— Kambodža —

Narod, religija, kralj

Kraljevina Kambodža je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaljev, dio Južnog kineskog mora i Tihog oceana. Graniči na zapadu i sjeveru s Tajlandom, na sjeveru s Laosom te na istoku i jugu s Vijetnamom. Zastava Kambodže, uz zastavu Afganistana, jedina je zastava na svijetu na kojoj se nalazi građevina (Angkor Wat).

Od 9. do 15. stoljeća, Kambodža je bila središte moćnog Kmerskog carstva, koje je bilo smješteno u drevnom Angkoru. U periodu od 1863. godine do 1953. godine Kambodža je bila pod francuskim protektoratom, a u periodu od 1941. do 1945. godine za trajanja 2. svjetskog rata bila je pod japanskom okupacijom. Tijekom 50. i 60. godina 20. stoljeća Kambodža je bila pod vladavinom kralja Norodoma Sihanouka. Važno razdoblje u povijesti Kambodže zauzima Vijetnamski rat te okupacija od strane vijetnamske vojske 1978. godine koja je trajala do 1990. godine. Godine 1993. usvaja se novi ustav kojim Kambodža ponovno postaje kraljevina nakon niza godina provedenih pod vijetnamskom okupacijom.

Prema procjenama iz 2013. godine u Kambodži je živjelo 15.205.539 stanovnika. Stanovništvo ove države je prilično homogeno jer oko 90% ukupnog stanovništva Kambodže čine Kmeri koji govore kmerski jezik, službeni jezik ove države. Osim Kmera, u Kambodži živi i oko 5% Vijetnamaca i 1% Kineza. Stopa nataliteta u zemlji je 25,4 promila. Stopa rasta stanovništva iznosi 1,7%, što je značajno više u odnosu na stope rasta u Tajlandu, Južnoj Koreji i Indiji. Građanski rat i kasniji genocid značajno su utjecali na strukturu kambodžanskog stanovništva. Čak 50% stanovništva je mlađe od 22 godina. S omjerom broja žena u odnosu na broj muškaraca koji iznosi 1,04 Kambodža ima najviši omjer žena u subregiji gornjeg Mekonga. Kada se govori o starijem dijelu populacije, tj. stanovništvu iznad 65 godina, ovaj odnos je još izraženiji i iznosi 1,6:1 u korist ženskog roda. Dominantna religija je therāvadski budizam.

Reljef Kambodže uglavnom je nizinski. Planine se nalaze na jugozapadu (Kardamoni, najviši vrh 1.771 m) te na krajnjem sjeveru i istoku. Zemljom protječe rijeka Mekong, a na zapadu se nalazi najveće kambodžansko jezero Tonle Sap čija se površina u kišnom razdoblju višestruko povećava i koje je središte uzgoja riže i ribarstva. Glavne gospodarske aktivnosti su poljoprivreda, turizam te proizvodnja odjeće i obuće. Kambodža je u dvadesetogodišnjem građanskom ratu izgubila velik dio infrastrukture, a stanovništvo je, osobito ruralno, vrlo slabo obrazovano što usporava gospodarski razvoj. BDP je u 2003. bio 1.900 USD po stanovniku, mjereno PPP-om (paritetom kupovne moći). Kambodža je jedina država na svijetu u kojoj nema nezaposlenosti.

Kambodža; od 11. do 5. mjeseca

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL od 11. do 5. mjeseca svake godine nudi personalizirana putovanja u Kambodžu u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 7 dana boravka (iako nije uvjet, uobičajeno se posjeta Kambodži kombinira s putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Vijetnam, Tajland, Malezija i/ili Singapur). Standardni aranžman obuhvaća posjetu glavnom gradu Phnom Penhu i gradu Siem Reapu. Ponuda može biti proširena posjetom i drugim gradovima i znamenitostima, a sve prema dogovoru s putnicima. O povijesti i značaju svih znamenitosti koje su dio naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no s obzirom da svi naši putnici dobivaju dvojezični vodič (na hrvatskom i engleskom jeziku) u vlastitom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i povijesnim znamenitostima.

