— Škotska —

Nitko me ne ranjava nekažnjeno

Škotska je jedna od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Na zapadu i sjeveru dopire do Atlantskog oceana, a na istoku do Sjevernog mora. Od Engleske je dijeli granična crta koja se proteže od ušća rijeke Tweed do zaljeva Solay. Za Škotsku je karakteristična razvedenost obale, osobito zapadne, po čemu se znatno razlikuje od Engleske. Na istočnoj obali duboko su se usjekli zaljevi Firth of Forth i Moray Firth. Škotska se uglavnom dijeli na južni, središnji i sjeverni dio. Južni dio obuhvaća Južno visočje s graničnim gorjem Cheviot. Središnji dio sastoji se od niza potolina, koje se nastavljaju u Firth of Clyde, Firth of Forth i Firth of Tay. Njima je odvojeno brdovito područje na jugu od granitnih ravnjaka gorja Grampian na sjeveru s najvišim vrhom britanskog otočja Ben Nevisom (1.343 m). Udolina Glen More s nizom jezera rastavlja gorje Grampain od sjevernog visočja (Northern Highlands). Sjeverni dio zaprema Škotsko visočje, koje na krajnjem sjeveru prelazi u obalnu ravnicu.

Kraljevstvo Škotska je bilo nezavisna država do 1. svibnja 1707. godine, kada je Aktom o ujedinjenju ušlo u zajednicu s Kraljevinom Engleskom i stvorilo Kraljevinu Veliku Britaniju. Škotsku zakonodavnu vlast kroji Škotski parlament, nakon što je 1998. godine vlada Tonyja Blaira potpisala Akt o Škotskoj (Scotland Act) o ponovnoj uspostavi parlamenta. Zakonodavnu vlast također ima i parlament u Westminsteru te on može nadglasati zakone koje je usvojio Škotski parlament. Škotska nema svojeg državnog poglavara tj. na čelu Škotske je britanska kruna.

Osnovne privredne grane Škotske su rudarstvo i industrija. Iskorištavaju se ležišta ugljena, koja daju oko 10% ukupne britanske proizvodnje, željezne, bakrene i olovne rude. Velike količine električne energije potječu iz hidroelektrana i iz nuklearnih elektrana. Uz metalurgiju, razvila se metalna industrija s brodogradnjom, proizvodnjom strojeva i sl. Poznata je dobro razvijena tekstilna, prehrambena, kemijska i petrokemijska industrija. Važnu privrednu granu predstavlja i stočarstvo, osobito uzgoj goveda i ovaca. Oko 25% obrađenih površina nalazi se pod žitaricama (zob, pšenica, ječam) i industrijskim biljkama. U priobalnim vodama dobro je razvijeno ribarstvo; poznate su ribarske luke Aberdeen, Peterhead i Banff. Vrlo su atraktivne trgovačke luke Glasgow i Dundee, a glavno prometno središte jest Edinburgh. Sve veću ulogu u gospodarstvu Škotske ima i turizam.

Škotska; od 5. do 11. mjeseca

Turistička agencija ARCTIC CLUB u suradnji s turističkom agencijom FOSCROT TRAVEL od 5. do 11. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Škotsku u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 5 dana boravka (iako nije uvjet, posjeta Škotskoj može se kombinirati s putovanjem u najmanje još jednu destinaciju iz naše ponude: Engleska). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Edinburghu, gradovima North Berwick i St Andrews te dvorcu Stirling. U programu od 7 dana boravka naši će putnici dodatno obići dvorce Glamis i Inveraray. U programu od 10 dana boravka naši će putnici dodatno obići dvorce Balmoral, Dunnottar i Ballindalloch. U programu od 14 dana boravka naši će putnici dodatno obići dvorce Culzean, Cawdor i Eilean Donan. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i znamenitostima, a sve prema dogovoru s putnicima. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Posjeta gradu Edinburghu kroz naš aranžman uključuje obilazak niza povijesnih znamenitosti i atrakcija, a među kojima izdvajamo Edinburgh Castle, Princes Street Gardens, Ross Fountain, The Parish Church of St Cuthbert, New College, Greyfriars Kirk, Grassmarket, Victoria Street, Central Library, High Street, Court of Session, St Giles' Cathedral, Mercat Cross, City Chambers, The Royal Mile, Scott Monument, The Balmoral, Edinburgh Playhouse, Calton Hill, New Parliament House, Scottish Parliament Building, Palace of Holyroodhouse i Holyrood Abbey. Ukoliko putujete s nama, neizostavni dio posjete Edinburghu bit će penjanje na Salisbury Crags s kojega se pruža nevjerojatan pogled na grad te posjeta Dean Villageu. Neizostavni dio avanture je i The Scotch Whisky Experience.

