Malezija: Zemlja u kojoj se nalaze neke od najstarijih tropskih šuma na svijetu

2018-04-21

Užurbani gradovi, kulinarski specijaliteti, prekrasne plaže, idilični otoci i nacionalni parkovi s prašumama prepunim divljim životinjama - sve se to može naći u Maleziji.

Turistički slogan "Malezija, prava Azija" i dalje je aktualan u ovoj zemlji koja je prava mješavina azijskih kultura. Muslimanski Malaji, vjerski raznoliki Kinezi, hindu i muslimanski Indijci žive zajedno s izvornim populacijama (Orang Asli) koje obitavaju na poluotoku Maleziji i brojnim plemenima poznatima kao Dayaks koji žive na otoku Borneu. Svaka etnička skupina ima vlastiti jezik i kulturu koju možete najbolje doživjeti kroz ispunjeni kalendar festivala i ukusnim lokalnim jelima.

Mnogim posjetiteljima Malezija ostaje u sjećanju po ekvatorijalnoj kišnoj šumi. Veliki dijelovi primarne džungle, među najstarijim ekosustavima na Zemlji, ostali su netaknuti, bilo kao zaštićeni nacionalni parkovi ili zaštićena područja. Naizgled neprobojno lišće i blatne rijeke izgledaju tamno i zastrašujuće, no nakon šetnje šumskim šetnicama, posjetitelji će dobiti priliku upoznati bogatu biološku raznolikost, od vlažnih nizina do visokih planina.

Vjerovali ili ne, u Maleziji se nalaze neke od najstarijih tropskih šuma na svijetu, drevnijih od šuma Amazone. Veličanstveni otok Borneo također je dio Malezije, a na njemu se nalaze Sabah i Sarawak. Malezijski poluotok također čuva dio drevnog prirodnog svijeta i područja otvorena za trekking.

Vrijeme u Maleziji doista je poseban doživljaj. Budući da je ravno na ekvatoru, tropska vlažnost zemlje, uključujući mješavinu vrućine i iznenadnih kiša, ne može se opisati riječima. Iako ovaj gotovo nepredvidljiv vremenski uzorak nekima može izgledati zastrašujuće, to je sve dio šarma. Istražite mnoge krajolike malezijskog podneblja: od vrućina urbane džungle do umjerene klime gorja Cameron sve do apsolutno prekrasnog vremena za odmor na plaži.

Vrhunac doživljaja prirode u Maleziji je prilika susresti se s divljim životinjama u svom prirodnom staništu. Posjetitelji često mogu vidjeti mnoštvo insekata i živopisnih ptica, no možda vam se posreći i sretnete tapira, majmune ili orangutane koji se kreće kroz džunglu.

U Malezijskim džunglama nalaze se neke od najbizarnijih i najzanimljivijih divljih životinja koji se ne mogu vidjeti nigdje drugdje. Prepustite se večernjem promatranju životinja na Borneu ili istraživanju kišnih šuma u potrazi za čudnim životinjama kao što su binturong i neuhvatljivi ljuskavac. Kao jednostavniju alternativu, preporučamo posjetu Nacionalnom zoološkom vrtu ili nekom od rezervata kako biste saznali više o lokalnoj flori i fauni od stručnjaka i konzervatora.

Neke od najfascinantnijih prirodnih skulptura na svijetu nalaze se unutar malezijskih granica. To su planina Kinabalu u Sabahu i Kvarcni greben u Klanguu. Obje lokacije su izuzetno popularna mjesta za planinare iz cijelog svijeta, stoga vas pozivamo da se pripremite za pješačenje nekim od najzanimljivijih vapnenačkih stijena.

Prekrasan arhipelag koji obuhvaća cijelu nižu jugoistočnu Aziju otvara prostor za posebnu vrstu avanture, no Malezija također ima i svoje otočiće zbog kojih vrijedi krenuti i prema sjeveru. Otoci Penang i Langkawi na zapadnoj obali poznati su po tome što su među najistaknutijim mjestima donje Aziji, a istočni obalni otoci poput Redanga i Perhentiana popularni su među backpackerima i roniocima zbog svojih lijepih i čistih plaža. Oceani su jednako uzbudljivi, a ronjenje među tropskim ribama, koraljima, kornjačama, morskim psima i dupinima je pravi doživljaj.