Posjeta gradu Phnom Penhu kroz naš aranžman uključuje obilazak sljedećih povijesnih znamenitosti i atrakcija: Preah Barum Reachea Veang Nei Preah Reacheanachak Kampuchea (kraljevske palače) i u okviru kraljevske palače Preah Tineang Tevea Vinnichay Mohai Moha Prasat ("Throne Hall"; "Sacred Seat of Judgement"), Preah Thineang Chan Chhaya ("Moonlight Pavilion"), Preah Vihear Preah Keo Morakot ("Silver Pagoda"), Khemarin Moha Prasat ("Khemarin Palace"), ostale kraljevske građevine unutar kompleksa te vrtove. Nadalje, posjeta glavnom gradu Kambodže uključuje posjetu Wat Botumu ("Temple of the Lotus Blossoms"), Wat Phnomu ("Mountain Pagoda"), Wat Ounalomu, Wat Sarawanu, Nacionalnom muzeju Kambodže, Muzeju genocida Tuol Sleng, Wat Lan(g)ki, pagodi Kean Klaing, dvjema gradskim tržnicama te otoku svile. Na putu prema Siem Reapu tj. kompleksu Angkor uživat ćete u promatranju prirode i života lokalnog stanovništva u dva sela.

Phnom Penh je glavni grad Kambodže, a nalazi se na utoku rijeka Tonle Sap i Bassac u Mekong. Osnovan je u drugoj polovini 14. stoljeća, a prijestolnica je od 1867. godine. Trgovačko je i industrijsko središte donjega Mekonga. Uz tekstilnu i drvnu industriju ističe se prehrambena industrija, s mnogobrojnim ljuštionicama riže i tvornicama za preradu i konzerviranje voća. Phnom Penh je kulturno središte sa sveučilištem, kraljevskom i drugim knjižnicama. Važno je prometno središte s riječnom i zračnom lukom. Godine 2008. Phnom Penh je imao 2.009.264 stanovnika, s ukupnom gustoćom naseljenosti od 5.358 stanovnika po četvornom kilometru na 678,46 četvornih kilometara gradskog područja. Visokih 90% stanovništva Phnom Phena čine Kmeri, dok od ostalih naroda u ovom gradu obitavaju Kinezi, Vijetnamci te manje etničke skupine Tajaca, Budonga, Kuya, Mnong Preha, Chonga i Chamsa.

Kraljevska palača je kompleks građevina koje služe kao kraljevska rezidencija kralja Kambodže. Puno ime palače na kmerskom jeziku je Preah Barum Reachea Veang Chaktomuk Serei Mongkol. Kraljevi Kambodže obitavaju u ovoj palači od njene izgradnje 1860. godine, uz kratki period odsutnosti tijekom i kratko nakon vladavine Crvenih Kmera. Palača je izgrađena nakon što je kralj Norodom premjestio kraljevsku prijestolnicu iz Oudonga u Phnom Penh sredinom 19. stoljeća. Izgrađena je na vrhu starog zamka Banteay Kev. Palača je okrenuta prema istoku, a kompleks uz rijeku podijeljen je u četiri glavne zone. Na jugu se tako nalazi srebrna pagoda, na sjeveru palača Khemarin, istočni (centralni) dio kompleksa zauzima dvorana prijestolja (Throne Hall), a na zapadu se nalazi rezidencijalni dio palače znan i kao unutarnji dvor (Inner Court). Zgrade palače izgrađene su postupno kroz vrijeme, a neke su rastavljene i obnovljene tek krajem 1960-ih. Kraljevska palača odličan je primjer kmerske arhitekture uz lagani francuski utjecaj koji je vidljiv u izgledu obrambenog zida, dvorane prijestolja, hrama smaragdnog Bude, visokog zvonika te zidnih slika. Kraljevska palača pokriva površinu od 174,870 kvadratnih metara (402 metra x 435 metara).

