Svjetlosni spektakl godine: Vrhunac je kiše meteora Geminidi

2017-12-13

Noćas se održava svjetlosni spektakl godine. Vrhunac je kiše meteora Geminidi. Naime, naš planet tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći. Njihova brojnost rasla je od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio upravo noćas. 

Izvor fotografije: NASA
Izvor fotografije: NASA

Riječ je o meteorima koji prividno "izlaze" iz radijanta u zviježđu Gemini (Blizanci). Geminidi na noćnom nebu nadaleko nadmašuju razvikane Perzeide. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ove meteorske grupacije objekt oznake 3200 Phaeton. Inače, Geminidi su relativno "nova" meteorska skupina, prvi puta zapažena 1862. godine i još uvijek "nepotrošena" za razliku od primjerice poznatijih, ali znatno starijih, Perzeida koji već desetak i više godina redovno podbacuju u noćnoj predstavi.

Astronomi smatraju kako se radi o česticama koje Sunčeva toplina i vjetar "podižu" sa površine asteorida Phaethona prilikom njegova približavanja Suncu, a koji onda u stopu prate ovo nebesko tijelo po njegovoj putanji. Kad se njegova putanja tijekom prosinca preklopi s putanjom Zemlje dio tih čestica ulijeće u Zemljinu atmosferu i izgara u koliziji s atmosferom. Geminidi su veoma spori naspram drugih meteorskih skupina i veoma sjajni, a svake se godine njihova brojnost povećava.

Ovaj svjetlosni spektakl odvija se na visinama od 80 do 140 kilometara i pri brzini od 35 km/s. Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit.

Grčki astronom Ptolomej napisao je da bogovi povremeno, iz radoznalosti i dosade, provire dolje na Zemlju kroz procjep koji naprave između sfera. Zvijezde onda ponekad iskliznu kroz taj prolaz, što nama postaje vidljivo kao, kako narod kaže, "zvijezde padalice". Budući da nas Bogovi ionako već gledaju, tada imaju više "sluha" da nam pomognu i da pokrenu zakone svemira kako bi nam se ispunila želja. Pa tko vidi meteore, neka nešto i poželi. Kažu, morate brzo djelovati.

Predstavnik turističke agencije Foscrot Travel, koristeći najsuvremeniju opremu, sudjelovat će u fotografskom dokumentiranju i promatranju kiše meteora Geminidi u dvorištu koledža Newbattle Abbey, 40-ak kilometara jugoistočno od Edinburgha u Škotskoj.