrađen u čast pobjede u borbi protiv devet vojski, što objašnjava naziv - Wat Chanasongkhram Rajaworamahaviharn, ili "pobjeda u ratu". Na stražnjem dijelu hrama nalazi se mirno dvorište okruženo stablima, uključujući i hram za stanovanje u kojem redovnici borave i danas. Prozori i zabati male dvorane štovanja odlikuju se bogato pozlaćenim drvom, a na oltaru se nalazi slavna slika Bude koja datira iz razdoblja vladavine Rame I. Oko Bude se nalazi i 15 drugih slika Bude iz istog razdoblja te par kljova od slonovače. U hramu je smješten i kip kralja Taksina, predvodnika dinastije Chakri. Ispred hrama su izgrađena dva chedija u stilu Jom Hae, sa širokom bazom i vrlo oštrim vrhovima.

Osim očitog vjerskog značaja, Wat Bowoniwet ima dodatnu dozu svetosti zbog dugogodišnjih veza s božanskom dvoru, zbog čega je posebno važan za tajlandski narod. Hram je smješten unutar starih gradskih zidina, a osnovao ga je 1826. princ Maha Sakdipolsep, sin kralja Rame III. Njegova kraljevska povijest seže već od prvog kraljevskog opata iz 1836. godine, princa Bhikkua Mongkuta, koji je kasnije postao kralj Rama IV. Prije nego što je postao kralj, princ je proveo 27 godina svećeništva i 14 godina kao opat Wat Bowona te je osnovao Thammayutika Nikaya, asketski monaški red i Sveučilište Mahamakut, drugo budističko sveučilište na Tajlandu, koje se nalazi unutar ovog hrama. Kralj Rama VI., kralj Rama VII. i kralj Bhumibol Adulyadej također su zaređeni ovdje, pa je stoga ovo glavni hram dinastije Chakri. Ovaj kraljevski običaj nastavljen je i s princom Vajiralongkornom i njegovim sinovima koji su također proveli određeni period vremena kao redovnici u ovom hramu. Kompleks se sastoji od velike glavne dvorane s bogato izrezbarenim ulaznim lukovima i prozora od pozlaćene žbuke. Zabat je ukrašen glaziranom keramikom što ukazuje na jaki kineski arhitektonski utjecaj. U hramu se nalazi i nekoliko rijetkih i hvaljenih kipova Bude, uključujući Phra Suwannakhet, Phra Nirantarai i Phra Phuttachinnasi, za koje se smatra da su napravljeni 1357. godine. Iza hrama je veliki chedi prekriven zlatnim pločicama i okružen s četiri mala zlatna pranga.

Izgrađen unutar kompleksa Grand Palacea, Wat Phra Kaew ili Hram Smaragdnog Bude je najvažniji i najposjećeniji hram u Bangkoku. Jedno od najznačajnijih obilježja Wat Phra Kaewa je Smaragdni Buda uklesan na 66 centimetara visoki blok žada. Ova vrlo cijenjena ikona prvi put je otkrivena 1464. u Chiang Raiju, kada je u lokalni Wat udario grom. Buda je nakon ovog događaja preseljen u Laos da bi se potom opet vratio u Chiang Mai te u konačnici našao stalni dom u Bangkoku gdje mu se možemo diviti i danas. Budući da je uzdignut na nizu platformi, nitko osim kralja se ne smije približiti Smaragdnom Budi. Plašt na Budi se mijenja tri puta godišnje (ljeti, zimi i za vrijeme kišne sezone). Ovaj vrlo važan ritual, vrši isključivo kralj, a vjeruje se da donosi sreću zemlji tijekom svakog od razdoblja. Za razliku od drugih hramova, ovaj hram ne sadrži prostor za život redovnika već se sastoji od pomno uređenih svetih zgrada, kipova i pagoda. Osim Smagardnog Bude, ostale atrakcije u Wat Phra Kaewu uključuju model Angkor Wata, koji je sagrađen po nalogu kralja Rame IV. u razdoblju kada je Kambodža bila pod sijamskom kontrolom. Također, ne smije se propustiti niti balkon koji se može usporediti s zidom hrama, a koji na svoja dva kilometra prikazuju 179 prizora iz epske priče Ramayana. Na stupovima balkona stoje kameni natpisi koji opisuju murale, a svaka vrata balkona čuvaju pet metara visoki kipovi divovi koji su preuzeti iz epa. Wat Phra Kaew odličan je hram za istraživanje, a u svakom kutu hrama pronaći ćete visoki chedi (stupu) prekriven pločicama ili zlatnim listovima. Najviše fotografirana građevina u sklopu ovog hrama je ogromni zlatni chedi Phra Sri Rattana koji se nalazi i na kovanici od jednog bahta.

