Jedinstveni program: U potrazi za svjetionicima Škotske

2018-04-16

Ponuda je aktualna

Turistička agencija ARCTIC CLUB u suradnji s turističkom agencijom FOSCROT TRAVEL s polaskom 01.09.2018. godine organizira jedinstveno 14-dnevno putovanje "U potrazi za svjetionicima Škotske".

Ovaj jedinstveni 14-dnevni aranžman posjete Škotskoj obuhvatit će obilazak sljedećih svjetionika: Barns Ness, Isle of May Low Light, Kinnaird Head, Tarbat Ness, North Ronaldsay, Sumburgh Head, The Butt of Lewis, Neist Point, Ardnamurchan i Lismore. Tijekom putovanja obići ćemo, po prirodi, najspektakularnije dijelove Škotske, a putnici će posebeno iskustvo doživjeti obilaskom otočja Orkney i Shetland.

Svjetionici privlače poglede gdje god se nalazili. Ove visoke građevine dominiraju krajolikom te moreplovcima osiguravaju siguran i miran prolaz do kopna. No danas, svjetionici nisu namijenjeni samo za "osvjetljavanje puta". Neki od škotskih svjetionika koje ćemo posjetiti ujedno su postali i muzeji, lokacije za promatranje ptica, a u nekima ćemo čak i prespavati.

Svjetionik Barns Ness
Svjetionik Barns Ness

Svjetionik Barns Ness u Dunbaru na jugoistočnoj obali Škotske izgrađen je 1901. godine. Visok 36 metara, izgrađen je od kamena iz obližnjeg kamenoloma. Ovim se svjetionikom, kao i većinom škotskih svjetionika, upravlja na daljinu. Posjetitelji ne mogu ući u njega, ali se mogu diviti predivnom eksterijeru i zadivljujućim krajolicima koji ga okružuju.

Svjetionik Isle of May Low Light
Svjetionik Isle of May Low Light

Svjetionik Isle of May Low Light je radio kao svjetionik samo 40 godina dok ga nije zamijenio North Carr Lightship i još jedan svjetionik na otoku. Građevina Low Light svjetionika danas je stambeni prostor koji koristi lokalni ptičji opservatorij. Naime, ovaj mali otok je dom za puno slatkih ptica tupika te je ujedno i park prirode, zbog čega je odlično odredište za jednodnevni izlet brodom.

Svjetionik Kinnaird Head
Svjetionik Kinnaird Head

Svjetionik Kinnaird Head je zaista poseban. Kao prvo, ovaj svjetionik je u početku bio dvorac u koji je postavljen svjetionik bez izmjene originalnog izgleda građevine. Danas je ovdje smješten Muzej škotskih svjetionika te tako posjetitelji mogu vidjeti jedan svjetionik uživo, a saznati sve o ostalim škotskim svjetionicima na jednom mjestu.

Svjetionik Tarbat Ness
Svjetionik Tarbat Ness

Teško da postoji prepoznatljiviji svjetionik od Tarbat Nessa, koji svojim poznatim crvenim i bijelim obručima te visinom od 53 metra dominira ruralnim i plodnim krajolikom u blizini sela Portmahomack. Potreba za izgradnjom svjetionika Tarbat Ness direktni je rezultat gubitka 16 brodova nakon jake oluje u Moray Firthu u studenom 1826. godine. Četiri godine nakon nesreće Robert Stevenson osmislio je izgled svjetionika, dok je sam svjetionik pušten u rad 1830. godine. Do vrha ovog trećeg po visini svjetionika u Škotskoj vode 203 stepenice.

Svjetionik North Ronaldsay
Svjetionik North Ronaldsay

Svjetionik North Ronaldsay (uz pripadajući centar za posjetitelje) broji puno rekorda - za ovu se strukturu kaže da je najstariji svjetionik Škotske, najviši kopneni svjetionik te posljednji aktivni rog za maglu u Škotskoj. Zbog svega navedenog isplati se posjetiti ovaj svjetionik te se uspeti na vrh ove 42 metara visoke strukture. Usput vrijedi posjetiti i tvornicu vune te pojesti nešto u slatkom kafiću koji se nalazi tik do svjetionika.

