— Panama —

Za dobrobit svijeta

Republika Panamá je najjužnija država srednje Amerike. Obuhvaća dio kopnenog mosta koji spaja kontinente Sjevernu i Južnu Ameriku i koji zovemo Panamskom prevlakom. Panamá graniči s Kostarikom na zapadu i Kolumbijom na istoku. Na jugu izlazi na Tihi ocean, a na sjeveru na Karipsko more. Strateški položaj Panamske Republike ogleda se u nadzoru važnoga pomorskog i trgovačkog prolaza: Panamskog kanala.

Prvi tragovi ljudskih populacija na području Paname sežu 12.000 godina u prošlost. Prije dolaska Europljana na području Paname žive indijanski narodi Chibchan i Chocoan. Prvi Europljanin koji dolazi na ovaj prostor je Rodrigo de Bastidas ploveći 1501. zapadno od Venezuele u potrazi za zlatom. Godinu dana kasnije Kristofor Kolumbo posjećuje ovo područje i osniva kratkotrajnu naseobinu. Nakon što je Vasco Núnez de Balboa 1513. dokazao da je Panamska prevlaka kopneni put između dva mora, Panamá postaje sjecište putova i trgovine Španjolskog carstva u Novom svijetu. Uspjeh Španjolaca imao je i ovdje tamnu stranu - stradanje i pljačku domorodačkog stanovništva.

Panamá je ostala španjolskom kolonijom 300 godina, od 1538. do 1821. kada postaje pokrajinom Kolumbije. U studenome 1903. Sjedinjene Američke Države pomažu panamski ustanak, odcjepljenje i osamostaljenje od Kolumbije. Tijekom 20. stoljeća panamska vlast često prolazi kroz periode političke nestabilnosti i korupcije. Godine 1989. za vrijeme vladavine generala Manuela Noriege vojska SAD-a započinje napad na Panamu, nekoliko dana prije nego što je Panamski kanal trebao prijeći u panamsku nadležnost. Sjedinjene Američke Države su predale Panamski kanal, infrastrukturu i administraciju Panami tek 31. prosinca 1999.

Zbog svog ključnog zemljopisnog položaja, ekonomija Paname je orijentirana na pružanje usluga: bankarskih, trgovačkih i turističkih. Nakon dobivanja kontrole nad Panamskim kanalom 1999, otvaraju se mogućnosti za nove projekte.

Većinu stanovništva čine mestici te miješano indijansko, španjolsko i kinesko stanovništvo. 194.269 panamskih državljana govori nekim od indijanskih jezika kao materinskim (8.3% od ukupnog stanovništva), a najrasprostranjeniji je guaymi (170.000). Dominira katolička vjera: oko 80% populacije. Katoličanstvo je i službena vjera u Panami. Od ostalih vjeroispovijesti ima najviše protestanata, nešto muslimana, pripadnika Bahai vjere, židova i hindusa. Indijanci pripadaju grupama poznatim kao Chibchan, Talamancan, Chocoanpodijeljenim u više plemena, naseljenih uglavnom u tropskoj šumi.

Panama; od 1. do 4. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 1. do 4. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Panamu u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 5 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Panami kombinira s putovanjem u najmanje još jednu srednjeameričku destinaciju iz naše ponude: Kostariku i/ili Nikaragvu). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnome gradu Paname - Panamá Cityju (uključujući Centro Natural Punta Culebra, Biomuseo te institut Smithsonian), Mirafloresu i Agua Clari, dvjema plovnim trakama Panamskog kanala, Nacionalnom parku Chagres (uključujući plovidbu rijekom do naselja Indijanaca Chocó (Emberá)), Nacionalnom parku Soberanía i Zaštićenom području San Lorenzo. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Panamá City ("sveamerička") najveći je i glavni grad te luka države Panamá. Nalazi se u istoimenoj općini i pokrajini, oko 7 kilometara istočno od južnog ulaza u Panamski zaljev. Grad je političko i upravno središte države, ali i velegrad koji je jedno od središta međunarodne trgovine i bankarstva. Danas se odlikuje visokim neboderima koji se uzdižu iznad tropske kišne šume. Uz drvnu industriju, značajna je proizvodnja građevinskog materijala, obrada kože i prerada duhana. Panamá je i iznimno prometno razvijena, a njezina Međunarodna zračna luka Tocumen najveća je i najprometnija u srednjoj Americi. Osim razgleda cijeloga grada, posjetit ćemo i Centro Natural Punta Culebra, Biomuseo te institut Smithsonian.

