Tajland: Kultura u kojoj je briga o zajednici važnija od brige o samom sebi

2018-04-18

Prijateljski i zabavan, pun kulture i povijesti, Tajland zrači u zlatnim nijansama, od blistavih hramova i tropskih plaža sve do prepoznatljivog i blagog tajlandskog osmijeha.

Između užurbanih gradova i manjih središta nalaze se ruralni krajevi koji su mješavina prašuma, tropskih šuma i sela čiji se stanovnici uglavnom bave poljoprivredom. Na sjeveru se nalaze šume i polja koja se sudaraju sa planinama ukrašenim srebrnkastim vodopadima. Na jugu pak praiskonske vapnenačke stijene izbijaju iz obrađenih polja poput prapovijesnih nebodera. Uobičajeno sušni sjeveroistok preplavljen je smaragdnom bojom tijekom kišne sezone kad, nježno zelena rižina polja prevladavaju pejzažom.

Svijet nebesa blizak je ovoj budističkoj naciji, a vjerska pobožnost je vrlo šarena i sveprisutna. Sjajni hramovi i zlatni Buda uokviruju ruralni i suvremeni krajolik. Drevna stabla banjana ceremonijalno su omotana u sveta platna u čast duhova, a svetišta za bogatstvo ukrašavaju i bazične domove i monumentalne trgovačke centre, dok cvjetni vijenci obješeni o prometne znakove štite od nesreća. Svi posjetitelji Tajlanda mogu se pridružiti kroz razmišljanja o meditaciji u Chiang Maiu, vjerskim festivalima u sjeveroistočnom Tajlandu, podzemnim špiljskim svetištima u Kanchanaburiju i Phetchaburiju te planinskim hramovima na sjeveru Tajlanda.

Uz dugu obalu prepunu raslinja koji su raštrkani u azurnim vodama, Tajland je tropski bijeg za hedonistu i pustinjaka, princa i siromaha. Ovaj raj nudi šaroliku ponudu: blago surfanje u Ko Lipeu, ronjenje s kitovima u Ko Tao, penjanje po stijenama u Krabiju, kiteboarding u Hua Hinu, noćnu zabavu na Ko Phi-Phiju, opuštanje u resortu u Ko Samui ili uživanje u gastronomskoj gozbi na plaži gdjegod se pijesak susreće s morem.

Same same, but different (Isto, isto, ali drugačije). Ova tajlandska "filozofija" sažima Bangkok, grad gdje se poznato i egzotično sudaraju poput okusa pad thaija. Dok ne kušate rezance koji se miješaju sa znojem usred oblaka ispušnih plinova na ulicama Bangkoka, ne možete reći da ste probali tajlandsku hranu. Ova intenzivna mješavina osnovnih okusa; začinjenog, kiselog, slatkog i slanog, vjerojatno nije hrana na koju ste navikli. No, za pustolovne gurmane koji ne trebaju bijele stolnjake da bi uživali u jelu, vjerojatno nema boljeg odredište za blagovanje na svijetu. Uz imigraciju koja donosi regionalne tajlandske i internacionalnu kuhinju u glavni grad, blagovanje u Bangkoku je doista raznolik doživljaj. A možda i najbolje od svega, Bangkok je jedno od najboljih mjesta na svijetu za povoljno blagovanje.

Jezična barijera može se činiti ogromnom, no nikada nikoga nije spriječila da se dobro slaže s lokalnim stanovništvom. Kulturna podloga glavnog grada vidljiva je u gotovo svim aspektima svakodnevnog života, a najljepše se doživljava kroz zabavne sadržaje lokalnog stanovništva (poznatog na tajlandskom kao sa·nuk). U Bangkoku, sve što vrijedi raditi trebalo bi imati element sa·nuka. Naručivanje hrane, mijenjanje novca i pogađanje na tržnicama obično uključuje osjećaj zaigranosti, možda i malo koketiranja te veliki osmijeh. To je jezik koji ne zahtijeva riječi, i onaj koji je lako naučiti.

S tolikom količinom svakodnevnog života koji se odigrava na ulici, na svijetu ima samo nekoliko gradova koji nagrađuju ulično istraživanje jednako lijepo kao Bangkok. Provozajte se brodom kako bi posjetili skrivenu tržnicu. Šetnjom skrivenim uličicama Banglampha vrlo ćete lako doći u mogućnost vođenja duhovnog razgovora s redovnikom. Izgubite se u labirintu Kineske četvrti i mogli biste nabasati na izvedbu kineske opere. A nakon mraka, neka vas nadzemna željeznica odvede u Sukhumvit, gdje lokalna noćna scena otkriva kozmopolitsko i dinamično srce grada.

Upravo kontradikcije pružaju Gradu anđela bogatu i višestruku osobnost. Ovdje se klimatizirani trgovački centri nalaze uz bok 200 godina starih seoskih domova; zlatni hramovi dijele prostor s neonskim reklamama; prometni čepovi mogu se zaobići čamcima koji plove po kraljevskoj rijeci; Budistički redovnici u tradicionalnim haljama kupuju najnovije smartphone uređaje; a ulice načičkane štandovima sa hranom promatraju se sa restorana smještenih na vrhu nebodera. I dok Bangkok trči prema budućnosti, ovi kontrasti nikada neće prestati mijenjati grad svojim jedinstvenim i sveobuhvatnim pričama tajlandske zajednice.

