— Malezija —

Jedinstvo je snaga

Malezija je država u jugoistočnoj Aziji. Malezija je federacija koja se sastoji od trinaest država i tri savezna teritorija. Južno kinesko more dijeli državu na dvije odvojene zemljopisne cjeline. Poluotok Malezija ili Zapadna Malezija zauzima južni dio Malajskog poluotoka i graniči na sjeveru s Tajlandom, a na jugu sa Singapurom, s kojim je povezana mostom. Sastoji se od devet sultanata (Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor i Terengganu), dvije države koje vode guverneri (Malacca i Penang) te dva savezna teritorija (Putrajaya i Kuala Lumpur). Malezijski Borneo ili Istočna Malezija, obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Borneo, a graniči s Indonezijom i sultanatom Brunej, kojeg u potpunosti okružuje. Sastoji se od dvije države (Sabah i Sarawak) te saveznog teritorija (Labuan).

Malezija je formalno nastala 16. rujna 1963. godine kada su se države Malajske Federacije, Sabah, Sarawak i Singapur sjedinile u Malezijsku federaciju, sporazumno s Velikom Britanijom, uz osudu Indonezije. Singapur je 1965. godine sporazumno napustio Federaciju kao nova nezavisna država. Malezija je jedna od država osnivača ASEAN-a. Ostala je članicom Commonwealtha. Iako su Malajci dominantniji, malezijsko društvo je heterogeno, sa značajnim utjecajem indijske i kineske manjine. Malezija je federalna, ustavna, parlamentarna, izborna monarhija. Ustav je donesen 27. kolovoza 1957, kao Ustav Federacije Malaje. Do danas Ustav je imao 42 amandmana.

Oba dijela zemlje imaju sličan reljef: niski obalni pojas, često močvaran, koji prelazi u unutrašnjosti u šumovita brda i planine, od kojih je najviša Kinabalu (4.095 m) na sjeveru Bornea. Klima je ekvatorijalna na jugu i monsunska na sjeveru.

Malaja je bila najbogatija britanska kolonija u Aziji, a više od 3/4 površine zapremala je gusta tropska prašuma. Sredinom 19. stoljeća računalo se da cijela Malaja nema više od 200.000 žitelja, a popis stanovništva 1911. zabilježio ih je 2.644.500 (od toga nešto više od 300.000 u Singapuru). Iz omjera broja muškaraca i žena vidi se u kojoj su mjeri to bili nedavni doseljenici: na 11 muškaraca dolazile bi 4 žene, a u Singapuru na 7 muškaraca 2 žene. Od 1911. do 1958. malajsko se pučanstvo utrostručilo. Kroz Singapur je prolazilo 75% izravnoga malajskog uvoza i 67% izvoza. Državni dohodak po glavi stanovnika bio je kasnih 1950. veći nego u tadašnjoj Jugoslaviji, 280 američkih dolara godišnje. U koloniji je bilo, ne računajući vojna, više od 180.000 motornih vozila na 7.500.000 stanovnika. Bogatstvo su donosila drva kaučukovca, plantaže kokosa, palmi za ulje, itd.

U sukobima Malajaca i Kineza između lipnja 1948. i 31. prosinca 1956. godine ubijeno je 6.215 "terorista", ranjeno još 2.724, zarobljeno 1.221, a predalo se vlastima 1.877. Od toga je više od 90% bilo Kineza. U džungli je tada preostalo još oko 3.000 ljudi, a istodobno je stradalo oko 5.000 civila. Rat je stajao vladu Malaje, ne računajući daleko veće britanske izdatke, oko 150.000.000 malajskih dolara godišnje. U listopadu 1951. poginuo je engleski visoki povjerenik u Malaji sir Henry Gurney, a sigurnosne snage su 1956. ubile glavnog tajnika komunističke stranke Leonga Kuoa te njegovu suprugu. Prvo desetljeće nakon neovisnosti bilo je burno: etnički Malajci tražili su veći udio u gospodarstvu zemlje i smanjenje siromaštva u odnosu na bogatiju kinesku manjinu. Sukob je eskalirao 1969. međuetničkim nasiljem u kojem su uništene mnoge kineske tvrtke. U zemlji je uvedeno izvanredno stanje, koje traje do danas, i zabranjeno je otvoreno iskazivanje nezadovoljstva vladinom politikom. Nizom mjera uspjelo se poboljšati gospodarsku situaciju malajskog stanovništva.

