— Singapur —

Naprijed, Singapure

Republika Singapur, kraće Singapur, otočni je grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluotoka, na vrhu poluotoka Malake. Radi njegovog strateški važnog položaja nazivaju ga "Azijskim Gibraltarom". Na malajskom Singapur znači "lavlji grad".

Suvremeni je Singapur osnovao 1819. godine Thomas Stamford Raffles iz britanske istočnoindijske kompanije koji je prvi uočio strateški položaj grada. Kad je Raffles stigao, na otoku je živjelo 150 ribara i gusara. Raffles je imao težak posao uvjeriti London u potrebu sultanu od Johora platiti godišnje 5.000 dolara, a njegovu ministru 3.000 za najam pustoga malaričnog otoka. Singapur je kasnije postao britanskom krunskom kolonijom i razvio se u značajan lučki i trgovački centar. Već godine 1825. isplovilo je iz Singapura 15 brodova na put u Liverpool, London, Hamburg, Bordeaux i čak Stockholm. Prenosio se sirovi kaučuk, kositar, kopar, začini, palmino ulje, tvrdo drvo itd. U Singapuru se kupovao daleko najveći dio sijamskih, malajskih i indonezijskih proizvoda. Godine 1869. u gradu je živjelo 100.000 stanovnika raznih nacionalnosti (Malajci, Kinezi, Indijci i Englezi).

Tijekom Drugog svjetskog rata Japanci su zauzeli Malajski poluotok, a Britanci su u Singapuru pružili otpor. To je dovelo do Bitke za Singapur u kojoj su Britanci poraženi, a Japanci su za 6 dana zauzeli grad. Ovo se smatra najvećim britanskim porazom u Drugom svjetskom ratu. Japanci su grad nazvali Shōnantō. Englezi su ga vratili 12. rujna 1945, mjesec dana nakon japanske predaje. Godine 1959. Singapur je stekao samoupravu unutar Britanskog kolonijalnog carstva. Godine 1963. Singapur je proglasio potpunu samostalnost, ali se s Malajom, Sabahom i Sarawakom ujedinio u Federaciju Maleziju. Stanovnici Singapura nisu bili zadovoljni državnom ideologijom u Maleziji, pa su 1965. proglasili nezavisnost. Singapur tako postaje zasebna država.

Singapur je otočna država koja se sastoji od 63 otoka (najveći je otok Singapur, veći su otoci Pulau Tekong i Jurong, a ostali su manji). Nalaze se južno od Malajskog poluotoka. Između Malajskog poluotoka i Singapura je uski morski prolaz, Johorski prolaz, preko kojeg vodi most. Singapur se nalazi na strateški važnom položaju. Nalazi se na krajnjem jugu Malajskog poluotoka na ulazu u Malajski prolaz (morski prolaz između Malajskog poluotoka i Sumatre). To je najvažniji morski prolaz koji spaja Tihi i Indijski ocean i preko njega prolazi većina brodova koji plove između istočne i južne Azije. Većina tih brodova staje u Singapuru zbog čega se ovaj grad razvio u značajnu luku.

Reljef Singapura je nizak i valovit s brdovitim dijelovima u središtu. Preko otoka teče nekoliko manjih rijeka (najvažnija je rijeka Singapur). U sredini otoka su jezera Gornje i Donje jezero Seletar i Gornje i Donje jezero Peirce. Klima je jednolično vruća i vlažna kroz čitavu godinu (ekvatorska klima). Singapur se nalazi u zoni tropske kišne šume koja je na otoku ipak najvećim dijelom posječena. Četvrtinu otoka prekriva šuma koja je većinom zaštićena kao posebni rezervat. Među autohtonim životinjama može se pronaći makaki rakojed.

