— Kostarika —

Uvijek živi rad i mir

Kostarika je država u srednjoj Americi. Na istoku izlazi na Karipsko more i na zapadu na Tihi ocean, s ukupno 1.290 km obale od čega 212 km na karipskoj obali i 1.016 km na pacifičkoj obali. Kostarika graniči s Nikaragvom na sjeveru (309 km granice) i Panamom na jugu (639 km granice). Površina Kostarike iznosi 51.100 km² i 589 km² teritorijalnih voda.

Klima je tropska s kišnim razdobljem zimi i sušnim ljeti (savanski tip klime). U višim prostorima je klima hladnija te prelazi u umjereni tip klime. Još 1950-ih tropske kišne šume prekrivale su oko 75% teritorijalne površine Kostarike. Samo 18 km od glavnoga grada San Josea smješten je Nacionalni park Braulio Carrilo, područje masivnih često jako erodiranih vulkana koji su ugasli prije više stoljeća i neprohodne gotovo netaknute džungle. Na 470 km² često strme planinske padine obrasle su smaragdno zelenom šumom koja se sastoji od stablašica paprati, brojnih vrsta palmi, lijana i biljaka koje su se ispreplele s granama drveća ispod krošnji stabala. Bujaju i orhideje i heliconije, a unutar parka može se naći svih 400 do 500 vrsta ptica autohtonih u Kostarici. Džunglu nastanjuju i mnogobrojni majmuni, zmije, mravi rezači listova itd.

Prije dolaska Europljana, prostor današnje Kostarike naseljavali su domorodački Indijanci s prisutnim utjecajima razvijenih srednjoameričkih i andskih kultura. Kada su u 16. stoljeću stigli španjolski konkvistadori, sjeverozapad zemlje, poluotok Nicoya, bio je naseljen Indijancima kulture Nahuatl. Ostatak zemlje bio je naseljen grupama jezične porodice Čibča. Utjecaj domorodaca na modernu kulturu Kostarike malen je u odnosu na druge zemlje. Većina domorodačkoga stanovništva apsorbirana je u španjolsko govorno područje različitim miješanim brakovima unutar kolonijalnog društva. Preostali su samo neki mali ostaci, od kojih su najznačajnija plemena Bribri i Boruca, koja još uvijek naseljavaju gorje Talamanca na jugu Kostarike, blizu granice s Panamom.

U 16. stoljeću domorodačko stanovništvo pokorili su Španjolci, a područje je postalo najjužnijom pokrajinom Nove Španjolske. Udaljenost Kostarike od glavnog grada u Gvatemali, španjolska zabrana trgovanja s Panamom na jugu (tada dio Potkraljevstva Nova Granada) i nedostatak resursa, kao što su zlato i srebro, učinili su je siromašnom, izoliranom i rijetko naseljenom regijom unutar španjolskog carstva. Španjolski guverner 1719. opisao je regiju kao "najsiromašniju i najjadniju španjolsku koloniju u cijeloj Americi".

Kao i sve druge srednjeameričke države, Kostarika je bila dio kratkotrajnog Meksičkog carstva, a nakon njegove propasti 1823. priključuje se Ujedinjenim pokrajinama Srednje Amerike u razdoblju od 1823. do 1839. Godine 1824. glavni grad Kostarike postao je San José, što je dovelo do nasilja u starom glavnom gradu Cartagu. Godine 1838. kada je zajednica u praksi prestala postojati, Kostarika je proglasila suverenost. Od 1840. potpuno je neovisna država.

U ranome 19. stoljeću u Kostarici je posađena prva kava, a 1843. prvi je puta prevezena u Europu. Ubrzo je kava postala glavni izvozni proizvod Kostarike. Većina plantaža kave nalazila se u središnjem Plateau, odakle je kava prenašana u pacifičku luku Puntarenas. Godine 1890. završena je željeznica prema atlantskoj luci Limón.

Najvažnije gospodarske grane Kostarike su turizam, poljoprivreda i izvoz elektroničke opreme (strana poduzeća koja imaju tvornice u Kostarici).

Narodnosni sastav čine bijelci 87%, mestici 7%, crnci i mulati 3%, Azijati 2% te Indijanci 1%. 38.550 kostarikanskih državljana govori nekim od indijanskih jezika kao materinskim, a najrasprostranjeniji je buglere (18.000). Kršćanstvo je dominantna religija, a katoličanstvo je službena državna religija u skladu s Ustavom iz 1949, koji istodobno jamči slobodu vjeroispovijesti. Prema zadnjem istraživanju nacionalne religije, koje je 2007. godine provelo Sveučilište Kostarike, 70,5% stanovništva su rimokatolici, 44,9% stanovništva prakticira katoličanstvo, 13,8% su evanđeoski protestanti, 11,3% nema religiju, a 4,3% pripada nekoj drugoj religiji. Zbog male, ali kontinuirane imigracije iz Azije i Bliskog istoka, porastao je i broj ostalih religija, od čega je najviše budista (zbog rastuće kineske zajednica Han oko 40.000), a u manjem broju hinduista, židova, Bahá'í te muslimana.

Kostarika; od 1. do 4. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 1. do 4. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Kostariku u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 6 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Kostarici kombinira s putovanjem u najmanje još jednu srednjeameričku destinaciju iz naše ponude: Panamu i/ili Nikaragvu). Standardni aranžman obuhvaća posjetu Nacionalnom parku Arenal Volcano, Nacionalnom parku Tenorio Volcano, Nacionalnom parku Tortuguero te Nacionalnom parku Cahuita. Posljednji dan našega putovanja predviđen je za obilazak glavnoga grada Kostarike - San Joséa i zoološkog vrta Ave, svjetski poznatome po tukanu s umjetnim kljunom isprintanim na 3D printeru. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom na to da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

San José je glavni i najveći grad Kostarike. Grad je smješten u regiji Central Valley, u zapadnom dijelu zemlje te je sjedište vlade, žarište političke i gospodarske aktivnosti, kao i glavno prometno središte ove srednjeameričke zemlje. Populacija San Joséa je 2011. godine iznosila 288 tisuća stanovnika, dok u širem gradskom području živi gotovo 2 milijuna stanovnika. Grad je dobio ime u čast Josipa iz Nazareta. Iako malo ljudi živi u centru grada, on je najvažnije poslovno središte u zemlji u kojem dnevno radi gotovo milijun ljudi. San José je jedan od najsigurnijih i najmanje nasilnih gradova u regiji, a 2006. bio je imenovan Ibero-američkom prijestolnicom kulture. San José je šesta najvažnija destinacija u Latinskoj Americi te je 15. svjetsko najbrže rastuće odredište. San José ima tropsku mokru i suhu klimu. Najtopliji mjesec je travanj s prosječnom temperaturom od 23.7°C, dok je najhladniji mjesec listopad s prosječnom temperaturom od 21.8°C.

Rescate Animal Zoo Ave, ili jednostavno Zoo Ave je urbani park koji se nalazi u blizini San Joséa. Ovaj park sadrži najveću zbirku ptica u latinskoj Americi, a njime upravlja neprofitna zaklada za očuvanje divljih životinja, Fundación Restauración de la Naturaleza, koja je također odgovorna i za najveći rehabilitacijski centar u zemlji. Velik dio površine današnjeg zoološkog vrta smješten je na nekadašnjim plantažama kave i šećerne trske. U početku je zoološki vrt bio u privatnom vlasništvu te je brojao 50-ak životinja. Zbog velike ekspanzije broja životinja i ugodne klime, na istoj se lokaciji dulji niz godina nastojao izgraditi zoološki vrt, no ništa se nije dogodilo do ranih 1990-ih godina kada je upravljanje imovinom preuzeo konzervator Dennis Janik, koji je na lokaciji posadio više od tisuću stabala te pokrenuo prenamjenu plantaže kave. Godine 1995. vlada Kostarike odobrila je osnivanje centra za spašavanje životinja unutar zoološkog vrta. U narednim desetljećima donesene su različite vrste ptica koje potječu iz raznih dijelova zemlje, a sve s ciljem promicanja koncepta očuvanja tropskih staništa. Zoo Ave posvećuje veliki dio svojih aktivnosti istraživanju, uzgoju vrsta tropske flore i faune, uključujući i gmazove od 1999. godine, edukaciji o okolišu, očuvanju i rehabilitaciji ozlijeđenih, napuštenih i oporavljenih životinjskih vrsta. Posjetitelji se mogu obrazovati o temama kao što je zaustavljanje zlostavljanja životinja, a u sklopu zoološkog vrta nalaze se centar za veterinarsko spašavanje te centar za uzgoj životinja.

Nacionalni park Arenal Volcano je kostarikanski nacionalni park smješten u središnjem dijelu zemlje te integralni dio zaštićenog područja Arenal Tilaran. Park obuhvaća vulkan Arenal, koji je donedavno "bio" najaktivniji vulkan u zemlji, a za kojega se ranije smatralo da je uspavani vulkan, sve do velike erupcije 1968. godine. U neposrednoj blizini vulkana nalazi se jezero Arenal, koje je ujedno i lokacija najveće hidroelektrane u zemlji. Unutar parka nalazi se i drugi vulkan, Chato, čiji krater sadrži lagunu. Ovaj vulkan je neaktivan već oko 3.500 godina, vremenom koje se podudara sa stvaranjem i rastom vulkana Arenal. Unutar i oko parka nalaze se razni smještajni objekti od kojih većina ima vlastite vulkanske termalne izvore. Unutar nacionalnog parka nalaze se i Muzej vulkana te stanica za rendžere. Park se prostire na 2.040 četvornih kilometara zaštićenog područja Arenal Tilaran te obuhvaća osam od ukupno dvanaest bioloških zona Kostarike, kao i 16 zaštićenih rezervata smještenih između planinskih lanaca Guanacaste i Tilarán, uključujući i jezero Arenal. Do parka se može jednostavno doći iz La Fortune, ali i putem Tilaranga te sa sjeverne obale jezera Arenal. Nacionalni park Arenal Volcano popularan je zbog promatranja ptica, budući da se većina od 850 različitih vrsta identificiranih u Kostarici može vidjeti unutar granica parka. U parku obitava i jedna od najljepših, ali i najugroženijih ptica u zemlji, dugorepi kvecal. Ostale životinjske vrste koje žive u parku uključuju kapucinske majmune, jaguare, jelene, coatije i zmije kao što su američka suličarka i papagajska zmija. U parku je bogat i biljni svijet koji uključuje orhideje, heliconije, paprati, lovor, smilje, guavu, palme, tamjanikovke i fikuse.

Nacionalni park Tenorio nalazi se u sjevernom dijelu Kostarike te je dio zaštićenog područja Arenal Tilaran. Dragulj Nacionalnog parka je vulkan po kojemu je park dobio ime. Ovo područje je proglašeno nacionalnim parkom 1995. godine te se nalazi oko 40 kilometara sjeveroistočno od grada Fortune u pokrajini Guanacaste. Vulkan Tenorio čine četiri vulkanska vrha i dva kratera, a jedan od kratera u narodu se zove i Montezumin vulkan. Najviši vrh nalazi se na 1.913 metara nadmorske visine. Rio Celeste (svijetloplava rijeka), jedna od najpoznatijih znamenitosti ovog nacionalnog parka, svoju plavu boju dobiva zbog sumpora iz vulkana i taloženja kalcijevog karbonata. Termalni izvori, mali gejziri, rijeke, slapovi, lagune i lokacije s kojih se pruža panoramski pogled mogu se pronaći na svakom koraku. U višim dijelovima parka dominira vlažna tropska šuma, dok su donji dijelovi prekriveni kišnim šumama te u njima obitavaju tapiri i pume. U podnožju vulkana nalazi se stanica za rendžere u kojoj posjetitelji dobivaju osnovne informacije o parku. Do vrha vulkana može se stići pješačkom stazom Lago Las Dantas, koja ide uz vulkan, prolazi kroz šumoviti teren te vodi do vrha vulkana.

Nacionalni park Tortuguero je smješten u kostarikanskoj provinciji Limón. Nalazi se u sklopu zaštićenog područja Tortuguero na sjeveroistoku zemlje. Iako je prilično udaljen i do njega se može doći samo avionom ili brodom, Nacionalni park Tortuguero je treći najposjećeniji nacionalni park u Kostarici. Park ima prilično raznolik ekosustav, a to je posljedica postojanja čak 11 različitih staništa unutar parka. Park ima tropsku klimu i izraženu vlažnost, a godišnje u njemu padne i do 6.400 mm kiše. Park je otvoren 1975. godine, a 1991. godine priznat je, u sklopu Ramsarske konvencije, kao mjesto bogate biološke raznolikosti i ekosustava koji su pogodni za život ugrožene flore i faune. Ovaj nacionalni park čini posebni koridor s Biološkim rezervatom Indio Maíz, također zaštićenim područjem pod upravom Nikaragve. Obalna zona, s plažom koja se proteže na gotovo 35 km, gnjezdilište je za različite vrste kornjača koje se mogu naći na plažama, ali i obalama kanala. Glavne vrste koje polažu jaja tijekom zimskih mjeseci su karetna želva, glavata želva, golema želva i sedmopruga usminjača. Veliki dijelovi parka su polulegalno iskrčeni čime je omogućen direktan pristup staništima ugroženih morskih kornjača. Na ovom području obitava sedam vrsta kopnenih kornjača, morske krave, krokodili i razni rakovi, ali i 30 vrsta slatkovodnih riba, oklopnih koštunjača, jegulja i morski pas bik.

Park ima funkciju izoliranog utočišta za mnoge vrste koje se također mogu naći u biološkom rezervatu La Selva i Nacionalnom parku Braulio Carrillo. Međutim, provedba zaštite ostaje veliki izazov. Rijeke ovog nacionalnog parka dom su osjetljivim populacijama morskih krava, kajmana, krokodila i tropskoj oklopnjači, koja se smatra živim fosilom. U šumama žive jaguari, ljenjivci i tri od ukupno četiri vrste majmuna koji žive u Kostarici. Ovo područje nastanjuju i gušter bazilisk te otrovne žabe, kao i 375 vrsta ptica, uključujući vodomare, tukane, plave čaplje, paunove i papige. Neotropske ptice selice prolaze kroz ovaj park, a druga najveća ptica grabljivica na svijetu, orao harpija, također zove ovaj park svojim privremenim domom. Ekosustav ovog nacionalnog parka čini više od 400 vrsta stabala i oko 2.200 vrsta drugih biljaka. Vlažne nizinske padine atlantske obale sjeverne Kostarike, osobito uz obalu, formiraju se u guste šume mangrovaca. Šume na ovom području obuhvaćaju stabla gavilana, kaobilje, Caobilla (Carapa nicaraguensis), almendra i stabla majmuna. Posljednje dvije navedene vrste gotovo su ugrožene te su endemske za nizinska područja ispod 250 metara nadmorske visine. Čak 99% šuma mangrova nalazi se na pacifičkoj obali Kostarike, dok se samo 1% nalazi na karipskoj obali.

Gradić Cahuita smješten je na karipskoj obali Kostarike te je glavni grad distrikta Cahuita. Zbog blizine Kariba, Cahuita je poznat po afro-karipskim utjecajima na prehrambene navike i lokalnu kulturu. Grad je posebno poznat po svojim plažama, palačinkama (s domaćim bananama, jagodama i čokoladom) te različitim načinima pripreme piletine na žaru. Playa Negra (Crna plaža) i Nacionalni park Cahuita nalaze se u neposrednoj blizini grada. Grad Limón je sjeverno od Cahuite, dok se Puerto Viejo nalazi južno. Cahuita ima tropsku klimu, a temperature ostaju konstantne tijekom cijele godine.

Nacionalni park Cahuita kopneni je i morski nacionalni park koji se nalazi unutar Konzervatorskog područja Kostarike La Amistad smještenog na južnoj obali karipske obale u pokrajini Limon te je povezan s gradićem Cahuita. Unutar parka nalaze se zaštićene plaže i nizinska područja koja privlače veliki broj turista. Osim šetnji nacionalnim parkom, turisti mogu roniti u zaštićenoj morskoj površini koja sadrži koraljne grebene, ali i gnjezdilište za morske kornjače. Park obuhvaća kopnenu površinu od 1.106 ha, dok se morska površina prostire na 22.300 ha. Plaže nacionalnog parka Cahuita mnogi smatraju jednima od najljepših i najrazvijenijih plaža na Kostarici. Koraljni greben prostire se na 242 ha te sadrži najmanje 35 vrsta koralja, 140 vrsta mekušaca, 44 vrsta rakova i 123 vrste riba. Vanjski dio koraljnog grebena udaljen je od obale oko 4 km. U kopnenom dijelu nacionalnog parka postoje mnoge vrste životinja, uključujući sjeverne tamandue, pacase, coatise, rakune, ljenivce, agoutise i bijele kapucine. Od ptica treba istaknuti zelene ibise, zelene i ružičaste kraljevske vodomare i tukane duginog kljuna. Zbog blizine gradića Cahuite, ceste i sadržaji parkova dobro su razvijeni te je omogućen pristup cestom sa sjevera i juga. Do parka se može doći i pješice preko Kelly Creeka.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?