Biomuseo ili "Muzej biološke raznolikosti", stalne postave "Panamá: Most života", dizajnirao je jedan od najpoznatijih arhitekata na svijetu, Frank Gehry, Kanađanin židovskog porijekla. To je ujedno i njegov prvi dizajn u čitavoj Latinskoj Americi, a svoj je rad donirao narodu s obzirom na to da mu je žena porijeklom iz Paname. Muzej sadrži mnogobrojne izložbe o biološkoj raznolikosti Paname, a one su postavljene tj. i dalje se razvijaju u suradnji s Institutom Smithsonian i Panamskim Sveučilištem. Mjesto pruža niz vrlo interesantnih informacija, ali i vrlo intenzivno promiče zaštitu okoliša tj. biološke raznolikosti zemlje u cijelosti.

Institut Smithsonian za istraživanja o tropima u Panami jest jedna od podružnica američkog Instituta Smithsonian. Institut u Panami bavi se razumijevanjem biološke raznolikosti tropskog područja, s naglaskom na tropske šume. Ono što je započelo 1923. godine kao malena terenska postaja na otoku Barro Colorado, u zoni kanala Panamá, razvilo se u jednu od vodećih istraživačkih institucija na svijetu. Rad znanstvenika omogućio je da danas bolje razumijemo tropska staništa, ali i da se obrazuju stotine tropskih biologa. Ovaj institut znanstvenicima nudi boravak u istraživačkim objektima diljem Paname, što im omogućuje da postignu svoje istraživačke ciljeve. Diljem zemlje u tim objektima živi 38 znanstvenika-zaposlenika, a rezultati njihovih istraživanja svake godine privlače stotine drugih znanstvenika. Ova panamska podružnica provodi istraživanja i u drugim zemljama diljem svijeta, a znanstvenici koji se bave proučavanjem tropskih kišnih šuma u ovom trenutku proučavaju 3 milijuna stabala u sustavu od 6.000 različitih vrsta. Američki Institut Smithsonian provodi, između ostalog, i istraživanja o posljedicama promjene krajobraza na integritet šuma u središnjoj amazonskoj regiji, a na moru razine genske izolacije (promjene) u organizmu koraljnih grebena.

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu srednje Amerike koji spaja Atlantski ocean (Karipsko more) s Tihim oceanom (Panamski zaljev). Dug je 81,6 km. Na najužem mjestu je širok 91,5 m, a na najširem 350 m. Dubina iznosi 13,7 m. Uz Sueski kanal predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija svijeta. Sagrađen je 1914. godine. Godine 2016. završena je nova traka plovnog puta Panamskog kanala u koju je uloženo 5,4 milijarde dolara, a izgradnja je trajala devet godina. Dovršetak gradnje planiran je 2014, na 100. obljetnicu Panamskog kanala. Odluka o izgradnji te trake 2007. motivirana je dvjema činjenicama - gradnjom sve većih brodova koji više ne mogu prolaziti kanalom te podatkom da je taj plovni put dosegnuo maksimalne kapacitete. Panamski kanal ima značajnu prometnu i stratešku važnost jer skraćuje put između Atlantskog i Tihog oceana. Preko kanala odvija se oko šest posto ukupne svjetske trgovine, a kroz njega se preveze oko 350 milijuna tona robe godišnje. Panamska vlada je 1999. godine od SAD-a preuzela potpunu kontrolu i odgovornost za upravljanje i održavanje kanala. Amerikanci su tada izgubili "zlatnu koku" jer godišnja zarada od naknada iznosi 600 milijuna dolara.