Kuala Lumpur, glavni grad Malezije, mjesto je gdje malajski kampung (selo) živi bok uz bok sa neboderima 21. stoljeća, a kupci kupuju na sve strane, od plutajućih tržnica do modernih trgovačkih centara. Melaka i George Town (Penang), dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, imaju jedinstvene, osebujne prizore arhitekture i kulture koja se razvijala više od pola tisućljeća zahvaljujući kulturnoj i trgovinskoj razmjeni jugoistočne Azije. U istočnim Malezijskim državama Kuching i Kota Kinabalu možete uživati u suvremenom plemenskom životu na Borneu.

Zamislite grad, čija je panorama prožeta minaretima, kupolama u mogulskom stilu i neboderima; zamislite šarene uličice prepune štandova s hranom u sjeni lisnatih nadstrešnica banjanskih stabala. To je Kuala Lumpur, grad prepun povijesnih spomenika, nebodera, bujnih parkova, mega trgovačkih centara, užurbanih uličnih tržnica i živahnog noćnog života. Ključni elementi ove živahne mješavine su šarene džamije i hramovi malajske, kineske i indijske zajednice koji mirišu po tamjanu. Poštovanje ovih drevnih kultura uravnoteženo je s nagonom za uključivanjem u suvremeni svijet, željom koja se odražava u uzbudljivoj sceni suvremene umjetnosti i dizajna, ambicioznom projektu obnove područja uz rijeku te najsuvremenijom arhitekturom: jednom kada novi toranj Merdeka PNB 118 bude dovršen, postat će novi najviši toranj u gradu, viši od Petronas Towers.

I dok je Kuala Lumpur proglašen prvoklasnim svjetskim gradom, okolna područja i dalje su prilično tradicionalna te miješaju staro i novo. Novije i istaknute zgrade na ovim područjima i dalje sa sobom nose jak utjecaj tradicionalne malajske arhitekture, čime se stvaraju spomenici eklektičnih nijansi. Velik dio malezijskog krajolika vrlo je sličan ovom scenariju i još uvijek prelazi iz starog u novo.

Današnje stanovnike Kuala Lumpura dijeli tek nekoliko generacija od hrabrih kineskih i malajskih rudara kositra koji su osnovali grad u netaknutoj prašumi. U vrijeme kada su ga Britanci proglasili prijestolnicom Malezije u kasnom 19. stoljeću te krenuli podizati velike kolonijalne građevine, Kuala Lumpur je postojao već nekoliko desetljeća. Od tada je ovaj grad bio poprište povijesnih trenutaka za Maleziju. Stadion Merdeka bio je mjesto gdje je 1957. prvi premijer zemlje Tunku Abdul Rahman podignuo šaku sedam puta u zrak i proglasio neovisnost zemlje.

Nakon što je prošla burnu prošlost i postala dio međunarodne trgovine začinima, Malezija se pretvorila u mozaik kultura. Sve od njenih stanovnika do arhitekture odražava šareno naslijeđe i povezanu kulturu. Da bi shvatili malezijsku kulturu, prvo morate upoznati ljude kojima je ova zemlja dom.

Malajci, Kinezi, Indijci i mnoge druge etničke skupine žive zajedno u Maleziji već generacijama. Sve ove kulture utječu jedna na drugu i stvaraju istinsku malezijsku kulturu. Najveće etničke skupine u Maleziji su Malejci, Kinezi i Indijanci. U Sabahu i Sarawaku, postoji bezbroj autohtonih etničkih skupina s vlastitom jedinstvenom kulturom i baštinom.

Niz azijskih naroda naselio se u Maleziji kroz stoljeća, formirajući svoje posebne mješavine kultura u potpunosti različite od vlastitih izvornih kultura. Uz sve veću globalizaciju, došljaci iz cijelog svijeta nastavili su obogaćivati raznolikost zemlje. Svaka kultura se izražava i slavi skladno s drugima, stvarajući lijepi živući atlas.

Kako biste se u potpunosti povezali s lokalnim stanovnicima, pridružite im se u jednoj od dvije omiljene razbibrige: kupovine i uživanja u hrani. Malezijska potrošačka kultura ostvaruje svoj zenit u Kuala Lumpuru, gdje možete provesti čitav dan pretražujući trgovine u klimatiziranim trgovačkim centrima kao što su Pavilion Kuala Lumpur, Suria KLCC and Mid Valley Megamall u potrazi za dizajnerskom robom i popustima. Bangsar i Publika su mjesta na kojima ćete pronaći manje poznate, nezavisne dizajnere. Kao alternativu možete istražiti i glavnu tržnicu u potrazi za lokalnim suvenirima i rukotvorinama; ili pak pronaći nekolicinu preostalih obrtnika i prodavača antikviteta koji još uvijek imaju trgovine u i oko Kineske četvrti.

Zahvaljujući mnoštvu kultura i religija slavlja postoje za svaku posebnu prigodu. Mnogi narodi koji žive u Maleziji okupljaju se kako bi proslavili različite festivale u savršenom skladu. Tako će Ramazanska večernja tržnica biti ispunjena predstavnicima svih naroda željnih gozbe i uživanja u malajskim muslimanskim delicijama. Kineska Nova Godina će pak biti živahna i puna indijskih i malajskih posjetitelja koji posjećuju svoje kineske prijatelje i pridružili se dobrim željama. Ova kulturna raznolikost i suživot kultura zaista je poseban prizor, stoga se nemojte ustručavati ako planirate svoje putovanje upravo tijekom perioda velikih slavlja.

Jedna od atrakcija Malezije je i niska cijena roba, bilo da se radi o hrani, odjeći ili bilo kojoj drugoj vrsti robe. Posebne dnevne i noćne tržnice hranom, koje posjećuju svi bez obzira na prihode i klasu, pružaju zanimljiv uvid u svakodnevni život lokalnih stanovnika jugoistočne Azije. Otkrijte sve po začuđujuće jeftinim cijenama, no čuvajte se krivotvorina.

Neće vam trebati puno vremena kako bi shvatili da je ovaj grad, unatoč toplini, najbolje istražiti pješice. Šetnjom možete doživjeti gradsku vrevu i spasiti se od frustracije prometnih gužvi po kojima je Kuala Lumpur poznat. Štoviše, šetnjom ćete nabasati na neke od najboljih gradskih restorana: hawker štandovi i tradicionalni kopitiam (kafići) koji vas pozivaju na uživanje uz miris svježe kuhane hrane. Unatoč neumoljive orijentiranosti grada prema modernom, dijelovi Kuala Lumpura zadržavaju usporeni ambijent i prirodnu bujnost nekadašnjeg kampunga (sela).

Uz brojne kulture koje su pronašle dom u Maleziji, hrana koja pokazuje njihovu jedinstvenost i specijalitete postala je jedan od, ako ne i najvažniji razlog za putovanje u Maleziju. Čak i u davnim vremenima, Malezija je bila značajna točka na svjetskoj sceni začina. Kao rezultat toga, lokalna hrana okuplja okuse iz cijelog svijeta kako bi nastao poseban okus Malezije. Kuhinje iz svih krajeva i dalje prolaze kroz ovu točku susreta, pa tako u jednom danu možete uživati u indijskom doručku nakon kojeg slijedi kineski ručak i za kraj korejska večera.

I dok su stanovnici Malezije prilično urbani i suvremeni, većina se i dalje pridržava nekih tradicija preuzetih iz obitelji i zajednice. Pažljivo promatrajte i možda ćete moći svjedočiti nekim od tih tradicija koje se još uvijek prakticiraju, kao što su molitve prije jela ili način na koji mlađe generacije poslužuju svoje starješine prije početka jela.

Dom brojnih džamija i hramova, Kuala Lumpur je grad pun povijesti. U glavnom gradu Malezije, postoji prilika za istraživanje mnogih džamija, budističkih hramova, hinduističkih svetišta i crkava. Lokalna kulturna i umjetnička scena u potpunosti su ukomponirane u ove hramove; a svaki od njih ima jedinstven i spektakularan dizajn. Neki su čak postigli međunarodnu slavu kao hodočasnička mjesta, a najznačajniji su prekrasni Batu Cave hramovi, hinduistička svetišta posvećeni Gospodinu Muruganu.