Svi gradovi Tajlanda vrijedni su divljenja, a među njima se posebno ističe Ayutthaya. Enigmatske ruševine hrama razbacane su po svim kutcima grada Ayutthaya te šapuću svoje dane slave kada je ovaj grad bio kraljevska prijestolnica. Jednom ispunjen pozlaćenim hramovima i dragocjenim palačama, Ayutthaya je bio glavni grad Siama od 1350. do 1767. godine, kada je burmanska vojska opkolila grad. Iako iza razdoblja uspješne trgovine i cvatuće umjetnosti ostaju samo ruševine, desetine uništenih hramova podsjećaju na bogatu prošlost Ayutthaye. Stojeći među visokim stupama, vrlo je lako zamisliti kako je ovaj veličanstveni grad izgledao u svom punom sjaju. Jednodnevni izlet dovoljan je za obilazak ruševina i dobivanja dojma o već blijedom sjaju Ayutthaye. No, ukoliko se zadržite par dana u potpunosti ćete doživjeti posebnu atmosferu riječnih brodova, hramskih silueta u kontrastu sa zalazećim suncem te noćno osvjetljenje ruševina.

Ako ne najimpresivniji, onda je svakako vrijedan divljenja bez zadrške. Ancient City ili Muang Boran je veliki muzej na otvorenom koji je izgrađen u obliku Tajlanda, a u njemu možete vidjeti mnoge važne građevine poput hramova, palača i ruševina drevnih gradova iz povijesti Tajlanda od rane povijesti do danas. Zgrade su replike izvornika smanjene na otprilike jednu trećinu, a neke zgrade su izvornici koji su srušeni i ponovno izgrađeni u drevnom gradu Muang Boranu. U ogromnom parku koji se nalazi u Samut Prakanu, oko 30 kilometara od Bangkoka, možete pratiti tajlandsku povijest i kulturu različitih careva i kraljevstva koji su ovdje postojali, poput Lanna, Sukhothai, Ayutthaya i Rattanakosin.

The Ancient City je kreacija tajlandskog milijunaša Khun Lek Viriyaphant, koji je također financirao izgradnju muzeja Erawan u Samut Prakanu i hram Svetišta istine u Pattayi. Khun Lek izgradio je Muang Boran kako bi sačuvao tajlandsku nacionalnu baštinu za budućnost. Broj povijesnih znamenitosti koje se nalaze u Tajlandu ogroman je, a udaljenosti su velike. Ancient City Muang Boran mjesto na kojem možete dobiti pregled tajlandske povijesti, arhitekture i kulture u samo jednom danu. Svakako ponesite svoju kameru, vratiti ćete se sa mnogo lijepih fotografija. Muang Boran je mirno mjesto koje izgleda poput velikog arheološkog nalazišta u kojem možete vrlo lako provesti cijeli jedan dan.

Polazeći od južnog dijela parka, nedaleko od ulaza, pronaći ćete stari gradski trg. Ovdje možete vidjeti repliku malog ruralnog sela i doživjeti tradicionalni života minulih vremena. U središnjem dijelu parka pronaći ćete zgrade iz razdoblja Rattanakosina, dok ćete u sjevernom dijelu naći strukture iz doba Sukhothaija. Na plutajućoj tržnici u sjevernom dijelu drevnog gradskog parka dobit ćete dobar dojam o svakodnevnom životu koji se nekada vodio oko vodenih puteva. U sjeveroistočnom dijelu Muang Borana pronaći ćete ruševine kmerskog carstva. Sve u svemu Muang Boran ima više od 115 zgrada raštrkanih preko ogromnog područja od oko 100 hektara.

Uz plutajuću tržnicu u Muang Boranu, ne ispostavite posjetiti i onu naziva Damnoen Saduak. Ova stogodišnja plutajuća tržnica, najpoznatija u zemlji, sada je u suštini plutajuća tržnica suvenira prepuna turista. Unatoč tome, posjet ovoj tržnici može biti fascinantan uvid u tajlandsku kulturu, jer je velika većina turista lokalna, a promatranje pristupa ovom kulturnom "tematskom parku" je vrlo poučno. No, izvan tržnice, stambeni kanali su prilično mirni i mogu se istražiti iznajmljivanjem brodića.

Kao kolektivna kultura, Tajlanđane se poučava da se treba više brinuti o onome što je najbolje za zajednicu, a ne samo o onome što im osobno odgovara. Tajlanđani ne vole reći ne. To je očito čak i u najjednostavnijim riječima: "da" je chai, a najbliža stvar za "ne" je mai chai, što znači "ne da" i predstavlja puno više od jednostavne jezične barijere. Ovaj izraz uvelike odražava tajlandsko društvo koje nije jasno strancima sve dok ne provedu neko vrijeme u zemlji.

Tajland je poznat i kao Zemlja osmijeha, a njegovi stanovnici ponose se time što su milostivi i gostoljubivi. Za razliku od mnogih europskih zemalja gdje ljudi jednostavno kažu ono što misle, u tajlandskoj komunikaciji slušatelj mora znati nešto o lokalnoj kulturi kako bi u potpunosti razumio što se govori. Tajlanđani su obično vrlo oprezni kod sukoba, emocionalnih situacija i bilo čega neugodnog; kada vam tajlandski prijatelj kaže da, možda vam u stvarnosti govori ne, naravno ako znate interpretirati njihove riječi i stil komunikacije.

Autor: Thomas Andy Branson