Edinburgh je glavni grad Škotske smješten u zaljevu Forth, blizu rijeke Leith. Broji oko pola milijuna stanovnika i spada pod grofoviju Midlothian. Drugi je po veličini grad u Škotskoj, poslije Glasgowa, i sedmi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Smješten je u jugoistočnoj Škotskoj, na istočnoj obali središnjeg pojasa uz morski zaljev Firth of Forth, blizu Sjevernog mora. Zahvaljujući svojim spektakularnim stijenama, rustikalnoj gradnji i golemoj zbirci srednjovjekovne i klasicističke arhitekture, uključujući i brojne kamene ukrase, često se smatra jednim od najslikovitijih gradova Europe. Dijelovi Edinburgha, Stari i Novi grad, su 1995. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. U Edinburghu se nalazi preko 4.500 zaštićenih nacionalnih spomenika, a u svibnju 2010. godine imao je 40 zaštićenih konzervatorskih područja koja su prekrivala 23% zgrada i uključivala 23% stanovništva, najveći postotak od svih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Grad svake godine privuče oko milijun posjetitelja te je drugi po posjećenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, poslije Londona. Često se smatra najpoželjnijim mjestom za život u Ujedinjenom Kraljevstvu. Edinburgh je i važno obrazovno središte, najpoznatije po medicini i pravu. Škoti ga još nazivaju Auld Reekie, Edina, Athens Of The North i Britainne's Other Eye.

U Edinburghu se nalazi Škotski parlament. Grad je podijeljen na Old Town (Stari Grad) i New Town (Novi Grad). New Town je nastao kao odgovor na prenapučeni Old Town, a projektirao ga je u 17. stoljeću arhitekt Robert Adam. Gradom upravlja Unitarno tijelo koje uključuje i 32 lokalna upravna područja koja se rasprostiru na 78 km2 ruralne okolice. Stari Grad (Old Town) je sačuvao srednjovjekovni plan i mnoge građevine iz vremena reformacije. Glavna os mu je ulica Royal Mile, dok se na velikim trgovima nalaze najznačajnije građevine kao što su Katedrala sv. Gilesa i Palača suda. Zbog ograničenosti prostora, tu su nastale neke od najranijih višekatnica (10 i 11 katova uobičajeno, pa čak do 14) u Europi u 16. stoljeću. Novi Grad (New Town) je izgrađen u 18. stoljeću kako bi se riješila prenapučenost Starog grada. Dvadesetdvogodišnji James Craig pobijedio je na natječaju 1766. godine sa svojim urbanističkim idejama prosvjetiteljske racionalnosti. Glavna ulica je George Street koja prati prirodni hrbat Starog grda, a uz nju se pružaju ulice Princess Street i Queen Street ispunjene neoklasicističkim građevinama. Robert Adam je uredio trg Charlotte koji se smatra vrhuncem ovog stila, a na njemu se nalazi prva rezidencija škotskog premijera, Bute House. Sredinom 19. stoljeća u ovoj četvrti je izgrađena Škotska nacionalna galerija i Kraljevska škotska akademija iznad nasipa negdašnjeg močvarnog kanala.