Batu Caves su malezijsko nacionalno blago i nezaboravna lokacija za jednodnevni izlet iz Kuala Lumpura. Hram koji čuva zlatni hinduistički kip Lord Murugan, uklesan je u vapnenačke spilje u kojima mitske scene na muralima svjetlucaju iza stalaktita, dok šišmiši šušte u mraku, a horde majmuna spremaju se ukrasti plijen turistima. Američki prirodoslovac William Hornaday pripisuje se otkrivanju špilja 1878., iako su otprije bile poznate kineskim doseljenicima (koji su sakupljali guano) i lokalnim autohtonim narodima. Špilje su uvijek šareno iskustvo, ali najbolji period za posjetu je krajem siječnja ili početkom veljače, kada se tijekom trodnevnog Thaipusam festivala okuplja na stotine tisuća hodočasnika koju u polu-transu hodaju u procesiji koja se proteže od kineske četvrti Kuala Lumpura do špilje. Kompleks špilja nalazi se 13 kilometara sjeverno od Kuala Lumpura, a svaka špilja ima drugačiju cijenu ulaznice (ulaz u glavnu špilju je besplatan).

Hram Sin Sze Si Ya kojeg je 1864. godine izgradio Kapitan Yap Ah Loya, spominje se kao najstariji taoistički hram u Kuala Lumpuru. Smješten na samo tri minute hoda od ulice Petaling, ovaj hram također služi kao kulturno središte kineske zajednice grada i obično je ispunjen bhaktama tijekom značajnih prigoda kao što je kineska Nova godina. Hram Sin Sze Ya je posvećen zaštitnim božanstvima Sin Sze Ya i Si Sze Ya, koji su odigrali značajne uloge u usponu Yap Ah Loya do statusa Kapitana tijekom 19. stoljeća.

Hram Thean Hou sagrađen je 1980-ih i poznat je po kipovima tri kineske božice. Hram sadrži elemente budizma, taoizma i konfucijanizma. Postao je popularno turističko odredište zbog nametljivih stupova, ogromnih krovova i složenih ukrasa. Prednji ulaz u hram je prolaz napravljen od crvenih stupova koji simboliziraju prosperitet i sreću. U hramu Thean Hou vam mogu proreći budućnosti i možete jednostavno uživati u kulturnim aktivnostima koje se održavaju tijekom cijele godine, poput Mooncake festivala i kineske Nove godine.

Hram Sri Mahamariamman je najstariji hinduistički hram Kuala Lumpura. Osnovan 1873., ovaj prekrasan hram smješten je na rubu kineske četvrti. Od samog nastanka, ovaj hram je važno mjesto štovanja svim indijskim imigrantima i danas je važno kulturno i nacionalno nasljeđe. Hram je ekstravagantno ukrašen draguljima, zlatom i španjolskim i talijanskim pločicama. Glavna polovica hrama, namijenjena molitvi, bogato je ukrašena i na ovom mjestu se nalaze tri svetišta posvećena različitim božanstvima.

Kuala Lumpur se, uz sve spomenuto, ponosi i svojim mnogobrojnim parkovima. Među njima izdvajamo dva - Kuala Lumpur Bird Park i Kuala Lumpur Orchid Garden.

Kuala Lumpur Bird Park smješten je u mirnom i slikovitom botaničkom vrtu Perdana, udaljenom 10 minuta od centra Kuala Lumpura. Park je dom za više od 3.000 ptica, uključujući 200 različitih domaćih i stranih vrsta ptica. Glavna značajka koja razlikuje Kuala Lumpur Bird Park od ostalih parkova ptica je koncept slobodnog leta. Prošetajte parkom i iskoristite priliku doživjeti izbliza mandarinske patke, sokole, nojeve i druge ptice. Posjetite Sobu za inkubaciju jaja i pogledajte kako se jaja umjetno inkubiraju pomoću inkubatora. Ne zaboravite fotografirati različite vrste ptica i prisustvovati programu hranjenja ptica koji se održava u poluotvorenom amfiteatru svaki dan u 12.30 i 15.30 sati.

Kuala Lumpur Orchid Garden, zajedno sa Hibiscus Gardenom, opušteno je mjesto za uživanje u egzotičnim tropskim cvjetovima usred bujnih, uređenih vrtova. Vrt orhideja nalazi se nasuprot Kuala Lumpur Bird Parka u slikovitim Kuala Lumpur Lake Gardens, nekoliko minuta vožnje od užurbanog srca grada. U ovom parku, koji se prostire na više od jednog hektara, možete se diviti tisućama raznobojnih orhideja različitih vrsta, opustiti se i zapisati svoje doživljaje viđenoga.

Autor: Thomas Andy Branson