— Nikaragva —

U Boga mi vjerujemo

Republika Nikaragva je država u srednjoj Americi. Prostire se na površini od 130.375 km². Na pacifičkoj strani Nikaragve nalaze se dva najveća slatkovodna jezera u srednjoj Americi - Managua i Nikaragva. Ta dva jezera međusobno su povezana rijekom Tipitapa. Plodne ravnice okružuju ova jezera i pružaju se prema sjeverozapadu. Njihovo zemljište je obogaćeno vulkanskim pepelom s obližnjih vulkana u središnjim planinama. Oko petinu Nikaragve čine zaštićena područja: nacionalni parkovi, rezervati prirode i biološki rezervati. Prema sjeveru Nikaragva graniči s Hondurasom, na istoku izlazi na Karipsko more, prema jugu graniči s Kostarikom, a na zapadu izlazi na Tihi ocean.

Prije dolaska Europljana na području Nikaragve živjela su indijanska plemena. Prema najbrojnijem među njima, plemenu Nicarao država je i dobila ime. Španjolci su je kolonizirali 1524. a neovisnost je dobila 1821. Priključuje se Ujedinjenim pokrajinama Srednje Amerike u razdoblju do 1838. nakon čega postaje samostalna republika 1854. Od samih početaka nacionalne povijesti prostor Nikaragve je bio područje strateških, političkih i komercijalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država. Država je preživjela vojne intervencije SAD-a i dulje periode vojne diktature. Od 1927. do 1933. traje gerilski rat protiv američke vojske predvođen Augustom Césarom Sandinom. Godine 1979. vlast je preuzela višestranačka koalicija. Sukobi unutar koalicije doveli su do stanja u kojem je moć prigrabio Daniel Ortega, izabran za predsjednika 1984. Ortega i njegovi sljedbenici sandinisti proveli su niz ambicioznih socijalnih reformi. Nakon toga, izbija građanski rat u kojem su Sjedinjene Američke Države pomagale pobunjenike zvane "kontraši". Godine 1990. održani su višestranački izbori, nakon kojih počinje uglavnom mirno razdoblje.

Nikaragvanska ekonomija bila je orijentirana na izvoz tropskih biljaka i proizvoda: banana, kave i duhana. Proizvodio se i kvalitetan rum i uzgajala goveda. Tijekom građanskog rata veliki dio infrastrukture je oštećen ili uništen, a ekonomska blokada koju su nametnule SAD dovela je do kolapsa ekonomije i ogromne inflacije. Nakon rata privatizirani su mnogi industrijski pogoni koji su bili u vlasništvu države, a inflacija svedena na podnošljivu mjeru. Posljednjih godina privreda bilježi brz porast. Oko 69% populacije čine mestici, potomci Europljana i domorodačkog stanovništva. Potomaka doseljenih Europljana ima oko 17%, uglavnom španjolskog podrijetla. Tijekom 19. stoljeća dolazilo je do malih valova migracije iz zemalja Sredozemlja. Oko 5% ostalih su izravni potomci autohtonog stanovništva.

Nikaragva; od 1. do 4. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 1. do 4. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Nikaragvu u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 4 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Nikaragvi kombinira s putovanjem u najmanje još jednu srednjeameričku destinaciju iz naše ponude: Panamu i/ili Kostariku). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnome gradu Nikaragve - Managui, Nacionalnom parku Masaya Volcano, Biološkom rezervatu Mombacho Volcano, gradu Granadi, otoku Ometepe u jezeru Nikaragva te vulkanima Concepción i Maderas. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Managua je glavni grad države Nikaragve, istoimenog departmana i istoimene županije. To je najveći grad po veličini i po broju stanovnika u državi. Smješten je na jugozapadnoj obali jezera Manague. Postao je glavni grad 1852. godine i otada se broj stanovnika penjao do današnje brojke od 2.200.000, većinski sastavljenog od mestika i bijelaca. Osnovan je 1819. godine te je trgovačko i kulturno središte i sveučilišni centar. Željezničkom prugom i cestama povezan je s lukama na obali Tihog oceana. Jake su prehrambena, metalna i industrija građevnog materijala te rafinerije nafte. Grad je stradao od poplave 1876. i od potresa 1931. i 1972. Seizmolozi pretpostavljaju da će ovakvi potresi Managuu pogađati svakih 50 godina ili manje.

