Vijetnam: Skriveni dragulj prepun zapanjujućih pejzaža i prijateljski nastrojenog stanovništva

2018-04-06

Vijetnam je jedna od najljepših zemalja jugoistočne Azije koja privlači putnike svojim bujnim planinama, užurbanim gradovima i zlatnim pješčanim plažama. Unatoč brzoj modernizaciji urbanih centara kao što su Hanoi i Ho Chi Minh City, lokalno stanovništvo i dalje duboko poštuje i njeguje stoljetne tradicije.

Ova predivna zemlja je skriveni dragulj prepun zapanjujućih pejzaža, prijateljski nastrojenog stanovništva te jedinstvenih iskustava koja nećete moći doživjeti bilo gdje drugdje. Vijetnam je jedna od nepravedno zapostavljenih destinacija jugoistočne Azije; prirodne ljepote, rajske plaže, zapanjujući krajolici, bogata povijest, užurbani gradovi, fantastična hrana i jedna od najljepših kultura - teško da ćete pronaći veću raznolikost bilo gdje drugdje! Bez obzira volite li više akciju i avanturu, kulturu, odmaranje na plaži ili pak živite za zabavu, Vijetnam je mjesto gdje možete iskusiti sve navedeno!

Od vrtoglavih rižinih polja u Sapi na sjeveru Vijetnama koja se protežu do zadivljujuće delte rijeke Mekong na jugu, Vijetnam je prepun atrakcija koje će privući sve vrste turista, od onih koji paze na budžet do iskusnih putnika koji žele samo najbolje. Vijetnam je puno više od zaljeva Ha Long i Hoi An-a. To je zemlja u kojoj se zaista isplati živjeti po načelu manje je više. Nemojte biti preambiciozni oko svojih planova razgledavanja, posebice ako planirate prelazak većih udaljenosti. Ukoliko imate ograničeno vrijeme boravka u Vijetnamu, radije se zadržite u jednom području jer ovo nije zemlja za brza putovanja. Usporite i uživajte u doživljaju!

Posebno oduševljava Sapa. To je mali, planinski gradić u provinciji Lao Cai. Smješten je nekih 350 kilometara sjeverozapadno od Hanoija, u blizini granice sa Kinom. Ovdje ćete pronaći planinski lanac Hoang Lien Son kojeg krasi najviši vrh Vijetnama, Fan Si Pan. Ovaj tihi vijetnamski gradić dom je različitim etničkim skupinama. Naime, u Sapi obitava čak pet velikih različitih etničkih skupina: Hmongiž, Dao, Tay, Giay i Xa Pho. Povijesno gledano, prve četiri skupine su prve nastanjivale ova područja, sve dok Vijetnamci iz nizinskih područja (poznati i kao Kinh) nisu kolonizirali najviše doline.

Uspostavljena kao planinska stanica 1922. od strane Francuza, Sapa je danas turistički centar sjeverozapada, a iz nje gosti mogu svjedočiti zaista spektakularnim prizorima prirode. Iz ovog gradića prostire se pogled na dolinu koju okružuju planinski vrhovi sa svih strana. Panoramske poglede često ograničava gusta magla koja se spušta sa planina, no čak i za vrijeme oblačnog vremena, lokalno stanovništvo sa svojim šarenim odorama ispunjava grad bojom.

Ukoliko od Sape očekujete miran planinski gradić, vrijeme je da promijenite svoja očekivanja. U posljednjih nekoliko godina nagli razvoj turizma promijenio je lice Sape, a zbog gotovo nepostojećih propisa o visini građevina, ovaj planinski grad sve više raste u vis. No, ionako niste došli da bi proveli cijelo svoje vrijeme u gradu. Ovo je glavna baza za trekking sjevernog Vijetnama, i upravo iz Sape kreću brojne planinarske staze koje se protežu u okolicu, od kaskadnih rižinih polja do malih planinskih sela koja kao da su izašla iz nekog drugog vremena. Jednom kada se upustite u avanturu u okolici Sape, tek tada ćete shvatiti u čemu leži šarm ove provincije Vijetnama.