Wat Prayoon ili Wat Rua Lek smješten je na zapadnoj strani rijeke Chao Praya, a izgrađen je za vrijeme kralja Rame III. Ovaj hram odlikuju posebne značajke poput velikog obrnutog chedija u obliku zvona, planine kornjača na kojoj se nalaze kuće duhova te ribnjaka u kojem posjetitelji mogu hraniti kornjače. Hram se nalazi u podnožju Memorijalnog mosta (Saphan Phut). Ovo područje se nalazi na južnom rubu stare portugalske zajednice (Kuthi Jeen), prostora koji je bio namijenjen portugalskim trgovcima i vladinim dužnosnicima tijekom ranog perioda Rattanakosin (nakon što je Ayutthaya uništena, a kralj Rama I je osnovao novi glavni grad u Thonburiju).

Jedna od znamenitosti bez koje posjet Bangkoku ne bi bio potpun spektakularni je Grand Palace. Ova palača je izgrađena 1782. godine te je već 150 godina dom tajlandskog kralja, kraljevskog suda i upravno sjedište vlade. Posjetitelji ove palače sa strahopoštovanjem uživaju u prekrasnoj arhitekturi punoj detalja koji služe na ponos kreativnosti i umješnosti tajlandskog naroda. Danas je ovaj kompleks duhovno srce Tajlanda. U sklopu kompleksa palače nalazi se nekoliko impresivnih građevina, uključujući Wat Phra Kaew (Hram Smaragdnog Bude). Tajlandski kraljevi prestali su živjeti u palači na prijelazu dvadesetog stoljeća, no palača je i danas kompleks koji se koristi za označavanje svih vrsta svečanih i sretnih događaja na Tajlandu.

Damnoen Saduak je svjetski poznata plutajuća tržnica te prava prilika za bezvremenski doživljaj egzotičnog Tajlanda. Tržnica je smještena 100 kilometara od centra Bangkoka, a na putu prema tržnici stat ćemo i na farmi kokosa te se upoznati s načinom dobivanja šećera od kokosa te proizvodnjom lokalnih slatkiša i bombona od kokosa. Obilazak tržnice organiziran je na tradicionalnom dugorepom brodu na kojem se možete iz prve ruke susresti sa stotinama prodavača i brodova koji prodaju svježe namirnice, suvenire i odličnu tajlandsku hranu.

"Ukoliko čovjek nema znanja o prošlosti, on nije ništa drugo nego brod bez kormila na otvorenom moru", tvrdi drevni mudrac i osnivač grada Lek Viriyaphant, koji je također osmislio dva jednako monumentalna projekta, muzej Erawan i Svetište istine (u Pattayi). Drevni grad je njegov pokušaj davanja "kormila" čovječanstvu, njegovo blago ekscentrični lijek za ono što on vidi kao "moralno propadanje ljudskog društva". Smještena na više od 320 jutara lijepo uređenih vrtova na periferiji Bangkoka, uspjeh ili neuspjeh ove uzvišene ambicije nije jasan. Ono što je međutim vrlo jasno je očuvanje jedinstvene tajlandske baštine, predivne umjetnosti, običaja i kulture za buduće generacije.

Posjeta gradu Ayutthayi kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih povijesnih znamenitosti i atrakcija: Wat Yai Chai Mongkhon, Wat Lokayasutharam, Wat Mahathat i Wat Phra Sri Sanphet. U sklopu obilaska Wat Phra Sri Sanpheta, naši su posjetitelji u mogućnosti jahati i hraniti slonove.