Grad su još u paleozoiku naselili stari Indijanci, dakle prije 6.000 godina. Fosilizirani tragovi nađeni su na obalama jezera uz tragove keramike i skulptura. Nakon što je Granadu uništila američka plaćenička vojska na čelu s Williamom Walkerom, sjedište Nikaragve preseljeno je u Managuu. Između 1852. i 1890. Managua je urbanizirana i industrijalizirana. Razorni potres 1931. i veliki požar 1936. razorili su veći dio grada, ali je grad obnovio diktator Anastazio Somoza te uskoro Managua postaje najrazvijenijim gradom srednje Amerike. No, ponovno je Managua pretrpjela još jedan snažan potres koji je ovaj put uništio 90% grada 1972., a u njemu je poginulo približno 20.000 ljudi. Grad su još više uništili prirodne katastrofe i građanski rat. Somoza je srušen. Nakon pobjede na izborima, demokrati su ponovno počeli obnavljanje grada.

Managua ima tropsku klimu, s temperaturama ljeti između 28° i 32°C. Okolica grada prepuna je flore i faune, a u gradu dominiraju prizori s grmovima i palmama. Managua je nacionalni grad za kulturu. U njoj je smješteno čak 48 sveučilišta i 113 visokih škola. Managua je i sjedište većine nacionalnih tvrtki, a ima ponešto i stranih. Ona je i turističko središte u kojem se nalaze nacionalna palača, muzej, knjižnica, katedrala te ostale razne znamenitosti. Managua ima dosta centara za zabavu, kafića, restorana i noćnih klubova. Ona je i sportsko sjedište u kojem se nalaze svi jači nikaragvanski sportski klubovi.

Managua je jezero u Nikaragvi koje se prostire na više od tisuću četvornih kilometara površine. Na španjolskom se jezero zove Lago de Managua ili Lago Xolotlán, a ime su mu dali španjolskih osvajači korištenjem riječi "Mangue" (njihovo ime za pleme Mánkeme) i Agua ("voda"). Grad Managua leži na njegovoj jugozapadnoj obali. Razina jezera Managua značajno raste tijekom kišnih razdoblja, a najviši vodostaj zabilježen je tijekom poplava 1933. godine. Za vrijeme uragana Mitch, 1998. godine, jezero je u samo pet dana poraslo za 3 metra te uništilo mnoge domove. Još veća poplava dogodila se u rujnu 2010. godine, a od tada je grad zabranio izgradnju rezidencijalnih građevina na svim područjima koja su ispod 42 metra nadmorske visine. Neki su opisali jezero Managua kao "najzagađenije jezero u srednjoj Americi", i doista jezero je ozbiljno zagađeno i to uglavnom zbog desetljeća pražnjenja otpadnih voda. Gradska kanalizacija izlijeva se u jezero od 1927. godine, a tek je 2009. godine izgrađen moderni sustav pročišćavanja otpadnih voda koji tretira 40% otpadnih voda. Jezero nema stabilan dotok slatke vode, a jedino povremene poplave preko rijeke Tipitapa unose svježu vodu. Unatoč zagađenja, neki stanovnici Manague i dalje žive uz obale jezeru i jedu jezersku ribu. U jezeru danas obitava oko 20 različitih vrsta riba. Posljednjih godina ulažu se veliki napori za turističku valorizaciju jezera pa su tako izgrađene šetnice uz jezero te postavljeni turistički brodići koji nude obilazak jezera.

Granada je grad na zapadu srednjoameričke države Nikaragva. Središte je istoimenog departmana. Granada je također poznata i kao La Gran Sultane, kao odraz svog maurskog i andaluzijskog izgleda, za razliku od sestrinskog grada Leóna, njihovoga povijesnog suparnika, koji prikazuje kastiljanske trendove. U samom gradu očuvano je više primjera kolonijalne arhitekture, a najpoznatiji su: barokna crkva La Merced, Plaza de la Independencia i samostan i muzej San Francisco. Ime gradu nadjenuo je Hernández de Córdoba po drevnom španjolskom gradu Granadi. To je učinjeno u čast osvajanje zadnjeg maurske utvrde u Španjolskoj. Tijekom kolonijalnog razdoblja, Granada doživljava procvat u trgovini i postaje jedna od glavnih luka na Atlantiku, trgujući i preko jezera Nikaragva i San Juan River. Grad je bio svjedok i mnogih bitaka te invazija engleskih, francuskih i nizozemskih gusara koji su pokušavali preuzeti kontrolu nad Nikaragvom. Sam grad Granada omiljen je među konzervativcima, dok je suparnički grad Léon bio omiljen od strane liberala. Već dugi niz godina bio je mjesto sukoba raznih političkih frakcija.