Svjetionik Sumburgh Head
Svjetionik Sumburgh Head

Svjetionik Sumburgh Head na južnom rubu kopnenog dijela Sheltanda u regiji Shetlandsko otočje je zaista fantastična lokacija za posjetu, što zbog centra za posjetitelje, što zbog činjenice da se radi o važnom prirodnom rezervatu. Svjetionik je izgrađen 1821. godine, a postao je u potpunosti automatiziran 1991. godine. Toranj se uzdiže 91 metar iznad razine mora, a poseban je po svojim zidovima dvostruke debljine zbog izloženosti. U obližnjem centru za posjetitelje putnici mogu saznati sve o povijesti svjetionika, kao i zanimljivosti o lokalnoj flori i fauni.

Svjetionik Butt of Lewis
Svjetionik Butt of Lewis

Svjetionik The Butt of Lewis usko je povezan sa trilogijom Lewis, zbirkom tri krimića Petera Maya čija se radnja odigrava na otočju Vanjski Hebridi. Ovaj svjetionik čuva luku Ness iz koje je moguće napraviti kružnu šetnju oko zaljeva Butt of Lewis te uživati u pogledu na Atlantski ocean.

Svjetionik Neist Point
Svjetionik Neist Point

Neist Point jedan je od najpitoresknijih svjetionika u Škotskoj. Svjetionik je smješten na najzapadnijoj točci otoka Isle of Skye, a prirodne kamene formacije ove lokacije, kao i prirodna bogatstva, uključujući razne ptice, delfine i kitove, ovaj svjetionik svrstavaju među one koji će vas ostaviti bez daha. Sam svjetionik visok je 19 metara i vrlo mu se lako može pristupiti sa obližnjeg parkirališta. Budući da su svjetionik i obližnje kućice u privatnom vlasništvu, ne možete ući u zgradu svjetionika, no bez obzira možete uživati u zanimljivoj građevini te spektakularnim pogledima zbog koji se isplati doći na ovu lokaciju.

Svjetionik Ardnamurchan
Svjetionik Ardnamurchan

Svjetionik Ardnamurchan smješten je na najzapadnijoj točci kopnenog dijela Škotske u Argyllu te je sigurno vodio brodove kroz priobalne vode od 1849. godine. Ovaj 36 metara visok svjetionik ima odličnu lokaciju i panoramsku terasu za uživanje u pitoresknim pogledima na okolnu prirodu. Svjetionik ima ugrađenu zračni rog za maglu, a sa vrha svjetionika je posebna atrakcija promatranje kitova i delfina koji obitavaju u okolnim vodama.

Svjetionik Lismore
Svjetionik Lismore

Svjetionik Lismore smješten je na malom otoku zvanom Eilean Musdile na jugozapadnom rubu Lismorea. Ovaj svjetionik izgradio je inženjer Robert Stevenson 1833. godine, a njegov bijeli toranj visok je 26 metara te sa obližnjim servisnim građevinama tvori skladnu cjelinu. Lismore se nalazi u otočju Unutarnji Hebridi te je vrlo lako dostupan trajektom iz mjesta Oban na škotskom kopnu. Sam otok je vrlo lijep te posjetitelji osim u svjetioniku mogu uživati u pravom iskustvu ruralne Škotske.

Svoju prijavu za ovo putovanje možete izvršiti putem obrasca u nastavku ove stranice. Sve informacije o ovom programu možete dobiti putem adrese elektroničke pošte foscrot.travel.ltd@gmail.com ili pozivom na broj +385-91-373-5555 (Thomas).

14-dnevni aranžman donosi 70 bodova u našem programu vjernosti. Putnici koji s nama putuju prvi put, svoju će karticu vjernosti dobiti prilikom prvog susreta s vodičem. Svi putnici, bez obzira na odabrani aranžman, dobivaju jedinstveni certifikat naše agencije kao potvrdu boravka na destinaciji.

— U potrazi za svjetionicima Škotske —

naš jedinstveni program posjete Škotskoj

1. dan: Barns Ness
2. dan: Isle of May Low Light
3. dan: Kinnaird Head
4. dan: Tarbat Ness
5. dan: North Ronaldsay
6./7. dan: Orkney
8. dan: Sumburgh Head
9./10. dan: Shetland
11./12. dan: The Butt of Lewis / Isle of Lewis
13. dan: Neist Point
14. dan: Ardnamurchan
15. dan: Lismore

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

— Online rezervacije —

Ispunjavanjem ovog obrasca dobit ćete neobvezujuću ponudu za odabrani aranžman. Ispunjavanjem ovog obrasca i slanjem vaših podataka iskazujete isključivo neobvezujući interes za dobivanje ponude. Prilikom rezervacije putovanja u destinacije u našoj redovnoj ponudi ili izvan nje, vodimo se individualnim pristupom organizacije, a samu destinaciju doživjet ćete uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

Jeste li spremni za avanturu?