Preah Tineang Tevea Vinnichay Mohai Moha Prasat ili "dvorana prijestolja" mjesto je na kojem su kraljeve osobe od povjerenja, generali i kraljevi službenici jednom provodili svoje dužnosti. Ona je i danas u uporabi kao mjesto za vjerske i kraljevske ceremonije (kao što su krunidbe i kraljevska vjenčanja), ali i mjesto u kojem kralj ugošćuje svoje uzvanike. Zgrada u obliku križa okrunjena je s tri tornja. Središnji, 59 metara visoki toranj okrunjen je glavom Brahme s četiri lica. Unutar dvorane nalaze se tri kraljevska prijestolja te zlatna poprsja kambodžanskih kraljeva i kraljica, počevši s vladavinom kralja Anga Dounga nadalje. Ova dvorana prijestolja druga je građevina iste namjene izgrađena na ovoj lokaciji. Prva je izgrađena od drveta pod kraljem Norodom, no srušena je 1915. godine, dok je sadašnja zgrada izgrađena 1917. godine. Kao i sve druge građevine i strukture u palači, dvorana prijestolja orijentirana je prema istoku te ju je najbolje fotografirati u jutarnjim satima. Prilikom posjete treba obratiti pažnju na prijestolja i prekrasne stropne freske, ali i kipove koji krase interijer dvorane.

Preah Thineang Chan Chhaya ili "paviljon mjesečine" paviljon je na otvorenom koji služi kao lokacija za predstave kmerskog klasičnog plesa. Radi se o jednom od najznačajnijih objekata u palači koji se odmah vidi i izvan same palače budući da je smješten tik uz zidine palače. Paviljon Chan Chhaya ima balkon koji se koristio kao platforma za gledanje parade na bulevaru Sothearos. Današnji paviljon dovršen je 1914. godine te je zamijenio raniji drveni paviljon koji se nalazio na istoj lokaciji. Današnji paviljon sličan je dizajnom kao i njegova ranija inačica. Osim kao pozornica za plesne izvedbe i tribina na kojoj se kralj obraća svojim podanicima, paviljon mjesečine je i mjesto održavanja kraljevskih domjenaka.

Srebrna Pagoda nalazi se na južnoj strani kompleksa palače, a sadrži kraljevski hram koji se službeno zove Preah Vihear Preah Keo Morakot. U glavnoj zgradi nalazi se velika količina nacionalnih blaga, poput zlatne statue Bude ukrašene draguljima. Najistaknutije statue su mali kristalni Buda (poznat i kao smaragdni Buda) te Buda Maitreya koji je napravljen u prirodnoj veličini i optočen s 9.584 dijamanata. Tijekom vladavine kralja Sihanouka srebrna pagoda je na sebi imala više od 5.000 srebrnih pločica. Khemarin Palace je zajednički engleski naziv za građevinu koja se na kmerskom zove Moha Prasat tj. palača kmerskog kralja. Ova zgrada se koristi kao službena rezidencija kralja Kambodže. Odvojena je od ostalih objekata palače malim zidom te se nalazi na desnoj strani "dvorane prijestolja".

Wat Botum Vathey ("Hram lotusovih cvjetova") hram je koji se nalazi u ulici Oknha Suor Srun, na jugu kraljevske palače. Hram je osnovao kralj Ponhea Yat 1442. godine, a radi se o jednoj od pet najvažnijih pagoda u Phnom Phenu. Hram je izvorno nosio ime Wat Khpop Ta Yang ili Wat Tayawng, a u vrijeme izgradnje kraljevske palače 1860, svećenik Kantie Topodae preimenovao ga je u Botum Wathei po bivšem jezercu s lotosima koje je ondje postojalo. Brojni političari i istaknute osobe iz grada pokopane su ovdje. Također, mnogi istaknuti kambodžanski bhikkhusi (muški budistički redovnici) zaređeni su u ovom hramu.

Wat Phnom ("Planinska pagoda") budistički je hram koji se nalazi u Phnom Penhu. Ovaj hram je najviša vjerska građevina i centralna točka Phnom Penha. Legenda pripovijeda kako je bogata udovica zvana Penh pronašla veliko stablo kokija u rijeci, a unutar stabla je našla četiri brončane statue Bude. Penh je, da bi zaštitila svete statue, uz pomoć lokalnih mještana izgradila malo svetište na umjetnom brežuljku. Na kraju je ta lokacija postala sveto mjesto na koje se ljudi dolaze moliti i tražiti blagoslove. Potom je 1437. godine kralj Ponhea Yat, po završetku izgradnje nove kraljevske palače u gradu Krong Chaktomok Mongkolu (današnjem Phnom Phenu) naredio da se brežuljak zajedno s hramom mora dodatno uzdići od tla. Stupa smještena zapadno od svetišta sadrži pepeo kralja i kraljevske obitelji. Wat Phnom je centralna lokacija proslave kmerske nove godine i Pchum Bena.