Tri glavne etničke skupine, Kinezi (77%), Malajci (14%) i Indijci (7%) govore raznim jezicima, pa i engleskim, a štuju razne vjere (islam, budizam, kršćanstvo, taoizam i hinduizam). 15% stanovnika su ateisti. Singapur ima 4 službena jezika i to engleski, malajski, mandarinski i tamilski. Engleski jezik je službeni jezik administracije i trgovine, a malajski je nacionalni jezik. Pismenost stanovništva u 2006. godini iznosila je 96%. Zahvaljujući izuzetnom zdravstvenom sustavu, očekivani životni vijek pri rođenju iznosi 80 godina za muškarce i 85 godina za žene. Singapur je 2013. godine imao 5,4 milijuna stanovnika.

Singapur je jedna od najrazvijenijih država svijeta. Smatra se azijskim tigrom (tigrovima se nazivaju male azijske države koje su se vrlo brzo razvile). Bogatstvo se temelji na trgovini i lučkim djelatnostima. Singapur se najviše razvio na uvozu jeftinih sirovina i izvozu gotovih industrijskih proizvoda. Poljodjelstvo i ribarstvo razmjerno su nevažni; mnoge osnovne namirnice, među njima i riba, moraju se uvoziti. Rastuća proizvodna djelatnost oslanja se na uvezene sirovine. Među glavne industrijske grane spadaju petrokemijska i tekstilna industrija te brodogradnja. Značajniji izvori prihoda su bankarstvo i turizam.

Singapur; od 1. do 12. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL tijekom cijele godine nudi personalizirana putovanja u Singapur u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 3 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Singapuru kombinira s putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Vijetnam, Kambodžu, Maleziju i/ili Tajland). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Singapuru. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim atrakcijama, a sve prema dogovoru s putnicima. O svim atrakcijama koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim atrakcijama.

Posjeta Singapuru kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih atrakcija: Gardens by the Bay, Marina Bay, Marina Bay Sands, Singapore Botanic Gardens, National Orchid Garden, Chinatown (Buddha Tooth Relic Temple, Sri Mariamman Temple, Thian Hock Keng Temple, Pinnacle@Duxton Skybridge, Red Dot Design Museum i Chinatown Street Market), Little India, Raffles Place, Merlion Park, Clarke Quay, ION Orchard (Orchard Road), ViVo City, Sentosa Boardwalk te Sentosa Island. Osim obilaska spomenutih atrakcija, naša će vam agencija organizirati i noćni safari, obilazak tzv. riječnog safarija te zoološkog vrta u kojem ćete u jednom od svojih jutarnjih obroka uživati uz orangutane.

Gardens by the Bay ili Vrtovi pored zaljeva (često zvani i "hortikulturni raj") park je koji se prostire na površini od 101 hektar, a u kojem se nalaze vrtovi, mostovi, staze u zraku i bogati biljni svijet. Najveću pažnju privlače dvije staklene kupole zvane Cloud Forest i Flower Dome i naravno, masivna umjetna "superdrveća" koja dosežu visinu i do 50 metara. Kupole su veličine oko četiri nogometna igrališta, a dom su za oko 380.000 biljaka sa svih kontinenata. Kada je otvoren, park je bio dom za oko 220.000 biljaka, a taj je broj do danas znatno porastao. Kompleks Cloud Forest nalazi među top 10 zatvorenih vrtova na svijetu. S 35-metarskim vodopadom, u potpunosti samoodrživom kompleksu apsolutno zapanjujuće arhitekture možete pronaći nebrojeno vrsta biljaka iz cijelog svijeta. Tu se nalazi i "odjel" s mnogobrojnim biljkama tzv. "izgubljenog svijeta". U Flower Domu sav biološki otpad koristi se za pokretanje parne turbine koja proizvodi električnu energiju za potrebe parka. Ove staklene kupole objedinjuju svu najnoviju solarnu tehnologiju i znanja vertikalnih vrtova, kao i koncept održivosti. Izvan tih kupola nalazi se 18 "superdrveća" koja funkcioniraju kao odvod ventilacijskih cijevi te prikupljaju kišnicu tijekom čestih singapurskih oluja, a ujedno su i postolja za vertikalne vrtove. Energiju prikupljenu koristeći sunčevu energiju, ova "superdrveća" koriste kako bi noću svijetlila te tako pružila čaroban i jedinstven ugođaj. Pet godina razvoja dovelo je do izgradnje vrtova na zatvorenom i otvorenom dijelu gdje se isti međusobno nadopunjuju. Cijeli je sustav dizajniran kako bi se unutar parka smanjila potrošnja energije u prosjeku za 30 posto. "Superdrveća" jedna su od najvećih inovacija grada Singapura ikad.