Masaya je vulkanski krater koji se nalazi u mjestu Masaya, 20 km južno od glavnog grada Nikaragve. To je prvi i najveći nacionalni park u Nikaragvi te jedno od 78 zaštićenih područja. Vulkanski kompleks sastoji se od skupa uklopljenih kaldera i kratera, od kojih je najveći vulkan Las Sierra. U sklopu Las Sierre nalazi se i samo središte vulkana Masaya. Kaldera Masaya formirana je prije 2.500 godina, a unutar nje nalazi se bazaltni kompleks koji uključuje vulkanske stošce Masaya i Nindiri. U potonjem se nalaze jame kratera Masaya, Santiago, San Pedro i Nindiri. Masaya stalno ispušta velike količine plina sumpornog dioksida (iz aktivnog kratera Santiago) koji proučavaju vulkanolozi kako bi bolje razumjeli ponašanja vulkana te mogli procijeniti utjecaj kiselih kiša i potencijal zdravstvenih problema povezanih s ovim plinom.

Mombacho je stratovulkan u Nikaragvi, u blizini grada Granade, visok 1.344 metara. Mombacho Volcano Nature Reserve jedno je od 78 zaštićenih područja Nikaragve. Mombacho nije ugasli vulkan, no posljednja erupcija dogodila se 1570. godine, a povijesno nema zabilježenih ranijih erupcija. Vršni dijelovi vulkana su prekrivene oblačnom tropskom i patuljastom šumom koje sadrže endemsku floru i faunu. Vulkan je sve popularnija turistička atrakcija te se s njegovog vrha pruža fantastičan pogled na jezero Nikaragva i grad Granadu. Vulkan ima i dvije pješačke staze, umjerenu koja kruži oko glavnog kratera te težu stazu za koju je potreban vodič. U okolici Mombacha raste više od 700 različitih biljaka, uključujući i mnoge vrste orhideja.

Ometepe je vulkanski otok nastao erupcijom dvaju vulkana te se uzdiže iz jezera Nikaragva u Republici Nikaragvi. Ime mu dolazi od riječi Nahuatl Indijanaca ome (dva) i tepetl (planine), što znači "dvije planine". Ovo je najveći otok u jezeru Nikaragva, a dva vulkana (Volcan Concepción i Volcan Maderas) spojeni su niskom prevlakom tako da otok iz zraka sliči pješčanom satu ili broju 8. Ometepe ima površinu od 276 km², dug je 31 km, a širok od 5 do 10 km. Otočno gospodarstvo temelji se na stočarstvu, poljoprivredi i turizmu.

Akitvni vulkan Concepción smješten je na sjeverozapadnoj polovici otoka te ima bazu od 16 kilometara. Zbog svoje simetrije stošca, smatra se izuzetno lijepim vulkanom. Govori se da je pirat Edward Hume proglasio pogled na Ometepe vrjednijim od blaga iz netom opljačkane Granade. Vjeruje se kako je vulkan nastao u ranoholocenskoj epohi i kroz trajne erupcije dosegao visinu od 1.610 metara. Ovaj vulkan je ujedno i najviši vulkan u jezeru na svijetu. Iako je prošao kroz dugo razdoblje mirovanja, vulkan se 8. prosinca 1880. godine vratio u život te kontinuirano eruptirao tijekom godine dana. Erupcije su uslijedile 1883., 1889., 1902., 1907., i 1924. godine, a tijekom 2005. godine potres jačine 6,2 stupnjeva po Richteru dogodio se kao rezultat povećanja tlaka unutar vulkana. Nakon potresa pojavile su se pukotine na cestama diljem otoka te je savjetovano napuštanje otoka. Najnovija erupcija bila je 2010. godine, a iako je bila iznimno nasilna, veliki je broj stanovnika poslušao nalog za evakuaciju što je rezultiralo vrlo malom štetom.

Na jugoistočnoj polovici otoka nalazi se vulkan Maderas, koji ima kratersko jezero i prašumu. I za Maderas se vjeruje da je porastao u epohi holocena te se uzdigao do 1.394 metra nadmorske visine. Za ovaj vulkan smatra se da je ili ugasli vulkan ili trenutno "spava". Velika laguna u krateru otkrivena je 15. travnja 1930. godine. Strane vulkana uglavnom su pokrivene nasadima kave i duhana, dok je ostatak kišna šuma. Velik dio ovog dijela otoka prirodni je rezervat, a vulkanski pepeo je napravio tlo ovog otoka izuzetno plodnim, omogućujući kontinuiranu sadnju. Vulkani su vidljivi iz svih dijelova otoka, a život na Ometepeu usko je povezan s njima. Oni igraju važnu ulogu u mitovima i legendama otoka, koji je u prošlosti služio i kao groblje za lokalno stanovništvo.

Na Ometepeu se nalaze velike populacije majmuna kapucina i urlikavaca, a studenti i znanstvenici iz cijelog svijeta dolaze proučavati jedinstvenu floru i faunu ovog područja. Jezero koje okružuje Ometepe krije brojne vrste vodenih životinja, posebice nikaragvanskog morskog psa koji je nedavno bio jedinstvena vrsta slatkovodnog morskog psa, sve dok se nije ustanovilo da je jednak morskim populacijama morskih pasa.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?