Najbrojnija etnička grupa su Malajci koji su po vjeroispovijesti muslimani. Zajedno s domorodačkim narodima Istočne Malezije, oni čine većinu stanovništva. Slijede Kinezi kojih ima oko 25% i koji još uvijek imaju značajnu ulogu u gospodarskom životu. Indijaca ima oko 7%. Državna religija je islam, 60% stanovništava su muslimani. Po Malezijskom Ustavu svi etnički Malaieni su rođenjem automatski muslimani, a prelazak na drugu religiju se kažnjava zatvorskom kaznom. Kinezi su većinom budisti (20%), a oko 2,6% su taoisti i konfucijanci. Kršćani (9%) su zastupljeni u svim narodima, na istoku Malezije živi manjina kršćanski Malezijaca, koji su u 16. stoljeću od Španjolaca prešli na kršćanstvo i ostali vjerni svojoj vjeri.

U posljednja tri desetljeća Malezija je doživjela gospodarsku preobrazbu zahvaljujući velikim inozemnim ulaganjima (u proizvodnju elektroničkih uređaja, npr.) te nalazištima nafte. Danas spada u skupinu srednje razvijenih država s BDP-om od 10.500 USD po stanovniku mjereno po PPP-u (paritetu kupovne moći) u 2004. godini.

Malezija; od 1. do 12. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL tijekom cijele godine nudi personalizirana putovanja u Maleziju u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 4 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Maleziji kombinira s putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Vijetnam, Kambodžu, Tajland i/ili Singapur). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Kuala Lumpuru. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i atrakcijama, a sve prema dogovoru s putnicima. O svim atrakcijama koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim povijesnim znamenitostima i atrakcijama.

Posjeta gradu Kuala Lumpuru kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih povijesnih znamenitosti i atrakcija: tornjeva-blizanaca Petronas, KLCC park, džamija Jamek i Wilayah Persekutuan, zgrade Sultana Abdula Samada, trga Merdeka, skulpture 'I Love Kuala Lumpur', Nacionalnog muzeja tekstila, Nacionalnog muzeja glazbe, kineske četvrti (Petaling Street), centralne tržnice, hrama Sin Sze Si Sze, hrama Sri Mahamariamman, džamije Negara, hrama Sri Kandaswamy Kovil, hrama Thean Hou, kompleksa spilja Batu (Battu) i Ramayana te parka ptica i orhideja.

Kuala Lumpur glavni i najveći je grad Malezije. Broji oko 1.800.000 stanovnika dok u metropolitanskom području živi oko 6.900.000 stanovnika. Miješaju se stari i novi stilovi građevina. Kuala Lumpur i njegova okolica obogatili su se na nafti, kositru i palminom ulju. Malezija je najveći svjetski proizvođač palme uljarice. Nekada davno na području Malezije nalazile su se drevne države Ligor, Langkasuka i Takkada. Povijest Kuala Lumpura počinje 1857. godine, kada je 87 kineskih rudara krenulo uzvodno po rijeci Klang u potragu za kositrom. Kuala Lumpur je upravo zbog izražene etničke i religijske različitosti dobio status federalnog teritorija.

Tornjevi-blizanci Petronas (Petronas Twin Towers) simbol su moderne Malezije. Ovo je bila najviša zgrada na svijetu od 1998. do 2004. godine (sve dok nije dovršen Taipei 101), no do danas je ostala najvišim "tornjevima-blizancima" na svijetu. Kompleks je dizajnirao argentinski arhitekt Cesar Pelli koristeći se karakterističnim postmodernim stilom, a kako bi stvorio ikonu 21. stoljeća Kuala Lumpura i Malezije. Ukupna visina mu je 452 metra (zajedno s antenskim završetkom), ima 88 katova i dodatnih 5 ispod površine. Ispitivanja tla, vjetrova na buduću konstrukciju i ostala ispitivanja započela su 1992., sama izgradnja započela je 1993. i dovršena je točno 3 godine kasnije. Investicija se procjenjuje na oko 1,6 milijardi američkih dolara. KLCC Park jedan je od mnogobrojnih parkova u Kuala Lumpuru. Smješten je uz tornjeve-blizance Petronas. Mjesto je koje okuplja lokalno stanovništvo i ljude iz svih krajeva svijeta. Ovaj park simbolizira novi civilizacijski pomak malezijskog društva, kulture i običaja. Mladi ovdje vode glavnu riječ i pokazuju kako vide život za sebe i svoje potomke.