U novijoj je povijesti Edinburški dvorac bio podjednako i tvrđava (velike vojne važnosti) i dvorac (rezidencija kraljevskih obitelji i plemstva), a mijenjao je svoje vlasnike više puta, budući da su ga naizmjence pokušavali osvojiti i Škoti i Englezi - pa tako nekoliko puta. Kralj Malcolm, u drugoj polovici 11. stoljeća, koristio je ovaj dvorac kao svoju rezidenciju, ali kako je važnost utvrde ipak primarno bila vojnog karaktera, od 16. stoljeća nadalje škotske su kraljevske obitelji preferirale živjeti u udobnijim palačama, poput obližnje palače Holyrood. Dvorac je danas zbirka građevina iz raznih perioda; najstariji dio kompleksa koji je preživio do današnjega doba je kapelica sv. Margarete s početka 12. stoljeća, izgrađena vjerojatno oko 1130. godine. Više od tri stotine godina ona se koristila i kao skladište baruta za vojsku, no za vrijeme kraljice Viktorije obnovljena je u izvorno stanje, a 1934. ponovno je i posvećena. Malu kapelicu pronaći ćete na samom vrhu, na najvišoj razini dvorca, odakle se pruža prekrasan pogled na Edinburgh u svim smjerovima. Među izlošcima koje ćete vidjeti u zatvorenim prostorima izdvaja se, primjerice, čuveni top, Mons Meg, vrhunac tehnološkog dostignuća iz 15. stoljeća. U Edinburškom dvorcu čuvaju se i svi elementi škotske državnosti, tzv. Honours of Scotland. To uključuje kraljevske dragulje, ali i čuveni Kamen sudbine, također znan i kao Kamen iz Sconea.

New College je dio Sveučilišta u Edinburghu te jedan od najvećih i najpoznatijih centara za postdiplomske studije teologije i religijske studije u Velikoj Britaniji. New College je svoja vrata izvorno otvorio 1846. godine kao koledž slobodne crkve u Škotskoj, a kasnije ujedinjene slobodne crkve u Škotskoj, da bi od 1930. godine bio dom bogoslovne škole Sveučilišta u Edinburghu. Ovu obrazovnu instituciju izgrađenu u neogotičkom stilu odlikuju odlična lokacija u centru Edinburgha te bogata i burna povijest. Osnovana 1120. godine, St Giles' Cathedral često nazivaju kolijevkom prezbiterijanizma. Posebnosti ove crkve su prekrasni vitraji te impresivne orgulje, ali i poznata kapelica čičaka, dom vitezova reda čička. St Giles' se nalazi na povijesnoj cesti Royal Mile, na pola puta između Edinburškog dvorca i palače Holyroodhouse. Palača Holyroodhouse je službena škotska rezidencija Njezinog Veličanstva Kraljice. Ova palača nalazi se na kraju povijesne ceste Royal Mile, a njeni posjetitelji mogu istraživati 14 veličanstvenih povijesnih stanova, romantične ruševine opatije Holyrood iz 12. stoljeća te predivne kraljevske vrtove. Ova palača je povijesno najpoznatija kao dom Marije, škotske kraljice, a danas se redovito koristi za državne ceremonije i službena primanja Njezinog Veličanstva Kraljice. Salisbury Crags je niz 46 metara visokih stijena koje se nalaze na zapadu parka Holyrood u Edinburghu te su impresivan prirodni spomenik koji dominira Edinburghom i s čijeg se vrha pruža predivan pogled na cijeli grad i okolicu.