Ayutthaya, punog imena Phra Nakhon Si Ayutthaya, glavni je grad istoimene provincije u centralnom području Tajlanda. Nalazi se na otoku na spoju tri rijeke: Chao Phraya, Pa Sak i Lopburi, 70 kilometara sjevernije od Bangkoka. Ime grada potječe od naziva indijskog grada Ayodhya, rodnog mjesta Rame po epu Ramajana (tajl. Ramakien). Ostali dijelovi službenog imena su titularni epiteti: fra znači "plemeniti" ili "kraljevski", nakhon znači "važni" ili "glavni", a sri na indijskom znači "sveti". U 14. stoljeću Ayutthaya se nalazila blizu obale tajlandskog zaljeva, a riječni nanosi su zatrpavali morsku obalu koja je danas podosta udaljena. Tu je kralj Ramathibodi I. 1350. godine osnovao Ayutthayu, koja je postala prijestolnicom istoimenog tajlandskog kraljevstva. U njoj su kraljevala 33 kralja, uključujući neobičnog sijamskog kralja Ramu IV. koji je vladao od 1851. do 1868. godine. Ayutthaya je oko 1700. godine bila metropola Jugoistočne Azije s oko milijun stanovnika. Burmanska vojska uništila je ovaj grad 1767. godine i njegovi ostaci s velikim prangovima (tornjevi relikvija) i raskošnim samostanima, upisani su na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1991. godine. Grad je počela istraživati Tajlandska likovna akademija 1956. godine, a "Povijesni park Ayutthaya" je osnovan 1976. godine.

Wat Yai Chai Mongkhonili ili Veliki samostan sretne pobjede nalazi se izvan gradskog otoka u jugoistočnom dijelu grada Ayutthaya. Ovaj hram se nalazi u sklopu drevnog grada poznatog kao Ayodhya. Općenito se smatra da je naselje u kojem su živjeli Dvaravati postojalo na ovoj lokaciji i prije nego što je kralj U-Thong osnovao Ayutthayu 1351. godine. Postoje indicije da je lokacija bila okružena velikim jarkom u ranijim vremenima. Do samostana se prije dolazilo kanalima s istočne i zapadne strane, a danas je ovaj hram jedna od povijesnih relikvija koja svjedoči postojanju naselja i prije izgradnje grada Ayutthaya.

Wat Lokayasutharam je hram čija je najbitnija značajka ogromni kip polegnutog Bude koji gleda prema istoku. Ovaj 37 metara dugačak i 8 metara visok Bude je napravljen od cigle i cementa te je najveći kip tog tipa u Ayutthayi. Glava kipa je smještena na lotus, a noge se ravnog preklapaju kako bi pokazali izjednačene prste.

Wat Maha That ili samostan Velike Relikvije nalazi se na otoku u središnjem dijelu grada Ayutthaya u četvrti Tha Wasukri. Hram se nalazi na uglu cesta Chikun i Naresuan, a prije nego što je trenutna lokacija postala otok bio je dio zapadne obale kanala Khlong Pratu Khao Pluak. U drevna vremena hram je vjerojatno bio u potpunosti okružen kanalima i jarcima. Strukturu je Odjel likovnih umjetnosti zaštitio kao lokaciju od nacionalne povijesne važnosti 1935. godine te je dio Ayutthaya Historical Parka pod zaštitom UNESCO-a.

Jedan od najvažnijih hramova u Ayutthayi, Wat Phra Sri Sanphet, nalazi se unutar kompleksa velike palače, a poslužio je kao inspiracija za hram Smaragdnog Bude u Bangkoku. 1350. godine princ U-Thong naručio je izgradnju palače u području zvanom Nong Sano. Palača je sadržavala tri drvene zgrade pod nazivom "Phaithun Maha Prasat", "Phaichayon Maha Prasat" i "Aisawan Maha Prasat". Po okončanju palače 1351. godine U-Thong je uspostavio Ayutthayu kao glavni grad te si je dodijelio titulu kralja Ramathibode I. Vjeruje se da je izvorna veličina stare palače bila ista kao današnje područje hrama Wat Phra Sri Sanphet. Kralj Borom Trailokanat, osmi kralj Ayutthaya, izgradio je novu palaču sjeverno od ovog područja, a 1448. godine prenamijenio je kraljevske paviljone svojih prethodnika u svetu vjersku zonu.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?