Wat Ounalom je hram koji se nalazi u Sisowath Quayu. On je sjedište kambodžanskog reda Mohanikay te je najvažnije svetište u Phnom Penhu i centar budizma u Kambodži. Hram je osnovan 1443. godine, a sastoji se od ukupno 44 objekta. Bio je oštećen za vrijeme vladavine Crvenih Kmera, no u međuvremenu je restauriran. U glavnom kompleksu nalazi se stupa koja sadrži dlaku iz Budine obrve te natpis na pali jeziku.

Posjeta gradu Siem Reapu kroz naš aranžman uključuje obilazak kompleksa Angkor. Posjeta kompleksu Angkor uključuje obilazak Angkor Wata, Angkor Thoma ("Veliki grad") i u sklopu toga kompleksa obilazak Bayona, Baphuona ("Ptica koja štiti pod svoje krilo"), Phimeanakasa te ostalih manjih građevina, potom Ta Prohma ("Predak Brahma"), Chau Say Tevode ("Šuma žena"), Ta Kea ("Planina sa zlatnim vrhovima"), Banteay Sreija ("Citadela žena"), Pre Rupa ("Okret tijela"), istočnog Mebona te Ta Soma. Naši će putnici, ukoliko putuju s nama, uživati u još dodatna dva fascinantna hrama, a okružena uistinu impresivnom prirodom. To ostavljamo za program iznenađenja. Ističemo kako se ovaj popis lokacija odnosi na 3-dnevni program obilaska kompleksa Angkor i kako se 7-dnevni program obilaska razlikuje.

Siem Reap je glavni grad provincije Siem Reap u sjeverozapadnoj Kambodži. Ovaj grad je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u toj zemlji. Siem Reap u francuskoj četvrti i četvrti oko stare tržnice krase građevine kolonijalnog i kineskog stila arhitekture, dok se u gradu mogu pronaći muzeji, kambodžansko kulturno selo te razne suvenirnice i trgovine tradicionalnih zanata. U neposrednoj okolici grada nalaze se i farme svile, ribarska sela te rižina polja, kao i utočište za ptice u blizini jezera Tonle Sap. Siem Reap kao vrlo popularno turističko odredište ima velik broj hotela, odmarališta, restorana i pružatelja turističkih usluga. Glavni razlog tomu je blizina hramova u Angkoru, najpopularnijoj turističkoj atrakciji u Kambodži. Ime "Siem Reap" može biti prevedeno kao "Poraz kod Siama" (Siema na kmerskom) te se često uzima kao referenca za događaj zabilježen tijekom stoljetnog sukoba između sijamskih i kmerskih kraljevstva, no najvjerojatnije se radi o podatku sumnjive autentičnosti. Naime, prema usmenoj predaji, kralj Ang Chan nazvao je grad "Siem Reap", što znači "poraz kod Siama", nakon što je pobijedio vojsku koju je tajlandski kralj Maha Chakkraphat poslao u napad na kambodžansko kraljevstvo. Međutim, povjesničar Michael Vickery i mnogi drugi smatraju da je naziv došao iz pučke etimologije, a stvarno podrijetlo imena ostaje nepoznato.

Angkor je područje u Kambodži u kojemu je od 9. do 15. stoljeća bilo središte Kmerskog carstva (riječ Angkor potječe iz Sanskritskog "nagara", u značenju "grad".) Točnije, Angkorski period započinje godine 802. kada je kmerski hinduistički vladar Jayavarman II. proglasio sebe "jedinstvenim monarhom" i "bogom-kraljem" Kambodže, i traje do 1431. godine kada su tajlandski osvajači opljačkali kmersku prijestolnicu natjeravši njegove stanovnike u izbjeglištvo južno od Phnom Penha. Ruševine Angkora nalaze se u šumovitom i poljoprivrednom području sjeverno od velikog jezera Tonle Sapa i južno do brda Kulen, u blizini modernog grada Siem Reapa. Broj hramova u Angkoru, od nedefiniranih gomila opeke u rižinim poljima, do veličanstvenog hrama Angkor Wat (koji je najveći vjerski objekt na svijetu), prelazi brojku od 1000. Mnogi hramovi u Angkoru su obnovljeni i predstavljaju najznačajniju arhitekturu Kmera. Od 1992. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Broj posjetitelja u Angkoru približava se brojci od 2 milijuna godišnje. Godine 2007. međunarodni tim istraživača, koristeći se satelitskim fotografijama i drugim modernim tehnikama, zaključio je da je Angkor bio najveći predindustrijski grad na svijetu, koji se rasprostirao na urbanom području od 640 km². Najbliži rival u veličini bio je majanski grad Tikal u Gvatemali, koji se rasprostirao na samo 80 km².

Angkor je sagrađen od više kamena nego sve egipatske piramide zajedno, a grad se proteže na prostoru većem od današnjeg Pariza, na 640 km². Šetnja u unutrašnjost grada prema Angkor Watu, najvećoj vjerskoj građevini na svijetu, mistično je hodočašće prema svetom tlu čije se visoke kule stapaju s divljim okolišem. Ulazi u Angkor zapravo su golemi kameni stupovi s pet Budinih glava. Četiri su okrenute prema stranama svijeta, a na petoj, ukrašenoj zlatom, crte mudrosti i dobrote isklesane u kamenu - promatraju. Osim obilja kamenih blokova i struktura, Angkor se može pohvaliti golemom količinom umjetnih kanala, nasipa i rezervoara od kojih je najveći zapadni Baray dug 8, a širok 2,4 kilometra. Sustav navodnjavanja moderniji je nego u današnjoj Kambodži, a voda je Angkoru donosila tri žetve godišnje. Mnogi smatraju da je propast ovoga naprednoga sustava navodnjavanja ono što je dovelo do propasti Carstva. Niz prirodnih nepogoda poput monsuna, kao i kolaps navodnjavanja zbog deforestacije te česte poplave, omogućile su gradu Phnom Penhu da preuzme primat u regiji.

Najveća znamenitost koju je Kmersko Carstvo ostavilo za sobom jest upravo Angkor. To je bilo glavno područje tijekom njihova vrhunca, a na njemu je obitavalo više od milijun ljudi. Kmerski kraljevi izgradili su čudesna zdanja, a njihova se ekonomska, vojna i kulturna prevlast prostirala i na okolna područja. Stanovništvo Carstva uglavnom se bavilo agrikulturom te se oslanjalo na uzgoj riže. Glavna religija bio je hinduizam nakon kojega je po brojnosti slijedio budizam. Ne postoje pisani izvori Kmerskog Carstva o vlastitoj povijesti te se znanje o njihovoj civilizaciji većinom temelji na zapisima u kamenu na arheološkim nalazištima koji su rezbareni na mnogim jezicima, između ostaloga na sanskrtu, japanskom i arapskom jeziku. Također, mnogo se toga saznalo iz izvještaja kineskih diplomata i trgovaca. Reljefi na zidovima hramova otkrivaju vojne marševe, život u palači i svakodnevni život lokalnog stanovništva. Važno je naglasiti i kako preko 50% turista Kraljevinu Kambodžu posjeti isključivo radi Angkora tj. Angkor Wata.

Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas otkriveno više od 1.000 hramova. Nalazi se oko 240 km sjeverno od Phnom Penha i oko 20 km sjeverno od jezera Tonle Sap. Najvećim dijelom je sagrađen u vremenu od 1113. do 1150. godine u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II. na prostoru od oko 2 km² i najveća je vjerska građevina na svijetu. Angkor znači "grad", dok riječ wat na jeziku Kmera i tajlandskom znači "hram". Kompleks Angkor Wat premrežen je kanalima koji su između ostalog služili radnicima za prijevoz ogromnih kamenih blokova splavima. Uže područje Angkor Wata okruženo je vodenim opkopom širokim 200 m i dugim 6 km koji simbolizira praocean. On se, zajedno s brojnim hramskim kompleksima, uklapa u simboličku sliku svemira.

Sam hram je odraz kmerske kozmologije - na vrhu terasa koje se penju i smanjuju nalazi se pet tornjeva, oblikovanih kao lotosovi cvjetovi, koji simboliziraju planinu Mehru, dom bogova. Kameni nasip koji ide od trostrukih vrata vanjskog omeđenog prostora između dviju nekadašnjih knjižnica i ceremonijalnih spremišta za vodu ili umjetnih jezera, prostire se do veličanstvenog zapadnog ulaza. Do njega se stiže prilaznom cestom s veličanstvenom zavojitom balustradom koja je sagrađena na širokom kamenom nasipu i prelazi preko opkopa širokog 189 metara do platforme u obliku križa ispred portala. Portal se sastoji od tri paviljona od kojih svaki ima toranj na vrhu, a kroz njega se stiže u dvorište u kojemu su galerije križnog oblika s grobnicama koje gledaju na prvu terasu s ugaonim tornjevima. Galerije s grobnicama na središnjoj terasi prekinute ulaznim paviljonima i trostrukim pobočnim brodovima u obliku križa povezane su s unutarnjim svetištem. Do središnjeg tornja, visokog 66 metara, dolazi se izvanredno strmim kamenim stubama.

Angkor Wat je građen postavljanjem neobrađenih blokova pješčenjaka koje su potom klesali kipari. Blokovi za gradnju bili su brušeni u posebnim brusionicama, tako da su slagani jedan na drugi bez vidljivih međuprostora. Klesani su čak i kameni krovovi. Oni su konveksnog oblika, a na strehi su ponešto zakrivljeni na suprotnu stranu. Većina stupova je četvrtasta, velikih četvrtastih kapitela koji su prošireni da bi mogli nositi težinu velikih arhitrava. Veliki narativni bareljefi koji ispunjaju trjemove okružene galerijama spadaju među čudesa Angkor Wata. Profinjeno i plitko klesane te skulpture koje ilustriraju prizore iz hinduskih epova dopunjuju arhitekturu, ali njome ne dominiraju. Mnogi zidovi hrama ukrašeni su figurama plesačica - zvanim Apsarama - koje imaju svaka svoja obilježja, tako da nisu međusobno slične. Angkor Wat je danas najznačajniji nacionalni simbol i reprezentira kmersku kulturu i kambodžanski narod. Njegova slika nalazi se na brojnim državnim simbolima pa je tako na državnoj zastavi i novčanici od 500 riela. Čak i u vrijeme vladavine Crvenih Kmera zlatna silueta hrama bila je dio kambodžanske zastave.

Angkor Wat sastoji se od 6 do 10 milijuna kamenih blokova, a svaki teži više od 1,5 tone. Pretpostavlja se da su za izgradnju korišteni slonovi, kokosova užad, koloturi i skele od bambusa. Većina kamenih blokova ima male rupe promjera 2,5 centimetra i duboke 3 cm. Pretpostavlja se da su u njih umetani klinovi pomoću kojih su se blokovi postavljali na svoje mjesto. Hram je izgrađen na temelju religijskih i političkih ideja iz Indije, a prilagođen je lokalnim prilikama. Usporedimo li Angkor Wat s Vatikanom, veći je čak više od tri i pol puta od Vatikana i barem 70 puta od Bazilike sv. Petra. Guinnessova knjiga rekorda navodi da mu je površina 162,6 hektara (1.626.000 metara kvadratnih). U njemu je nekada živjelo više desetaka tisuća ljudi, a pojedini zapisi koji se nalaze u hramu navode i brojku od čak 80 tisuća ljudi. Angkor Wat okrenut je prema zapadu, što je neobično jer je taj smjer obično vezan uz smrt u hinduističkoj kulturi. Prvi Europljanin koji ga je posjetio bio je portugalski redovnik António da Madalena.