North Berwick je obalni gradić u pokrajini East Lothian, a odlikuju ga odlične plaže, obalni krajolik te škotski centar za morske ptice. Ovaj gradić je dom eklektičnoj mješavini trgovina, kafića i barova te svjetski poznatih golf igrališta. North Berwick je udaljen samo 30 minuta vožnje vlakom od Edinburgha te nudi upečatljiv pogled na Firth of Forth i Bass Rock, najveću svjetsku koloniju bluna. Osim škotskog centra za morske ptice, u blizini se nalazi i niz drugih znamenitosti kao što su dvorac Tantallon na istočnoj strani te dvorac Dirleton na zapadnoj strani grada. Također, zahvaljujući brojnim vrtovima, gredicama i cvjetovima ukrašenim balkonima, ovaj grad je osvojio brojne nagrade za svoje vrtove, cvjetne prikaze i vrtove sa divljim cvijećem. Budući da se radi o primorskom gradiću, u North Berwicku možete uživati u odličnom fish and chipsu, ali i odličnim kolačima u lokalnim slastičarnicama i čajanama, dok kupovinu možete obaviti u nezavisnim trgovinama i buticima lokalnih obrtnika i dizajnera. Iz luke je moguće otići na obilazak lokalnih otoka brodom, a za one koji se više vole držati kopna preporučujemo posjetu svjetski poznatim golf igralištima koja se nalaze u neposrednoj blizini.
St Andrews je šarmantni povijesni grad koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj grad je poznat diljem svijeta kao dom golfa, a u njemu je smješteno i najstarije sveučilište u Škotskoj. St Andrews Royal i Ancient Golf Club su odigrali prvu povijesnu partiju golfa upravo u ovom gradu 1754. godine, iako se golf ovdje igrao još od 15. stoljeća. Zaljubljenici u golf još uvijek mogu odigrati partiju na povijesnom Old Courseu, najpoznatijem od ukupno osam gradskih golf igrališta. St Andrews University je osnovan 1410. godine te dominira središtem grada. Elegantne građevine obrasle bršljanom i bogati vrtovi svjedočili su niz poznatih studenata kao što je princ William. Ovo sveučilište jedno je od najboljih sveučilišta u Velikoj Britaniji te se često uspoređuje s Oxfordom i Cambridgeom. Srednjovjekovni centar grada sastoji se od niza uskih uličica i kamenih ulica prepunih trgovina, restorana i kafića. St Andrews poziva turiste da istraže povijesni dvorac, ruševine stare katedrale te crkvu St Regulus s čijeg zvonika puca predivan pogled na grad i okolicu. Druge atrakcije ovog povijesnog grada uključuju botaničke vrtove, muzej golfa, akvarij te kazalište Byre, a zaljubljenici u more mogu uživati i na jednoj od dvije veličanstvene gradske plaže.

Dvorac Stirling jedan je od najpoznatijih povijesnih dvoraca Škotske, a nekada je bio omiljena rezidencija kraljeva i kraljica dinastije Stewart koji su u ovom dvorcu održavali velike svečanosti, od krštenja do krunidba. Vitezovi, plemići i strani veleposlanici voljeli su pohoditi ovaj dvorac kako bi uživali u njegovom sjaju te prekrasnim vrtovima i skulpturama.

Dvorac Glamis živi je spomenik škotske baštine i gostoljubivosti. Ovaj dvorac je obiteljski dom grofova Strathmore i Kinghorne, ali i legendarna scenografija Shakespeareova Macbetha, te dječji dom kraljice Elizabete, Kraljice Majke i rodno mjesto princeze Margaret. Dvorac Glamis je evoluirao tijekom godina kako bi postao fantastično arhitektonsko blago koje je i dan danas puno vitalnosti. Svaka soba ima svoju priču, a evolucija dvorca i njegove legendarne priče i tajne oduševit će svakog posjetitelja.

Romantični dvorac i vrtovi Inveraray smješteni na obalama jezera Loch Fyne udaljeni su 100 kilometara sjeverozapadno od Glasgowa u području spektakularne prirodne ljepote. Goranski krajolik savršena je pozadina plimnom jezeru na čijim je obalama između 1745. i 1790. godine izgrađen ovaj impresivni dvorac. Uz dvorac se nalazi lijepo održavani vrt sa šetnicom, a sam sadrži predivne primjerke škotskog, engleskog i francuskog namještaja te je svjedok minulih vremena.