Nacionalni park Chagres osnovan je 1984. godine i prostire se na više od 500 km². Smješten je između provincija Panamá i Colon, a osnovan je s ciljem zaštite vodnog područja rijeke Chagres, najvažnije rijeke u Panami. Čak 40% od ukupne količine vode potrebne za funkcioniranje Panamskog kanala dolazi upravo iz ove rijeke. Bez zaštite rijeke, funkcioniranje Kanala ne bi bilo moguće. Rijeka Chagres, radi povezanosti s Kanalom, jedina je rijeka na svijetu koja izlazi na dva oceana, Atlantski i Tihi. Područje parka karakterizira gusta tropska kišna šuma s izobiljem tropskog divljeg svijeta uključujući Harpijskog orla, nacionalne ptice Paname. To je najveća i najmoćnija ptica grabljivica (od Meksika do Argentine) te jedna od najvećih živućih vrsta orlova na svijetu. Vrhunski je predator i na vrhu je hranidbenog lanca. Prozvan je i "ambasadorom klimatskih promjena". Nacionalni park, uz druge mnogobrojne životinje, poznat je i po velikoj populaciji jaguara.

Emberá je u povijesnoj literaturi poznata kao Indijanci Chocó ili Katío, autohtoni narod Paname i Kolumbije. U jeziku Emberá, riječ ẽberá označava osobu, čovjeka ili autohtonu osobu, ovisno o kontekstu u kojem se koristi. Nastanjeni su duboko u tropskoj kišnoj šumi, gotovo u potpunosti odmaknuti od civilizacije. U Panami ih živi oko 33 tisuće, a u Kolumbiji oko 50 tisuća. Povijesno gledano, narod Emberá živio je raspršeno uzduž riječnih sustava Paname i Kolumbije. Od 60-ih godina prošlog stoljeća, većina ih je prešla u naseljene zajednice uzduž rijeka, ali i u gradska područja. Prva naselja počeli su formirati 1950-ih, a ponajprije radi zapadnog utjecaja i prisutnosti vjerskih misionara. Do kasnih 60-ih vlada Omara Torrijosa promicala je naseljavanje Emberá u zajednice. Prvi formalni "grad" nastao je 1963. uz rijeku Rio Balsas. Godine 1985. procijenjeno je da oko 25% pripadnika Emberá u Panami još uvijek živi prema tradicionalnom rasporedu naseljenosti. Međutim, život u naseljenim zajednicama danas se smatra normom većine Emberá. Osim u naseljenim zajednicama, mnogi pripadnici naroda Emberá žive u urbanim područjima. Prema popisu stanovništva iz 2010, više od jedne trećine panamskih Emberá živi u središnjoj provinciji Panamá, a više od jedne četvrtine u urbanim četvrtima Panamá Cityja.

Riba (bedá) važan je element prehrane Emberá zajedno s Plantana bananama (patá; banana koja se kuha), a rijeke igraju središnju ulogu u svakodnevnom život. Za ribolov, kupanje, prijevoz i mnoge druge poslove. Vještina konstrukcije plovila (hampá) povijesno je vrlo značajna vještina za muškarce Emberá, a dokazivanje vještine ponekad predstavlja obred prolaza ili preduvjeta za brak. Tradicionalna kuća Emberá može se opisati kao terasa na otvorenom, podignuta od tla od 2 do 4 metra, sa slamnatim krovom izrađenim od palmi (Sabal Mauritiiformis) i podova od kore palme Jira (Socratea Exorrhiza). Kuće su tipično okrugle. Emberá jezik (azála bedéa) nije samo jedan jezik, već skupina međusobno razumljivih jezika koji se govore u cijeloj Panami i Kolumbiji. Zajedno s Wounmeu, on je jedini postojeći član jezične obitelji Chocó i nije poznat kao povezan s bilo kojom jezičnom obitelji srednje i južne Amerike. Panamá je službeno priznala abecedu Emberá, a koja se sastoji od 6 usnenih samoglasnika, 6 nosnih samoglasnika i 21 suglasnika. Do danas je izdano jako malo knjiga na tom jeziku, a to su uglavnom obrazovni materijali izdani od strane panamskog Ministarstva obrazovanja ili od strane vjerskih misionara.