Masjid Jamek najstarija je džamija u Kuala Lumpuru. Džamiju je dizajnirao britanski arhitekt Arthur Benison Hubbock, inspiriran mogulskom arhitekturom džamija u Indiji. Džamija je otvorena 1909. godine. Sultan Abdul Samad Building jedna je od najpoznatijih građevina u Kuala Lumpuru, bila je i još uvijek je mjestom od malezijskog nacionalnog značaja. Tako je, primjerice, ovdje potpisana Deklaracija o neovisnosti 31.8.1957. godine. Riječ je o jedinstvenom spoju mogulske arhitekture (indijski utjecaj) s otiscima malezijskog i britanskog stila. Građevinu je osmislio engleski arhitekt A.C. Norman. Zgrada je služila kao administrativno središte britanske vlade u Maleziji, a kasnije kao zgrada Vrhovnog suda, Federalnog suda i Žalbenog kompleksa do 2007. godine. Zgrada danas služi kao administrativno središte malezijskog Ministarstva informacija, komunikacija i kulture, ali je i mjesto gdje se održava obilježavanje Dana neovisnosti.

Na obližnjem trgu Merdeka u 12 sati i jednu minutu 31.8.1957. godine podignuta je malezijska zastava, a kao simbol kraja britanske kolonizacije. Zastava se nalazi na 95-metarskom stupu, jednom od najviših stupova na svijetu. Spomenuti trg su izgradili Britanci još 1884. godine tijekom kolonizacije, a danas to mjesto služi za održavanje događaja od posebne nacionalne važnosti. I Love Kuala Lumpur jedna je od najfotografiranijih skulptura u Kuala Lumpuru (čak više od tornjeva-blizanaca Petronas). Visoka (skulptura) 3,65 metara i teška jednu tonu, postavljena je 2012. godine i nalazi se uz Gradsku galeriju. Nije se niti pretpostavljalo da će postati toliko značajnom gradskom atrakcijom. U ovom dijelu Kuala Lumpura, uz ostale zanimljivosti, posebno se ističu Nacionalni muzej tekstila, Nacionalni muzej glazbe te kineska četvrt (Petaling Street) i centralna tržnica.

Hram Sin Sze Si Sze Ya najstariji je taoistički hram u Kuala Lumpuru. Sagradio ga je 1884. godine Yap Ah Loy. Osim kao svetište, mjesto služi za obilježavanje događaja od posebnog značaja za kinesku zajednicu u Kuala Lumpuru, a posebno za obilježavanje kineske Nove godine. Sri Mahamariamman je najstariji hinduistički hram u Kuala Lumpuru, sagrađen 1873. godine. Kao privatno svetište za svoju obitelj, sagradio ga je K. Thamboosamy Pillai. Svetište je prvi puta javnosti otvoreno 1920. godine. 1968. godine, originalna struktura je zamijenjena postojećom kakva se može danas vidjeti. Najimpresivniji dio hrama je peterokatni gopuram tj. bogato ukrašeni toranj u južnoindijskom stilu. Na tornju se nalazi 228 figura iz poznatog indijskog epa "Ramayana". Ramayana je mit o spletki kojom je Rama, božanski junak i kralj, uklonjen s prijestolja, a njegova žena Sita odvedena u Šri Lanku. Rama je utjelovljenje pravednosti i smatraju ga jednim od deset avatara (utjelovljenja) boga Višnua. Tekst epa nastao je negdje u razdoblju između 4. i 2. stoljeća prije Krista. Pripisan je pjesniku Valmikiju. Podijeljen je u 7 knjiga, a sastoji se od 24 tisuće stihova.