Marina Bay obiluje nizom atrakcija. Zahvaljujući brzom razvoju ovog kozmopolitskog grada-države, cijelo područje Marina Bayja doživjelo je transformaciju epskih razmjera. Marina Bay Sands najveći je hotel u Singapuru, 6. po veličini u Aziji i 34. po veličini u svijetu. Tri kultna tornja ubrajaju se među najsloženije građevine ikad sagrađene. Svaki od njih nagnut je 26° i ima 55 katova. Hotel ima 2.561 sobu, a na vrhu se nalazi predivan "nebeski park" osmišljen kao brod. S njega se pruža predivan pogled na čitav zaljev i grad. Uz bujne vrtove, restorane i klubove "nebeski park" ima "beskonačni" bazen dugačak 150 metara u koji stane 376.000 galona vode - gotovo 1,5 milijun litara vode. Na ovom "brodu" od kojeg zastaje dah mogla bi se parkirati četiri i pol A380 jumbo jeta jer je njegova površina 12.400 m² što je više od Eiffelovog tornja.

Singapurski botanički vrtovi prostiru se na 74 hektara površine. Ovi vrtovi predstavljaju evoluciju britanskog kolonijalnog tropskog botaničkog vrta koji je postao moderna znanstvena institucija svjetske klase koja se koristi i za očuvanje i obrazovanje. Kulturni krajolik uključuje bogatu raznolikost povijesnih obilježja, biljaka i zgrada koje pokazuju razvoj vrta od njegova osnutka 1859. godine. Bili su važno središte za znanost, istraživanje i očuvanje biljaka, osobito u vezi s uzgojem gume na plantažama jugoistočne Azije od 1875. godine. Zbog toga su upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine. To je jedini botanički vrt na svijetu koji je otvoren za javnost svaki dan od 5 ujutro do ponoći, tijekom cijele godine, i to besplatno, s iznimkom Nacionalnog vrta orhideja. Nacionalni vrt orhideja je glavna atrakcija botaničkih vrtova. Na brdovita 3 hektara u središtu vrtova nalazi se kolekcija s preko 1.000 vrsta i 2.000 hibrida orhideja. U samom vrtu orhideja nalaze se i druge atrakcije kao što su dvorana Burkill i VIP vrt orhideja u kojemu su izloženi brojni hibridi nazvani po slavnimosobama koje su posjetile vrt.

Singapurska Kineska četvrt pruža veliki kontrast u odnosu na ostatak grada, s niskim zgradama, mirisima tradicionalne kuhinje te crvenim i zlatnim tonovima prepoznatljivima za kinesku kulturu. To je četvrt koje je ponosna na svoju bogatu baštinu koja se prožima kroz kićene kineske, budističke i hinduističke hramove, muzeje te obilje mogućnosti za upijanje starog duha četvrti.