Gotovo polovicu kopnenog dijela Paname prekrivaju kišne šume i močvarna područja, koji su bogati florom i faunom. Panamá se smatra i biološkim koridorom između dviju Amerika. Pokrajina Darién, po biološkoj raznolikosti, smatra se jednim od najbogatijih područja na svijetu. Panamá je dom za više od 10.000 vrsta biljaka od čega 1.500 vrsta stabala i 1.200 vrsta orhideja. Teritorij je dom i za više od 250 vrsta sisavaca od kojih se mnogi ne mogu pronaći ni na jednom drugom mjestu na svijetu. Koncentracija biološke raznolikosti po km² u Panami je znatno veća od primjerice amazonskog područja.

Nacionalni park Soberanía nacionalni je park u Panami u blizini obale Panamskog kanala, oko 25 km od Panama Cityja. Rijeka Chagres prolazi kroz park, a park je proglašen nacionalnim parkom 1980. godine te se prostire na više od 220 četvornih kilometara. Park je popularan za promatrače ptica zbog više od 500 različitih vrsta ptica koje se ovdje mogu pronaći. Kroz park se proteže 17,5 duga staza Pipeline Road koja prolazi kroz stare i sekundarne šume te je jedno od najboljih mjesta u Americi za promatranje tropskih ptica. Osim velikog broja različitih vrsta ptica, u parku obitava i više od 105 vrsta sisavaca, kao što su dvoprsti i troprsti ljenjivac, majmuni urlikavci, tamarini i kapucini te niz drugih malih sisavaca. Uz sisavce, moguće je susresti i zelenu iguanu te druge manje gmazove. Posjetitelji Nacionalnog parka Soberania također mogu istražiti i stazu Las Cruces. Ova povijesna staza datira iz 16. stoljeća, a Španjolci su je koristili za prijevoz zlata. Dijelovi staze još uvijek su obilježeni starim kamenjem koje je omeđivalo izvorni put.

Zaštićeno područje San Lorenzo prostire se na 120 km². To je jedno od najnovijih zaštićenih područja u Panami. Područje obuhvaća i bivšu američku vojnu bazu, kao i ruševine španjolske utvrde San Lorenzo. Velikih 80% područja prekrivaju kišne šume, rijeke i močvare. Park se nalazi na sjeverozapadnom ulazu u Panamski kanal i širi se do zapadne obale Atlantskog oceana. U usporedbi s obalom na strani Tihog oceana, područje ima više sunčanih sati dnevno tijekom svih mjeseci u godini (osim u siječnju i veljači). Međutim, područje karakterizira i dvostruko veća količina kiša. To omogućuje znanstvenicima da istraže kako različite klime mogu utjecati na jedno slično područje u vrlo malom prostoru.

Na ovom zaštićenom području nalazi se 12 različitih vrsta šuma, od kojih većina pripada ekosustavu s visokim udjelom vlage. Iako teritorijalno malo područje, odlikuje se visokom razinom biološke raznovrsnosti. Grupa od 102 znanstvenika na ovom je području u periodu od 2 godine (od 2003. do 2004.) na površini od 4.800 m2 prikupila 129.494 jedinki člankonožaca i nakon 8 godina istraživanja detektirala 6.144 različitih vrsta. Tim je istraživanjem procijenjeno kako na području Zaštićenog područja San Lorenzo obitava 25.246 različitih vrsta člankonožaca, od čega je 60 do 70% nepoznatih vrsta. Znanstvenici kažu kako se najmanje 60% svih vrsta može pronaći na svakom hektaru ovog uistinu impresivnog ekosustava.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?