Brexit: Odgovori na pitanja nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju

2020-01-31

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je danas i službeno, nakon 47 godina članstva, napustilo Europsku uniju (EU). U periodu od 01.02. do 31.12.2020. traje prijelazno razdoblje tijekom kojeg UK efektivno i dalje ostaje dijelom Carinske unije (European Union Customs Union) i jedinstvenog tržišta Europske unije.

U cilju ispravnog informiranja, htjeli bismo izvijestiti i kako državljani zemalja članica Europske unije (EU) i Europske ekonomske zajednice (EEZ) u prijelaznom razdoblju, dakle do 31.12.2020., mogu slobodno putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo kao i do sada. Izgled konačnog viznog režima za putovanja u UK od 01.01.2021. tek treba biti dogovoren za vrijeme prijelaznog razdoblja. Prava putnika, državljana zemalja članica Europske unije (EU) i Europske ekonomske zajednice (EEZ), a koji su rezervirali putovanje u UK ili putem turističkih agencije sa sjedištem u UK i gdje se takva putovanja realiziraju od 1.1.2021. nadalje, ovisit će o budućim UK-EU odnosima koja također trebaju biti dogovorena za vrijeme prijelaznog razdoblja.

Turistička agencija Foscrot Travel pravodobno će putem svoje internetske stranice izvijestiti o svim bitnim promjenama, a koje se odnose na poslovanje, opće uvjete poslovanja te način prodaje turističkih aranžmana državljanima zemalja članica Europske unije (EU) i Europske ekonomske zajednice (EEZ), osim državljanima UK i državljanima Krunskih zemalja Commonwealtha. Putovanja ugovorena zaključno s 31.01.2020. bit će realizirana u skladu s uvjetima iz Ugovora o putovanju te Općih uvjeta i uputa za turističke aranžmane.