Hram relikvije Budinog zuba (Buddha Tooth Relic Temple) hram je na četiri kata. Odmah nakon ulaska u hram, primijetit ćete zapanjujuću glavnu dvoranu s visokim stropom. Zvonik i kula s bubnjem nalaze se na istom katu. Međutim, glavni fokus za većinu posjetitelja je dva metara visok stup od čistog zlata koji se nalazi na četvrtom katu, lokaciji na kojoj se čuva i sveta relikvija. Na krovu se nalazi pagoda koja ima veliki molitveni kotač. Hram je izgrađen u stilu budističke mandale te je integriran s budizmom dinastije Tang. Najstariji hram u Singapuru, Sri Mariamman Temple je jedan od najistaknutijih hramova za tamilske hinduiste u Singapuru. Izgrađen je u čast boginje Mariamman, božanstva bolesti i zaštite. Izvorno ga je 1827. godine podignuo Naraina Pillai, indijski trgovac iz Penanga, a svoj sadašnji oblik hram je dobio 1862. godine. Osim što je mjesto štovanja, hram je bio i utočište za nove imigrante koji pripadaju tamilskoj hinduističkoj zajednici. Thian Hock Keng ili Hram nebeske sreće je najstariji i vjerojatno najzanimljiviji kineski hram u Singapuru. Hram je izgrađen oko 1820. godine, a ovaj taoističko-budistički hram posvećen je Ma Zu Po, Majci nebeskog mudraca i zaštitnici pomoraca. Ovaj šareni hram nalazi se u ulici Telok Ayer u središtu Kineske četvrti. Prije nego što je Singapur krenuo s projektima melioracije, hram je bio smješten na rivi te su pomorci i rani doseljenici upravo u njemu iskazivali zahvalnost za siguran prolaz morem. Hram ima bogato oslikana vrata, visoko uređene grede te zidne ploče ukrašene zlatnim zidovima.

U muzeju Red Dot Design počet ćete gledati na svakodnevne predmete u drugom svjetlu. Otkrivajući tajne inovacija koje čine naš život lakšim te istražujući neke od najneobičnijih spravica i gadgeta, u ovom ćete muzeju vrlo lako izgubiti pojam vremena. Iako se radi o relativno maloj galeriji, raspon predstavljenih dizajna je velik i raznolik; od plakata za oglašavanja, ambalaže sve do računala i kućanskih aparata. Prometne ulice Kineske četvrti obuhvaćaju sve znamenitosti i zvukove koje posjetitelji očekuju od Kineske četvrti, sa stotinama štandova koji prodaju doista sve, od svilenih haljina do mačaka za sreću. U četvrti ćete pronaći i doista fantastičan raspon štandova s hranom, od svježeg dim suma do hrskave patke. Ukoliko želite dobiti najbolju cijenu, zapamtite da je najbolje cjenkati se s osmjehom. Kineska tržnica je otvorena tijekom cijelog dana, ali najslikovitije izgleda u sumrak.

Little India je slikovita i uzbudljiva četvrt Singapura. Nalazi se istočno od rijeke Singapur te sjeverno od Kampong Glama. Posjetitelji će znati da su stigli na pravo mjesto po egzotičnim aromama koje dopiru iz obiteljskih kuhinja, restorana i trgovina koje prodaju sve vrste indijskih predmeta, ali i trgovačkim znakovima napisanim na tamilskom jeziku. Ova četvrt poznata je po Mustafa centru, tržnici koja ostaje otvorena i danju i noću tijekom cijele godine. Ova četvrt je magnet za ozbiljne kupce, ali i za one koji vole čari indijske kuhinje.

Raffles Place je singapursko poslovno i financijsko središte te ga često nazivaju i Central Business District. Iz vidikovca otvorenog za javnost koji je smješten na 28. katu nebodera UOB Plaza One, možete uživati u spektakularnom pogledu na singapursku rijeku, kolonijalne građevine te Boat Quay. Iako je vrlo moderna, u ovoj četvrti postoje podsjetnici na singapursku kolonijalnu povijest. Tako je Change Alley bila ulica u kojoj su indijski mjenjači novca obavljali svoj posao. Danas je Change Alley smješten unutar OUB zgrade, ali tu još uvijek možete promijeniti svoje devize i putničke čekove. Južno uzduž rive nalazi se Lau Pa Sat, viktorijanska struktura od lijevanog željeza koji se koristila kao tržnica. Danas je ova zgrada živi trgovački centar u kojem lokalni umjetnici i obrtnici prodaju svoju robu, a u njoj se često održavaju i razne kulturne priredbe.

Merlion je mitski simbol Singapura i najpopularnija atrakcija na cijelom otoku. Ovaj kip polu-riba, polu-lav je 70 tona težak betonski kip visok 8,7 metara i iz čijih usta izvire voda. Kip se nalazi u Merlion Parku u blizini rive Marina Bay. Merlion Park nedavno je obnovljen te se sada u njemu nalaze kafići, restorani i suvenirnice. U parku se možete približiti kipu ili prošetati uzduž gata koji ide prema zaljevu te pokušati uhvatiti fotografiju u kojoj voda iz fontane pada u vaša usta! Prema legendi, riblje tijelo ovog kipa predstavlja skromne početke Singapura kao malog ribarskog mjesta, dok je lavlja glava izvedena iz originalnog imena zemlje, Singapura (na malajskom "lavlji grad"). Kip je postao kultni simbol zemlje te je jedna od najposjećenijih atrakcijaotoka.

Clarke Quay je predivna četvrt uz rijeku prepuna barova, restorana, butika i noćnih klubova koji privlače brojne turiste i lokalno stanovništvo. Clarke Quay u potpunosti iskorištava lokaciju uz gradsku rijeku što su prepoznali i brojni restorani na otvorenom, kao i barovi i klubovi smješteni tik uz vodu. Pozivamo vas da se uputite ispod futurističkog krova nalik meduzi u centar prepun restorana, trgovina i barova.

Sentosa Island je umjetni otok izgrađen za zabavu i rekreaciju. Brojne atrakcije na Sentosi uključuju Resorts World, Universal Studios Singapore, Tiger Sky Tower, Singapore Butterfly & Insect Kingdom te jednu od najvećih zbirki vodenih životinja na svijetu, SEA Aquarium. Sentosa se nalazi južno od centra grada, nekih 10-ak minuta vožnje žičarom iz Vivo Cityja. Vožnja žičarom je praktična i brza, a osim toga, možete uživati u zapanjujućem panoramskom pogledu na grad. Osim brojnih atrakcija, otok Sentosa obiluje brojnim pješčanim plažama koje su posebno popularne vikendom. Sentosa je idealno mjesto za bijeg od energičnog i užurbanog centra grada te omogućuje uživanje i odmor na predivnim plažamaudaljenima samo nekoliko minuta od centra grada.

Singapurski noćni safari posebna je atrakcija koja ne pruža samo zabavu i radost posjetiteljima, već je posvećena očuvanju, sanaciji i istraživanju kako bi se poboljšao život životinja, kako u zatočeništvu tako i u divljini. Tijekom noćnog safarija možete vidjeti na tisuće životinja iz Azije, Afrike, Europe i Amerike u prostranim prirodnim staništima. Ova atrakcija pomogla je Singapuru u dobivanju titule kao jedne od najboljih obiteljskih destinacija u Aziji.

Riječni safari pruža nezaboravno iskustvo istraživanja poznatih rijeka i šuma u svijetu, uključujući Mississippi, Nil, Kongo, Ganges, Mekong i Jangce. S našom agencijom ćete posjetiti stanište više od 6.000 životinja, uključujući i 40 ugroženih vrsta. Odmah po dolasku u ovu atrakciju krećete na istraživačku avanturu po rijeci Mississippi tijekom koje ćete moći pogledati unutar kuće dabrova te vidjeti aligatore i rijetke vrste ptica. Nakon Mississippija, nastavljamo po rijekama Kongo, Nil, Ganges sve do rijeke Mekong. Na svakoj od rijeka susrest ćete se sa zanimljivom florom i faunom te svjedočiti nekim od rijetkih i zaštićenih biljaka i životinja. Zadnja rijeka koju obilazimo je Jangce, dom najvećih vodozemaca na svijetu te egzotičnih kineskih aligatora. Nakon posjeta rijekama, dolazite do šume velikih pandi, staništu velikih pandi Kai Kai i Jia Jia.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?