Angkor Thom (kmerski za "Veliki grad") je posljednji veliki i najdugovječniji glavni grad Kmerskog Carstva. Osnovao ga je kralj Jayavarman VII. krajem 12. stoljeća unutar okvira grada Angkora čiji su spomenici, uključujući Angkor Thom, 1992. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Angkor Thom se prostire na 9 km², a u njegovom središtu se nalazi hramski kraljevski kompleks Bayon, dok su ostale značajne građevine skupljene oko "Pobjedničkog trga" malo sjevernije. Angkor Thom je bio prijestolnicom Kmerskog Carstva, izgrađen preko još starije prijestolnice, Yasodharapure, koja se prostire prema sjeveru. Zapravo su ga Kmeri dugo i zvali starim imenom, a ime Angkor Thom se koristi tek od 16. stoljeća. Od starijih građevina u gradu sačuvani su hramovi Baphuon i Phimeanakas koji su uklopljeni u kraljevsku palaču. Posljednja građevina izgrađena u Angkor Thomu bio je hram Mangalartha iz 1295. godine. Od tada su ove građevine bile održavane, no sve manje i manje dok nisu potpuno napuštene prije 1609. godine kada ga je jedan zapadnjački posjetitelj opisao kao napušteni grad, "fantastičan poput Platonove Atlantide". Vjeruje se da je Angkor Thom na vrhuncu moći imao od 80.000 do 150.000 stanovnika.

Bayon je slavni kmerski hram u Angkoru. Izgrađen je u 12. i 13. stoljeću kao službeni kraljevski hram mahāyanskoga budizma. Hram se nalazi u središtu grada Angkor Thoma, a nakon njegove smrti prilagođen je potrebama hinduista i therāvadskih budista. Bayon se smatra primjerom "barokne kmerske arhitekture", za razliku od klasičnijeg stila hrama Angkor Wata. Njegova najznamenitija odlika su masivna kamena lica uklopljena u mnoge tornjeve koji se poput piramide uzdižu iznad središnje terase. Hram je također poznat po dojmljivim nizovima bareljefa koji predstavljaju neobičnu mješavinu mitoloških, povijesnih i svakodnevnih prizora. Od 1992. godine, Bayon je, kao dio Angkora, na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Baphuon (kmerski za "Ptica koja štiti pod svoje krilo") je kmerski piramidalni tro-terasasti hram u Angkoru. Izgradio ga je kralj Udayadityavarman II. (v. 1050. do 1066.) kao hinduistički hram posvećen Šivi, a nalazi se s južne strane kraljevske palače u gradu Angkor Thomu. Hram ima promjer 120 metara (u pravcu istok-zapad) sa 100 metara (u pravcu sjever-jug), a sama njegova baza je visoka 34 metra, dok je nekad s tornjem bio visok oko 50 m. Krajem 15. stoljeća pretvoren je u budistički hram s 9 metara visokom i 70 metara dugom skulpturom "Ležećeg Bude" koja je smještena na zapadnom dijelu druge terase, zbog čega se moralo srušiti 8 metara središnjeg tornja, koji je do danas ostao krnj. Kako je hram bio izgrađen na osnovi napunjenoj pijeskom, stoljećima je bio nestabilan i njegovi veliki dijelovi su se već srušili u vrijeme kada je postavljen veliki Buda. Do 20. stoljeća hram se uvelike srušio, a obnova provedena 1960. se susrela s mnogo problema koji su kulminirali kada su Kambodžu preuzeli Crveni Kmeri, pri čemu se izgubio arhiv sa zabilješkama odakle potječe koji kamen. Zbog toga su hram nazvali "Najveća 3D slagalica na svijetu". Od 1992. godine, Baphuon je, kao dio Angkora, na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ponovnu obnovu su započeli francuski arheolozi 1995. godine, otkad je ovaj lokalitet zatvoren za javnost. Od studenog 2010. godine pristup je djelomično dozvoljen, ali ne i na središnju građevinu. U travnju 2011. godine njegova obnova je završena i prvi koji su ga posjetili bili su kralj Kambodže, Norodom Sihamoni i francuski premijer Francois Fillon prilikom njegove inauguracije, 3. srpnja 2011. godine.