Dvorac Balmoral škotski je dom kraljevske obitelji od 1852. godine kada ga je princ Albert kupio kraljici Viktoriji. Dvorac je predivan primjer škotske baronijalne arhitekture te je pod zaštitom države. Posjetitelji mogu uživati u pristupu formalnom vrtu, povrtnjaku, divljim životinjama te audio-vizualnoj izložbi dvorca Balmoral zajedno s pristupom najvećoj sobi u dvorcu, plesnoj dvorani. Molimo vas da obratite pozornost na činjenicu kako sve druge sobe u dvorcu nisu dostupne javnosti jer se radi o privatnim sobama britanske kraljice.

Dunnottar, romantičan i povijesno značajan ruševni dvorac, smješten ja na litici na rubu Sjevernog mora. Nakon što ga ugledate, zauvijek će vam se urezati u sjećanje. Posjeta dvorcu Dunnottar je nezaboravno iskustvo tijekom kojeg ćete otkriti važnost Dunnottara, neosvojive tvrđave koja skriva mnoge bogate tajne škotske šarene prošlosti. Ova tvrđava bila je dom grofovima Marischal, jedne od najmoćnijih obitelji u zemlji.

Dvorac Ballindalloch poznat je i kao "Biser Sjevera" te je jedan od najromantičnijih i najpoznatijih dvoraca Škotske. Smješten u srcu Speysidea, poznate škotske viski regije, ovaj dvorac je jedan od rijetkih privatnih dvoraca u Škotskoj u kojem još uvijek živi obitelj Macpherson-Grants koja ga je osnovala 1546. godine. Rijeke Spey i Avon teku posjedom na kojem se nalazi dvorac, a na obližnjim pašnjacima pasu najstarija Aberdeen Angus stada na svijetu. Lijepo održavane zidine i spektakularni vrtovi u kamenu nude mirno utočište tijekom ljetnih mjeseci.

Dvorac Culzean okružen je morem, bujnim šumama i tajnim vrtovima te se radi o izuzetnoj viziji kula i tornjeva. Ovaj dvorac i njegova okolica savršeno su mjesto za šetnju i uživanje u vrtovima, arhitekturi te povijesti. Objekt je smješten u zadivljujućem krajoliku te je protkan kilometrima pješačkih staza koje posjetitelje vode kroz veličanstvene šume i skrovite ribnjake. U šetnji parkovima možete naići na skrovita mjesta poput ledenih kuća, kuće kamelija, pagode i niza umjetnih i prirodnih spilja.

Dvorac Cawdor dom je vlastelina Cawdor još od 14. stoljeća, dok je u 16. stoljeću prešao u vlasništvo obitelji Campbell. Ovaj dvorac poznat je po vezi sa Shakespeareovim književnim djelom Macbeth, a može se pohvaliti jedinstvenom pričom koja okružuje gradnju dvorca. Prema legendi, dvorac je sagrađen oko bodljikavog drva, koje datira iz 1372. godine. Posjetitelji još uvijek mogu vidjeti originalno drvo oko kojeg je dvorac sagrađen posjetom tamnici. Raskošna unutrašnjost dvorca i impresivni salon ukrašeni su portretima generacija dinastije Campbell, dok blagovaonica sa svojim veličanstvenim kamenim kaminom i starom kuhinjom čuva niz oruđa za kuhanje iz 19. stoljeća.

Dvorac Eilean Donan kultni je škotski spomenik i jedan od najpoznatijih dvoraca u Škotskoj. Radi se, bez sumnje, o škotskoj ikoni i jednoj od najpopularnijih atrakcija za posjetitelje gorske regije, a kada ga prvi put ugledate shvatiti ćete zašto ga svake godine posjeti velik broj ljudi. Dvorac je strateški smještena na malom otoku s pogledom na Isle of Skye, a okružen je veličanstvenim šumovitim planinama Kintail. Posjetitelji ovog dvorca mogu uživati u bogatoj povijesno-kulturnoj baštini, ali i prirodnim ljepotama te pogledu na pliskavice, dupine, vidre i ptice. Postoje brojni razlozi zbog kojih dvorac Eilean Donan uživa poseban status u Škotskoj, no da biste ih mogli u potpunosti razumjeti morate ga posjetiti i sami otkriti njegov značaj.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?