Koronavirus (COVID-19): Informacije za putnike, opće smjernice i utjecaj epidemije na planirano putovanje

2020-05-24

20/07/2020 16:00 (GMT+0) - UPDATE

Informacije sadržane u obavjestima na ovoj stranici više nisu aktualne. S ozbirom na to da se okolnosti koje utječu na mogućnost realizacije putovanja u svaku destinaciju pojedinačno mijenjaju gotovo svakodnevno, Foscrot Travel od 20.7.2020. nadalje više ne objavljuje opće smjernice za putovanja (dakle one koje se primjenjuju za sve destinacije podjednako) već samo uvijete i pravila za putovanja u destinacije u svojoj organizaciji.


24/05/2020 16:00 (GMT+0) - UPDATE

Putnici koji putuju u Ujedinjenu Kraljevinu od 8.6.2020. i do opoziva odluke dužni su prvih 14 dana provesti u tzv. samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Odluka vrijedi bez obzira je li putnici imaju dokaz o tome da nisu oboljeli od COVID-19. Iz navedenog razloga Foscrot Travel do daljnjeg ne organizira putovanja u Škotsku za putnike koji u UK putuju iz drugih država. [13]


17/03/2020 16:00 (GMT+0) - UPDATE

Zbog aktualne situacije sa širenjem koronavirusa (COVID-19), UEFA je danas objavila jednogodišnju odgodu održavanja Europskog prvenstva u nogometu (UEFA Euro 2020™). Prvenstvo je trebalo biti održano u lipnju i srpnju ove godine, a prema riječima Aleksandera Čeferina, predsjednika UEFA-e, predloženo je održavanje od 11.6. do 11.7.2021..[8][9][10]

Foscrot Travel iz navedenog razloga obustavlja nagradnu igru "Koliko dobro poznaješ Škotsku? Odgovori na pitanja i možeš osvojiti službeni UEFA Euro 2020™ navijački paket". Svi dosadašnji prijavljeni sudionici koji su točno odgovorili na pitanja iz nagradne igre, automatski će biti uključeni u ponovljenu nagradnu igru iduće godine. Unatoč velikom interesu, dosad je samo sedam sudionika točno odgovorilo na sva naša pitanja. Ispravni odgovori bili su (prema redosljedu postavljenih pitanja): "Glaschu", "Jednorog", "St Andrews", "Morag" i "1872. godine". Ipak, u znak zahvale na sudjelovanju, odlučili smo nasumično odabrati jednog dobitnika "šala Hrvatska UEFA Euro 2020™"[11]. Video nasumičnog odabira možete pogledati ovdje[12]. Čestitamo dobitnici koja će svoju nagradu primiti putem poštanske adrese navedene u prijavi na nagradnu igru.


17/03/2020 17:00 (GMT+0) - CORRECTIONS

11/03/2020 20:00 (GMT+0) - NOTIFICATION

Svjetska zdravstvena organizacija povisila je 11.3. stupanj upozorenja na koronavirus (COVID-19) na najvišu razinu - globalnu pandemiju[1].

Najnovije informacije o putovanju za vaše odredište i opće smjernice nakon izbijanja koronavirusa dostupne su na internetskoj stranici UK Foreign & Commonwealth Office (FCO)[2]. Foscrot Travel, bez obzira na državljanstvo putnika i mjesta njihova polaska, slijedi samo smjernice dostupne na spomenutoj stranici. O svakom odredištu pojedinačno možete se informirati i putem internetske stranice UK Foreign Travel Advice[3].

Mnogobrojne aviokompanije objavljuju promjene u svojim rasporedima letova na dnevnoj razini. Točne informacije uvijek provjerite na službenim internetskim stranicama aviokompanija ili kod turističke agencije putem koje ste nabavili svoje zrakoplovne karte.

Ukoliko ste zabrinuti oko mogućeg utjecaja epidemije COVID-19 na vaše planirano putovanje, obratite nam se putem obrasca koji je dostupan ovdje[4]. Foscrot Travel svim svojim klijentima pruža besplatnu informativnu pomoć. Uvažite činjenicu kako ne pružamo savjete o zdravstvenim pitanjima bilo koje vrste.

Bilježimo izniman broj zahtjeva za promjenama termina planiranih putovanja. Foscrot Travel još jednom podsjeća kako je temeljem preporuka UK institucija[5] prihvatio da za prethodno ugovorena putovanja, a putnicima koji to zahtjevaju na temelju zabrinutosti oko mogućeg utjecaja epidemije COVID-19, omogući promjenu termina putovanja. Promjena termina putovanja moguća je kada je putnik putem agencije uplatio all-inclusive aranžman (dakle uključujući i avionski prijevoz) i kada ima valjanu policu osiguranja ugovorenu do uključujući 10.3.2020. Za promjenu termina putovanja u svim drugim kombinacijama, kao i za otkaze putovanja, primjenjuju se uvjeti sadržani u ugovoru o putovanju i opći uvjeti sadržani u polici putnog osiguranja ukoliko je putnik posjeduje.

Radi aktualne situacije molimo vas da uvažite činjenicu kako prednost u pružanju odgovora dajemo putnicima sa zahtjevima za promjenom termina putovanja i putnicima s upitima oko mogućeg utjecaja epidemije COVID-19 na putovanje. Za pružanje odgovora na bilo koja druga pitanja dozvolite nam od 7-10 radnih dana.

Sva putovanja s polaskom tijekom 3., 4., 5., 6. i 7. mjeseca su otkazana. [Izostavljeno kao nepotrebno. (...) [6] (...) Izostavljeno kao nepotrebno.] Uvjeti putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo ovisit će isključivo o smjernicama koje na svojoj internetskoj stranici objavi Public Health England.[7]

Realizacija ostalih putovanja od 1.8. i nadalje ovisit će o razvoju situacije općenito, a posebno o smjernicama koje objavi UK Foreign & Commonwealth Office i UK Foreign Travel Advice. Foscrot Travel će putem svoje internetske stranice izvijestiti o svim bitnim okolnostima, a koje bi mogle utjecati na realizaciju planiranih putovanja.