Ta Prohm (kmerski za "Predak Brahma") je veliki kmerski budistički hram, smješten 1 km istočno od Angkor Thoma. Izgradio ga je kralj Jayavarman VII. u 12. stoljeću kao svetište i školu mahāyanskoga budizma. Poput obližnjeg Preah Khana, i ovaj hram je uvelike neobnovljen s velikim brojem drveća i druge vegetacije koji rastu između njegovih ruševina. Čak štoviše, njegova fotogeničnost prekrasnog spoja biljaka i ruševina načinile su ga jednim od najposjećenijih hramova Angkora. Hram je tipični "plošni" kmerski hram (za razliku od piramidalnih humaka poput Angkor Wata) s pet kvadratičnih obzida odvojenih dvorištima i rovovima sa svetištem u sredini. Vanjski obzid kompleksa Preah Khan sastoji se od kamenog zida od laterita, promjera 1000x750 metara koji je okružen rovom, unutar kojeg se nalazilo naselje. Na središtu ovih zidina nalazili su se monumentalni portali (gopure) na koje su u 13. stoljeću dodana velika lica, poput onih u hramu Bayon. Ostala tri obzida imaju galerije s kutovima orijentiranima prema kutnim tornjevima unutarnjeg svetišta. Između obzida nalaze se brojni obrasle građevine od kojih su najreprezentativnije tzv. "knjižnice" na jugoistočnim kutovima prvog i trećeg obzida te satelitski hramovi na sjevernoj i južnoj strani trećeg obzida, "Dvoranom plesača" između gopura trećeg i četvrtog obzida, i "Kuća vatre" istočno od istočne gopure četvrtog obzida. U hramu nema velikih narativnih bareljefa kao u drugim velikim hramovima Angkora, većinom zato što su uništene u antibudističkom bijesu Jayavarmana VIII. u 13. stoljeću.

Tijekom organizacije putovanja slijedimo sve vaše želje i potrebe, stavljajući poseban naglasak na vrijeme putovanja, budžet, sigurnost, udobnost, vaše prehrambene i ostale navike. U organizaciji svih naših putovanja ne vodimo se politikom prikazivanja cijene aranžmana sa skrivenim troškovima, kao niti politikom organizacije niskobudžetnih aranžmana. Smještaj u svim destinacijama organiziramo isključivo na bazi dvokrevetnih soba uz mogućnost simbolične nadoplate za jednokrevetnu sobu. FOSCROT TRAVEL ne radi tako da organizira aranžmane u kojima je potrebno ostvariti minimalan broj putnika kako bi se putovanje realiziralo, stoga su svi naši putnici sigurni da će uplaćeno putovanje za definirane datume uvijek biti realizirano, osim u slučaju više sile, poput elementarne nepogode i sl.

Sve aranžmane organiziramo u manjim avanturističkim grupama kako bi iskustvo svakog putnika bilo što intenzivnije. Naša je agencija prvenstveno specijalizirana za individualna i personalizirana putovanja te ćete svoje jedinstveno iskustvo u suradnji s nama, bez obzira gdje i koliko putovali, doživjeti uz pratnju vlastitog organizatora putovanja i iskusnog vodiča.

U svim rutama u organizaciji naše tvrtke strogo je zabranjeno prikupljanje kamenja, branje biljaka te lov i krivolov. Zabranjena je i kupovina suvenira, predmeta i namještaja na bazi zaštićenih biljaka i životinja, a u skladu s relevantnim zakonskim propisima. Svaka nezakonita radnja bit će prijavljena nadležnim institucijama bez odgađanja.

Tekst je zaštićeno autorsko djelo tvrtke FOSCROT LTD. Fotografije su zaštićene autorskim pravom i vlasništvo su tvrtke FOSCROT IMAGES LTD. Struktura ponude i koncept turističke ponude zaštićeno je intelektualno vlasništvo te je strogo zabranjeno daljnje komercijalno korištenje i distribucija bez odobrenja tvrtke FOSCROT TRAVEL LTD.

Jeste li spremni za avanturu?