Sri Kandaswamy Kovil hinduistički je hram sagrađen 1902. godine i najistaknutiji je tamilski hram u Maleziji. Arhitektonski je inspiriran hramom Nallur Kandaswamy u gradu Jaffni na Šri Lanci. Mjesto je gdje se rituali striktno slijede u skladu s pravilima pisma Saiva Agama. Tamili su etnička skupina južne Azije čija pisana povijest datira najmanje dva tisućljeća. Najstarije tamilske zajednice se nalaze u južnoj Indiji i sjeveroistočnom dijelu Šri Lanke. Postoje veliki broj tamilskih emigrantskih zajednica diljem svijeta, posebice u središnjoj Šri Lanki, Maleziji, Singapuru, Fidžiju, Mauricijusu i južnoj Africi, a nešto novije zajednice postoje u Australiji, Kanadi i dijelovima Europe. Za razliku od većine drugih etničkih skupina, Tamili veći dio svoje povijesti nisu proveli pod vlašću istog političkog subjekta. Tamilakam, tradicionalno ime za tamilske zemlje, pod vlašću je Chola Imperija bilo ujedinjeno tek u razdoblju od 9. do 12. stoljeća. Tamilski identitet se ustanovljava prvenstveno po jezičnim kriterijima, tako da se Tamili određuju uglavnom po tome što im je tamilski materinski jezik. Međutim, u posljednje vrijeme se, zbog učestale emigracije, Tamilima smatraju i potomci Tamila koji čuvaju tamilsku kulturnu tradiciju, iako sami ne govore jezik. Tamili su u etničkom, lingvističkom i kulturnom smislu srodni drugim dravidski narodima južne Azije. Procjenjuje se da ima oko 74 milijuna Tamila diljem svijeta. Tamilima je glavna vjera hinduizam.

Nacionalna džamija je jedinstveno dizajnirana građevina i izražava tradicionalnu islamsku umjetnost u kombinaciji s ornamentima. Arhitektonski dizajn inspiriran je velikom džamijom u Meki. Njezin krov simbolizira 5 stupova/dužnosti islama (šehadet tj. izgovoriti, namaz tj. klanjati, ramazanski post, zekat tj. dio svog imetka za dobrotvorne svrhe izdvojiti i hadž tj. barem jednom u životu islamska sveta mjesta hodočastiti) i 13 malezijskih država.

Batu (Battu) Caves je kompleks hinduističkih svetišta u tri glavne i nekoliko manjih spilja nadomak Kuala Lumpura, a na čijem se ulazu (Cathedral ili Temple) nalazi 42,7 metara visoka zlatno-žuta statua indijskog boga rata Karthikeye (Murugana). Da biste se uspeli do hramova koji se nalazi u spilji Cathedral, morate savladati visinsku razliku od 100 metara odnosno 272 stepenice, a na tom putu prati vas mnoštvo majmunčića. Ovaj hram je mjesto gdje se održava jedan od najvećih hinduističkih festivala - Thaipusam. Naime, svake se godine u Kuala Lumpuru, u siječnju ili veljači, na dan punog mjeseca određen prema tamilskom kalendaru, održava se spomenuti festival. Tom prilikom vjernici hodočaste od hrama Sri Mahamariamman u centru Kuala Lumpura do ovoga hrama za što im treba oko 8 sati.

Ispred spilje Ramayana, nedaleko spilje Cathedral, a unutar kompleksa hinduističkih hramova Batu (Battu) Caves nedaleko Kuala Lumpura, nalazi se 15 metara visoka statua i hram posvećen Hanumanu, glavnom Raminom pomoćniku. U ovoj spilji ispričana je priča iz poznatog indijskog epa Ramayana. Hanuman je jedan od hinduističkih bogova koji se najčešće prikazuje u liku čovjeka s majmunskom glavom i vrlo je omiljen. Jedan je od glavnih likova u spomenutom epu. Značajan je kao glavni pomoćnik glavnog junaka Rame u njegovoj potrazi za Sitom. U samom epu Hanuman se prvi put pojavljuje u drugom pjevanju četvrte knjige Valmikijeve Ramayane. Koliko se do danas zna, to je ujedno i njegovo prvo pojavljivanje u književnosti.

Park ptica u Kuala Lumpuru je jedan od najvećih parkova ovog tipa na svijetu. Pokriva 60 hektara površine zvane Jezerski vrt. U njemu živi preko 3.000 vrsta ptica od kojih je 200 iz različitih krajeva svijeta. Ovo je pravi prirodnjački raj. Park je podijeljen na nekoliko sektora, no ptice mogu letjeti slobodno u bilo koji dio parka. Park orhideja u Kuala Lumpuru otvoren je 1986. godine, a obuhvaća površinu od oko 1 hektra. Park se nalazi na najvišoj točki Lake Gardenatea i u potpunosti je okružen zelenilom. Prvotna namjena parka bila je izložiti sve vrste orhideja koje cvatu u ovoj regiji, ali i uspostaviti centar za istraživanje i očuvanje orhideja. U svijetu postoji više od 50 tisuća različitih vrsta orhideja, a u tropskim zemljama raste oko 3 tisuće vrsta. Park Orhideja u Kuala Lumpuru broji više od 800 vrsta orhideja koje svojim šarenim bojama i opojnim mirisima privlače veliki broj turista.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?