Zaljev Ha Long je vjerojatno jedna od najpoznatijih atrakcija Vijetnama. Ovaj zaljev smatra se jednim od 7 prirodnih čuda te je na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ha Long je smješten u sjevernom Vijetnamu, nekih 170 kilometara istočno od Hanoija. Ovaj zaljev poznat je po pitoresknim krškim krajolicima te se često smatra jednim od svjetskih prirodnih čuda, a prostire se na više od 1500 četvornih kilometara površine. Ha Long znači "Zaljev zmaja koji se spušta" iako prije 19. stoljeća nigdje ne postoji spomen ovog naziva u bilo kojem dokumentu ili povijesnom arhivu, već se koristio naziv An Bang, Luc Thuy ili Van Don. Tek se u kasnom 19. stoljeću ime Ha Long počinje spominjati na francuskim pomorskim kartama. Hai Phong News, francuske dnevne novine iz toga doba, su u članku "Zmaj se pojavio u zaljevu Ha Long" pisale o sljedećoj priči: "U 1898. godini potporučnik Lagredin, izvjestio je kako je u ovom zaljevu vidio veliku morsku zmiju, što su potvrdili i članovi posade.". Je li je zbog ovog događaja došlo do promjene naziva zaljeva u Ha Long Bay, nije poznato do dan danas.

U ovom zaljevu postoji gotovo 2000 krških stupova koji se izdižu iz mora. Na vrhu svakog ovog "otoka" nalazi se prava mala šuma, a u nekolicini njih nalazi se nekoliko velikih morskih spilja. Najveća spilja u zaljevu je Wooden Cave, ranije poznada i kao The Grotte Des Island. Najveći otoci su Gad Bah i Tuan Chau na kojima trajno obitavaju ljudi, a na kojima su smješteni hoteli i plaže. Na manjim otocima obitava nekoliko životinjskih vrsta poput kokoši, antilopa, divljih majmuna te nekoliko vrsta guštera. Ovi otoci svoja su imena dobila po raznim oblicima kao što su Koh Chang, Koh Kaichon, Koh Langka itd.

Hanoi, jedan od najljepših kolonijalnih gradova Indokine, često je početak ili kraj svakog putovanja u Vijetnam te će pozdraviti i odzdraviti svakog putnika u velikom stilu. Prepun šarma, ovaj grad se na velika vrata otvorio prema turizmu, no i dalje ostaje vjeran svojoj jedinstvenoj osobnosti te je posjeta Hanoiju zaista nezaboravno iskustvo. Glavni grad Vijetnama kao da se žuri nadoknaditi vrijeme izgubljeno u ratnim godinama te političke prilike koje su sve do 90-ih godina prošloga stoljeća ovaj grad i zemlju držale ispod radara stranih posjetitelja. Njegove ulice prepune su motora koji zuje gradom, a slojevi povijesti otkrivaju jak utjecaj francuske i kineske kulture koje su za vrijeme okupacije Vijetnama ostavile svoj trag.

Šetnjom iza štandova sa krivotvorenom robom otkriti ćete šarmantno lice starog grada. Ovdje farmeri prodaju svoju robu dok stanovnici Hanoija uživaju u rezancima, prakticiraju Tai Chi u zoru ili igraju šah sa umirovljenicima. U Old Quarteru možete uživati u divljem i zapanjujućem na svakom koraku, otkriti umjetničku scenu u povojima, uživati u okusima i mirisma Vijetnama, a potom utonuti u san u luksuzu za malo novaca. Upoznajte ljude, istražite povijest i svjedočite novom buđenju Hanoija.

Vijetnamski je narod izuzetno srdačan i pristupačan. Ništa nije nemoguće, no pripazite na smicalice za turiste te fluktuirajuće cijene. Kinezi, Francuzi i Amerikanci uvelike su utjecali na današnji život Vijetnama, a razdor između sjevera i juga zemlje još je uvijek jasno vidljiv. Vijetnamci su i topao narod. Na njihov stil života, a posebice način komunikacije sa ostalima, veliki utjecaj ima Konfucijanizam. Ova filozofija odigrala je veliku ulogu u načinu života naroda Vijetnama kroz više od tisuću godina te je glavno načelo humanizma, dobročinstva i blagosti među narodom. Osim navedenog, reciprocitet i jedinstvo su druga vrlo važna načela pogleda na svijet. Za Vijetnamce je prijateljstvo vrlo bitno i oni ga smatraju gotovo jednako važnim, ako ne i važnijim, od obitelji.

Autor: Thomas Andy Branson