Direktor Foscrot Travela putem rute Umbwe osvojio vrh Kilimandžara u rekordna 44 sata

2018-06-04

Direktor, vodič i fotograf Foscrot Travela Thomas Andy Branson putem najzahtjevnije planinarske rute Umbwe osvojio je krajem prošlog mjeseca najviši vrh Kilimandžara i ujedno najvišu točku afričkog kontinenta u rekordna 44 sata. Ne računajući vrijeme potrebno za jelo i odmor, uspon putem spomenute rute trajao je nešto malo manje od 22 sata. Uspon dug 37 km obuhvatio je penjanje od Umbwe Gate (1.650 m) preko Umbwe Cave Campa (2.940 m), Barranco Huta (3.965 m), Karanga Campa (4.040 m), Barafu Huta (4.640 m), Stella Pointa (5.752 m) do Uhuru Peaka (5.895 m). Silazak s vrha obuhvatio je spuštanje rutom Mweka i to preko Barafu Huta, Millenium Campa, Mweka Campa do Mweka Gatea.

Kilimandžaro je planina i stratovulkan u sjevernoistočnoj Tanzaniji, blizu granice s Kenijom. Nalazi se oko 350 km južno od Ekvatora i oko 500 km sjeverno-zapadno od grada Dar es Salaama. Nacionalni park Kilimandžari osnovan je 1971. godine od šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori još 1910-ih. On pokriva površinu od 753 km² iznad visina od 2.700 metara i otvoren je za javnost 1977. godine. 1987. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog zaštite brojnih vrsta sisavaca koji žive u parku, a od kojih su mnogi ugrožene vrste. Kilimandžaro (od "Kilima Njaro" što na svahili jeziku znači "sjajna planina") je najviša samostojeća uzvisina na svijetu na kojoj se nalazi najviši vrh Afrike, Uhuru, visine od 5.895 m, s kojeg se pruža dramatičan pogled na okolne ravnice. Kilimandžaro nosi epitet prirodnog svjetskog čuda zbog najvišeg vulkanskog kratera na svijetu koji se nalazi na njegovom vrhu. Unutarnje padine Kilimandžara su izrazito plodne zbog vulkanskog pepela i na njima uspijeva gusta šuma, dok su podno planine travnata područja u kojima obitavaju slonovi, bivoli, lavovi i druge savanske životinje.

Uspon do vrha je svojevrsno putovanje kroz sve klimatske zone, a posljedično i kroz različite pojase vegetacije. Na visinama do 2.700 m nalazi se tropska kišna šuma kojom dominiraju stabla paprati, javora i borovice, dok je jako prisutna i mahovina poznata i kao "starčeva brada". Ova vlažna zona je idealno mjesto za mnoštvo biljaka, od kojih su neke i endemične. Tropska kišna šuma prelazi u planinske livade s krškim raslinjem poput endemskih vrsta drvenaste crnjuše, lobelije te lovor kamfora. Na visinama iznad 4.000 m nalazi se visinska pustinja s hladnim i kiselim tlom u kojemu je vegetacija siromašna pa se tu uglavnom nalazi mahovina i nekoliko vrsta smilja koje je otporno na sušu i hladnoću. Vrhovi iznad 5.000 m su podložni velikim hladnoćama, razrijeđenom kisiku i sunčevom zračenju pa su uglavnom bez raslinja i često prekriveni ledom; tu se mogu pronaći tek poneki lišaj i jako otporna vrsta smilja (Helichrysum newii).

Penjanje do vrha Uhuru, najviše točke, tehnički je nezahtjevan uspon koji može obaviti bilo koji prosječan pustolov. Postoje različite rute koje se koriste za uspon, od najpopularnije rute Marangu, najslikovitije i jednako popularne rute Machame, sve do manje turističkih ruta Shira i Rongai. Najzahtjevniji uspon je uspon Umbwe. Iako je sa svojih 37 km Umbwe najkraći uspon, on je ujedno i najteži te se preporuča isključivo najiskusnijim penjačima. No, nagrada za trud uključuje spektakularne krajolike i jedinstveno fizičko iskustvo rješavanja ovakvog izazova. Svaka etapa uspona otkriva nove krajolike i panorame od kojih zastaje dah. Što se tiče same rute, Umbwe počinje na južnom dijelu Kilimandžara i penjače dočekuje strmim usponom koji se nastavlja ispod Južnog ledenog polja prije dolaska do kampa Barafu.

"Ruta Umbwe je najmanje posjećena od svih ruta koje vode do vrha Kilimandžara, a nadaleko je poznata kao najteža za osvajanje vrha. Radi brzog povećanja nadmorske visine, smatra se i jednom od najrizičnijih ruta Kilimandžara. Planinari rutu Umbwe uglavnom izbjegavaju jer im ne daje dovoljno vremena za prilagodbu visini. Stopa uspješnosti osvajanja vrha ovom rutom izrazito je niska. Umbwe je idealan za one koji žele izazovan uspon i iznimno su sigurni u vlastitu sposobnost da se penju po iznimno strmim padinama. Međutim, penjači su nagrađeni rijetkim i zapanjujućim pogledima. Umbwe je sve ovo u jednom: pruža jedne od najdramatičnijih prizora na svijetu, pruža potpunu samoću i pruža jednu neopisivu i riječima teško objašnjivu snagu. Oni koji poznaju Kilimandžaro, rutu Umbwe smatraju najbolje čuvanom tajnom. I tomu je uistinu teško proturječiti", rekao je Thomas Andy Branson. 

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 5. do 12. mjeseca svake godine organizira planinarenja na Kilimandžaro. Planinarenja organiziramo rutama Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai i Umbwe u rasponu od 5 do 10 dana, a ovisno o dogovoru s putnicima. Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici.